Coursa’n Bike 2015 – Coursan 3 mei 2015

Trails van tijm en rozemarijn.

De geur die je neus vult tijdens het voorjaar in het Massif de la Clape. We reden de 1e editie van Coursa’n Bike. Een Rando VTT in Coursan. Een feest van mediterrane singletrails!

We zijn twee weken in de Herault. Op een klein uurtje rijden ligt Coursan, niet ver van Narbonne. Via de pijlen in het dorp worden we rond 8 uur naar een parkeerveldje aan de rand van Coursan geleid.

Al weken volg ik  de activiteiten van het plaatselijke bikeclubje via Facebook. Het is de eerste editie van hun rando VTT en dat houdt hen al een tijd bezig. Leuk om ze hier nu te ontmoeten!

Even aanmelden, stuurbordje monteren en we kunnen van start. We beginnen direct met een snelle golvende trail langs de wijnvelden. Al na enkele kilometers draaien we de natuur in: het gebied van Massif de la Clape: een rotsig natuurgebied tussen Coursan en de Middenlandse Zee.

Dit blijkt onvergetelijke bike-belevenis! Over mooie flowige single trails door de mediterrane natuur met tijm, rozemarijn en cistusrozen. Eindeloos draaien en keren, omhoog en omlaag over rotsige zandpaden. De route is eigenlijk één lange single trail.

Onverschilligheid zou hier zeker afgestraft worden! Af en toe volgt een kleine drop. Meestal over vervallen stenen wallen. De route is onoverzichtelijk door de vaak dichte begroeiing; een geweldig singletrail doolhof! Maar de route is gelukkig perfect uitgepijld. Pas op hogere gedeelten krijg je uitzicht over het Massif de la Clape; tot aan de Middellandse Zee die hier op een steenworp ligt. En constant die geur in je neus: de geur van tijm en rozemarijn.

Na de eerste bevoorrading gaan we hoger het Massif in. De beklimmingen en afdalingen worden langer. De kilometers beginnen te tellen. Boven op het hoogste punt worden we aangesproken door een biker van de organisatie: hoe het ons bevalt hier. “eh,.. super, super! J’aime les singles de la Clape!”

Dat er twee nederlanders zijn komen opdagen voor hun eerste editie van de Coursa’n Bike vinden ze bijzonder; de locals zijn vrolijk, enthousiast en razend nieuwsgierig.

Dan is het niet meer zo ver tot Coursan. Daar is het nu gezellig druk en staat het clubje van de organisatie de rijders op te wachten. Zoals zo vaak hier in de buurt, ook hier weer een hele lange tafel met eten, wijn en bier bij de finish. Iedere deelnemer krijgt als aandenken een fles wijn van een lokaal wijnhuis in de hand gedrukt.

Voorlopig blijft het nog gezellig rond de lange tafel aan de finish. De VTT-ers van Coursan zijn duidelijk opgelucht dat hun eerste evenement geslaagd is. Leuke mensen daar!

Niet veel later lig ik op het strand. Het ruisen van de zee in mijn oren, de geur van tijm en rozemarijn nog in mijn neus, de trails van Massif de la Clape nog in mijn gedachte. De benen prikkelen. Langzaam doezel ik weg in het zand,.. La douce France.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s