Biken in de Herault

De Herault is de streek waar we al jaren graag komen op de mountainbike. Veel klimmen in het ruwe bergachtige gebied van de Hautes Languedoc, sprinten over de flowy trails van La Terre Rouge bij Salagou, lange zwerftochten over de Causse du Larzac, of een genietrondje door het wijngebied van Faugeres. De ambitieuse mountainbiker zal zich hier niet vervelen!

Onlangs zijn we er weer geweest en hebben we gezien dat de ontwikkelingen op bikegebied hier niet stil staan. Pas nog is een groot aantal nieuwe mountainbikeroutes geopend die technisch behoorlijk uitdagend zijn!

Windstreken

De streek die we inmiddels goed kennen is het gebied rond BÈdarieux: La Haute Vallee d’Orb. Dit is een veelzijdig uitgangspunt.

Op de fiets rij je hier zo de grillige rotsachtige bergen in van de Hautes Languedoc en de Carroux. Prachtige lange beklimmingen en heftig technische rotspaden zullen je hier uitdagen. In winter en vroege voorjaar kan het klimaat hier in de bergen net zo grillig zijn als de rotsen zelf.

De andere richting brengt je in “la Terre Rouge”, een rood vulkanisch landschap dat soms doet denken aan de woestijn in Arizona. Heel bijzonder met rond het meer van Salagou heerlijke flowtrails. Hier vindt je de oudste uitgepijlde mtb-routes van de streek. In de zomer kan het hier bloedheet zijn, maar je kunt makkelijk een duik nemen in het meer.

Rij je Zuidwaarts met je fiets dan kom je in de wijngebieden van Faugeres en Saint Chinian. Fietsen in mediteraan landschap. Over de weg een prachtige streek voor lange duurritten met hoogtemeters. Ga je het terrein in dan wordt het een intensiever ritje. Dan krijg je te maken met ruwe ondergrond.

Je kunt ook oostwaarts op je tweewieler om de Cause du Larzac te verkennen. Grote kans dat je onderweg begroet word door een schaapsherder met zijn kudde. Hier kom je al dichtbij de Cevennes. Zowel over de weg als in het terrein een heerlijk gebied!

Alle vier de windstreken brengen je vanuit Bedarieux in een hele andere wereld. Ik raak hier nooit uitgekeken.

Nieuwe MTB-routes

Het aantal plaatsen met een netwerk van vast uitgepijlde mountainbikeroutes heeft een vlucht genomen in de Herault. (Sites VTT-FFC.) De nieuwe routes zijn van hoge kwaliteit. De zwarte en rode routes bevatten stukken van behoorlijk technisch niveau. De uitpijling is uitstekend. De routes zijn een mooie mix van toegankelijke paden en heftige singletrails in een prachtige en vaak afgelegen omgeving.

De nieuw aangelegde routes zijn een stuk technischer dan de oude bestaande routes. Je zult speciaal aangelegde singletrails “french-style” aantreffen. De routes van Lamalou les Bains maken bijvoorbeeld gebruik van de freeride trails van de lokale 4cross-club. Maar daarnaast gaat de route over eeuwenoude paden steil dalwaarts over reusachtige keien. Wees alert want regelmatig kom je onaangekondigd flinke drops tegen!

In de zwarte route van Bedarieux zit een kilometerslang trail door de dichte begroeiing “La Terre Rouge” met ook hier een aantal flinke drops over rotsblokken.

Maar het is niet alleen “hoge school MTB-en”. Er zijn nog genoeg stukken waar je gewoon relaxt kunt rijden en genieten van de omgeving, eenvoudige single trails, lange schotterbeklimmingen, of karresporen rond de dorpjes.

Een overzicht van alle routes vind je op deze website: http://sitesvtt.ffc.fr/ Zoek de routes op van departement 34, Herault. Hier zijn de routes ook beschikbaar in GPX-format.
In de lokale toeristenbureau’s worden gratis overzichtskaarten van de routes verstrekt. Daarmee kun je verschillende routes mooi combineren.

Veel plezier!

Ronald

Volgende bestemming: Dolomieten! Sella Ronda Hero.

Een Reactie op “Biken in de Herault

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s