Raid des Tours 2015 – Tournon sur Rhone 26-4-2015

Flyer Raid des ToursIn Zuid Frankrijk zijn de mountainbiketochten anders. Dat wist ik ook van de Chemins du Soleil. Hier is het gemoedelijker, puurder, en vooral ook ruiger. We waren in Tournon sur Rhône voor de Raid des Tours. En voila, zo was het! Gemoedelijk, puur en ruig!

Tournon sur Rhône ligt mooi aan onze route naar de Haute Languedoc. Een tussenstop in de Ardèche. Vlak voor Valance verlaten we de snelweg. Op de bonnefooi een hotelletje binnengewandeld in Tournon sur Rhône. Ze zien het meteen aan ons: wij komen voor de Raid VTT.

Tournon ligt aan de monding van de Doux in de Rhône. Prachtige Gorges, wilde natuur, en toeristisch veel minder overlopen dan de ietsje zuidelijker gelegen rivier Ardèche.

Na het petit-dejeuner in het hotel komen we aan bij de start in het stade municipal van Tournon. Het weer is ondanks de voorspellingen prima! Op de achtergrond zijn de rotsige bergen van de Gorges de Doux zichtbaar. Dit moet wel een fantastische dag worden!

Na een inleidend pad langs de rivier begint de hoogtemeter te lopen. Een lange stenige trail brengt ons steeds verder van de bewoonde wereld. Uitzichten over het Rhônedal tot aan de besneeuwde Alpen.

De trails lijken eindeloos. We worden over smalle rotsige bergpaden gestuurd. Deze paden worden nauwelijks gebruikt. Ik vraag me af of deze wel allemaal ingetekend zijn op officiële landkaarten. Ze zijn smal, technisch, en omringd door prachtige natuur. We komen langs rotswanden en door ingesloten dalletjes, voorbij uitzichtpunten en verlaten huizen. Langs de paden ook verse sporen van wilde zwijnen. Daarom ben ik blij dat ik niet de enige VTTist in het bos ben!

Het gaat er gemoedelijk aan toe. Competitie tussen rijders die elkaar willen aftroeven op snelheid vindt je hier niet. Bike and enjoy is de mentaliteit. Op verschillende plaatsen onderweg is een bevoorradingspost met stokbrood, kaas en worst. Na een jaar afwezigheid in dit land zijn we meteen weer helemaal terug!

Soms is niks anders te horen dan het druppelende water van een klein watervalletje en het opgewekte gefluit van vogels. We zijn zo vlakbij het Rhônedal, maar het lijkt hier zo ver van de geciviliseerde wereld. Het is weer een feest om in Zuid Frankrijk te biken! Hier word ik blij van. Wat een terrein! Wat een trails! Wat een omgeving.

De route is zoals we hier verwachten: technisch, zwaar en ongekend mooi. De 55km route heeft in totaal 2000hm. Het grootste deel van de hoogtemeters zit in de eerste helft: Na 22 kilometer stonden er al 1100 hoogtemeter op de teller.

Bij terugkomst in Tournon wordt iedere deelnemer netjes afgestreept van de lijst zodat zeker is dat ook iedereen veilig is teruggekeerd. Een simpel maar effectief systeempje.

Daarna is er voor iedereen een stevig bord eten. Naar keuze met wijn, bier of water! Ik kies het water,.. want ik moet nog een klein stukje met de auto: naar de Hautes Languedoc. Dit was maar een tussenstop. Een fantastische tussenstop!

Ronald

Onderin vindt je nog wat praktische informatie en twee videoimpressies van deze Raid.

Praktische info
Raid des Tours in Tournon sur Rhône is een aanrader! Ben je in de laatste week van april in Zuid Frankrijk?  Dan mag je deze niet missen. Goed te bereiken langs de Autoroute du Soleil.

Event: Raid des Tours
Plaats: Tournon sur Rhône
Datum: Laatste zondag van april. Volgende editie: 24 april 2016. 
Karakter: technisch, veel trails in prachtige natuur. Zwaar door de hoogtemeters en het ruige terrein. Het is nergens vlak. Zowel de uphills als downhills zijn naar Nederlands maatstaven aardig technisch. Perfecte organisatie.

Er zijn routes van verschillende afstanden uitgezet. Maximaal 55km / 2000hm.

Organisatie: VTT Club Tain Tournon

Video impressies:

2 Reacties op “Raid des Tours 2015 – Tournon sur Rhone 26-4-2015

    • LCMT lijkt me ook weer eens leuk,.. mits de weersomstandigheden een beetje meezitten. 2006-editie zit ook nog in mijn geheugen,.. Maar twee weken Frankrijk waren ook super. En het andere alternatief speelt ook altijd door mijn hoofd: Chemins du Soleil 2016 !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s