Allez les pavés!

Knipsel_kasseienVoor dé Vlaming zijn twee dingen belangrijk: de koers, en de cross. In de uitspraak de k vrij snel verbonden met de s. Misschien is er nog een derde: bier. Zeker en vast Belgisch bier. Voor álle drie moet je zijn bij Café Coureur. We reden een mooi kasseienrondje vanuit Kortessem. Allez les pavés!

We zijn nieuwsgierig, proeven graag eens wat anders. Afwisseling voedt nieuwe nieuwsgierigheid en vergroot de motivatie. We rijden daarom graag naar Kortessem voor een 74km-trainingsrondje om te proeven aan vlaamse kasseien.

Ritten over kasseien horen erbarmelijk te zijn, vind ik. De grootste wielerlegendes zijn geboren onder erbarmelijke omstandigheden. De foto’s, vaak in zwart-wit, kennen we. Noeste arbeiders, volkshelden. Met modderige gezichten, op stalen fietsen knotsend over de kasseien. We willen die sfeer vandaag eens proeven.

Het is maar een nipje wat we proeven, want de omstandigheden vallen op deze januaridag wel mee. Gister lag er nog sneeuw. Het is koud, maar droog. Af en toe schijnt zelfs de zon. Een perfect nipje voor ons.

De rit gaat door het landelijke Haspengouw. Kleine dorpjes boerenhoeves. Betonplaatwegen met  electriciteitsmasten erlangs. In elk dorp een dorpcafé. We kennen deze beelden van de vroege voorjaarsklassiekers een stukje verderop in Vlaanderen.

“Allez les Pavés” is een route die te vinden is op de website van Cafe Coureur. De route loopt hoofdzakelijk over kleine wegen en de kasseienstroken die de streek te bieden heeft. Hoogteverschilletjes zijn er ook, maar deze zijn niet echt noemenswaardig. Tegenwind is vandaag een grotere tegenstander op de kasseien in het open veld.

We rijden lekker onze d1/d2 training, kijken rustig om ons heen en laten de omgeving over ons heen komen. Het meest zuidelijke gedeelte van de route gaat nog net een stukje door franstalig gebied.

Dan krijgen we de wind in de rug. De terugweg naar Kortessem gaat snel. Opwarmen bij de brandende kachel van Café Coureur loont de moeite! Een gezellig café waar de wielerhistorie leeft. De ideale plek na een kasseienrit!

Het cafe is aangekleed met wielerreliquien. Op ieder tafel ligt een wielerboek. Wielerfoto’s, tricots en retrofiets aan de wand. Verkrijgbaar is een ruim assortiment wielerbieren. We nemen een cappucino. Een Kwaremont-biertje nemen mee naar huis voor later.

Wielrenners en bikers komen en gaan in Café Coureur. Biker Jean Biermans zit er al naast de kachel aan de koffie, ook net terug van zijn trainingsrit. Dat is toevallig! Het werd ook weer eens tijd om bij te praten! Dit is een mooie wielerontmoetingsplek.

Een mooie rit over de kasseien met een perfecte afsluiting bij Cafe Coureur. Hier leeft de koers en de cross. Allez les Pavés! Dat gaan we vaker doen!

Website: Café Coureur  of op Facebook.

De route: Strava

Ronald

 

Een Reactie op “Allez les pavés!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s