Mergelheuvelland 2-daagse 2014

Geschipper

De MH2D laat ik niet graag schieten. Een mooie mtb-rit laat ik niet graag schieten. Dit jaar moest ik daarvoor wel een beetje schipperen.

De gezinsagenda staat propvol dit weekend: de tuin ligt stevig op de schop (wanneer zouden we dat ook anders moeten doen?), ouders 50 jaar getrouwd, onze jeugd die allerlei plannen heeft,.. én de MH2D. Hoe gaan we dat oplossen?

Schipperen! Eén van de twee Mergel- Heuvellanddagen moet ik laten vallen. Zaterdag de wekker om 6 uur zetten en 7 uur vertrekken. Niet in Libeek vertrekken, maar gewoon vanaf thuis op de fiets naar het dichtstbijzijnde punt op de 70km mtb-route. Gelukkig ligt dat maar 6 kilometer van de huisdeur. Rond 11 uur terug thuis zou dan haalbaar moeten zijn!
Het is nog schemerig om 7 uur. De zonnebril blijft voorlopig af. In mijn rugzak zit voldoende eten en drinken; ik hou er rekening mee dat de bevoorradingen nog niet geopend zijn als ik langskom. Vanuit Ransdaal is het over de weg een kort stukje tot Partij-Wittem. Daar pik ik de MH2D-route op.

De route gaat van hieruit richting Vijlenerbos. Grotendeels over vaste mtb-routes. Het wordt de organisaties jammer genoeg steeds lastiger gemaakt om een vernieuwende routes uit te zetten. Dat neemt niet weg dat de route prachtig is, en dat ik geniet van elke meter. Korte afstekers van de vaste routes zorgen voor kleine verrassingen.

Er is geen mens te bekennen. De zon komt voorzichtig achter de horizon vandaan. In de buurt van Holset kom ik vanuit het bos op de weg uit. Kort daarna draait de route weer het bos in.

Hier kom ik regelmatig. Nog geen twee weken geleden was ik hier ook. Dat herinner ik me nog goed! Want toen versperde een loeiende koe het pad. Ik heb lang staan twijfelen of ik het dier zou passeren op het smalle pad. Maar ik ben nogal bang aangelegd voor grote dieren als koeien en paarden. Op gepaste afstand van de koe wachtte ik enige tijd in de hoop dat het beest plaats maakt.

“Dat beest kijkt vals! Het staat me aan te staren! Ik verbeeld me hoe het één van de voorpoten snuivend over de grond van voor naar achter beweegt. Niemand ziet me hier. Laat ik omdraaien en een andere route rijden!”

Op dat moment komt een tractor met vee-aanhanger vanaf de weg vol gas het pad op in mijn richting. Ik zwaai naar de mannen op het voertuig.
ik: “daarboven is een koe ontsnapt!”
boerenzoon: “Dat is de stier! De dames staan nog in de wei.”
Boerenvader: “We werden gewaarschuwd dat de stier ontsnapt was!”
Ik: “succes! Ik maak een ommetje!”

Vandaag is het pad stiervrij! Vrije doorgang door het Vijlenerbos? Niet helemaal. Helemaal bovenin langs de Belgische grens is de route gesaboteerd. Boomstronken en takken zijn bewust over de route gelegd. Pijlen zijn verdraaid.

De meeste sabotage-stammetje zijn met een bunny-hup te nemen. Waar het door te grote bossen takken niet lukt om eroverheen te rijden, sleep ik de takken van het pad.

Welke dwaas haalt het in zijn hoofd om  zoveel takken en stammen over het pad te leggen en de pijlen te verdraaien? Het is triest dat deze onverlaat ons zelfs de vaste mountainbikeroutes niet gunt.

Dit soort acties kom ik helaas steeds vaker tegen. Fietsbonden en organisaties (waaronder ook de MH2D) besteden veel aandacht aan gedragsregels. Misschien zouden ze dat in andere groepen van natuurgebruikers ook eens moeten doen!

Ik laat mijn ergernis voor wat die is. Dat is het fijne op de fiets; negatieve energie ben je snel kwijt! Via de Camerig offroad daalt de route af het Geuldal in. Daarna passeert het Gulpdal.

Het is nog steeds vroeg. Ergens in de buurt van Mheer zijn de mannen van de organisatie nog bezig met de routecheck.  “In het Vijlenerbos gaat nog een ander team de route controleren.” Dat gaat dus nog goed komen daar!

Vanaf de echte start- en finishplaats in Libeek ben ik opeens niet meer alleen op de route. De zon schijnt. Het is mooi om te zien hoeveel mensen genieten van deze mooie sport in de buitenlucht van het Mergelheuvelland.

Van groepje naar groepje rijd ik het resterende deel van de route tot mijn eigen startpunt. In elk groepje klinkt een ander accent of dialect; alle Nederlandse windstreken lijken vertegenwoordigd! Noorderlingen zijn naar het zuiden gekomen. Wij zuiderlingen zullen komende winter regelmatig naar het noorden gaan voor een mooie MTB-rit. Ik kan me nu bijvoorbeeld al verheugen op de Wilgenwaerd Wintermarathon.

Bij Partij-Wittem is mijn MH2D-feestje afgelopen. Op naar huis, naar de kids. 11 uur ben ik er; helemaal volgens plan. Schop in de hand en verder in de tuin. Heerlijk buiten!

Gabbi is wat later vertrokken en nog onderweg. Ze reed op de fiets tot Libeek, daar de 50km-route, en weer op de fiets terug. Ruim 90km in totaal.

Volgend jaar gewoon weer twee dagen Mergelheuvelland 2-Daagse. Zoals we dat gewend waren met vrienden op de camping. Geen geschipper met goeie tradities!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s