VTT Aubel

Wie met de auto naar Aubel rijdt vraagt zich af waar hier de mooie trailstukken liggen. Het open heuvelachtige land van Herve lijkt op het eerste gezicht weinig te bieden. Maar dit ogenschijnlijk saaie landschap zit vol MTB-uitdagingen. De ondergewaardeerde toertocht van Aubel.

De omstandigheden zijn vandaag perfect; het is prachtig najaarsweer. Het loont de moeite om op tijd op te staan en de tijd van de vroege ochtend tot late avond optimaal te benutten! Aubel is in het landschap goed te herkennen: het ligt op een heuvel met de kerk als  orientatiepunt in het landschap. Onderaan die heuvel bij de start van de VTT is het nog niet erg druk. De opkomst lijkt mager. En dat is vreemd, want deze toertocht heeft me al vaker weten te verassen.

Gabbi en ik gaan er een plezierrondje van maken! De route loopt het eerste stuk over de oude spoorbaan tot de pijlen van de spoordijk af wijzen. Hier begint een stuk langs de verborgenplekjes van het Land van Herve. Via diepe holle wegen en tussen “hoog-mais-lanen” rijden we in de richting van het Bovenste Bos.

Van hieruit steken we over, ver de Voerstreek in. Tot bijna in Visë. In de Voerstreek loopt het parcours door stukken bos waar de vaste routes tegenwoordig niet meer doorheen mogen. Mooie herrinneringen aan vroeger toen je hier overal nog mocht biken! Deze richting verast ons. Vorige keer dat we deze VTT reden werden we langs het Aachenerwald gestuurd; deze keer dus een hele andere kant.

De paden die daarna volgen lopen door het gebied van Neufchateau, Bombay  en  Val Dieux. Verborgen rivierdalletjes, achteraf paadjes, en stille bossen. Uit de ondergrond komen stukken rots naar boven; de Ardennen zijn niet meer ver weg! De streek hier verbergt een behoorlijk aantal  technische beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Hogeschool mountainbiken om hier fietsend boven te komen over de keien, boomwortels en rotsdrempels. Genieten!

Tot maximaal 65km perfect uitgepijlde route kun je krijgen tijdens deze VTT in Aubel. Elke kilometer is lonend, maar wij slaan af bij de 50km.  Dit zijn dagen die je optimaal moet benutten en we hebben meer plannen voor vandaag. Bij terugkomst in Aubel gaan we eerst boodschappen doen op de zondagsmarkt: pain aux noix, fromage d’Herve et Beurre d’Aubel nemen we mee naar huis.Met het zonnetje boven de markt krijg ik een vakantiegevoel.

Notenbrood-lunch in onze tuin. Daarna moet er gewerkt worden. Spitten, graven, planten poten. Ons project herinrichting tuin wacht alweer! Tot ver in de schemer,… de dagen zijn tekort.

De toertocht van Aubel lijkt ondergewaardeerd. In de loop der jaren heb ik hier meerdere keren gereden, en werd ik nooit teleurgesteld. Het is een heerlijke rit met genoeg uitdaging en langs bijzondere plekken. Vlakbij, met de eerste stukjes rotsbodem onder de wielen. Echt mountainbiken! Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s