MTB-marathon Rhens 2014

Wat ik nog in mijn geheugen had, was een marathon over brede bosbanen met één mooie stenige singletrail afdaling door de wijnvelden naar de oevers van de Rijn. Een rondje dat twee keer afgelegd moest worden.  Dat was in 2007. Tijden zijn veranderd! Het is nu één grote ronde van 80 kilometer met een aardig aandeel flowige single trails. De sfeer is hetzelfde gebleven: een sfeervolle marathon in een historisch wijndorp langs de Rijn.

In de vroege avond parkeren we onze caravan niet ver van de oude stadsmuur van Rhens met uitzicht op de Rijn. Voor ons is het nooit louter een wedstrijd waar we heen gaan, maar ook een leuk uitstapje samen. Een zomeravond met vanuit ons bed uitzicht over de Rijn. Slurpend aan een kop thee met honing wordt mijn aandacht getrokken door een kampvuur op de oever aan de overkant. Af en toe vaart een schip tussen ons en het kampvuur. De voorbij razende treinen nemen we voor lief. Dat hoort nu eenmaal bij dit modeltreinen-landschap.

De Raid des Hautes Fagnes die op dezelfde dag valt, hebben we dit jaar verruild voor Rhens. Het werd na zoveel jaar weer eens tijd voor wat anders. Ook met het oog op ons meerdaagse hoofddoel over 4 weken past Rhens beter in het programma. De RdhF zou té zwaar zijn om in meerdaags perspectief te trainen. De opzet in onze trainingsschema’s is dan ook om zaterdag voor de wedstrijd nog een stevige 3-uurs D2 training te doen, en maandag en dinsdag na de wedstrijd gewoon door te trainen. De uitslag in deze marathon is ondergeschikt aan ons hoofddoel.

’s morgen vlak voor 7 uur slenteren we langs de oude stadsmuur naar de grote oude poort van het stadje. Daarachter op het plein is een ontbijt geregeld voor alle deelnemers. Koffie. broodjes, muesli, yoghurt, jus d’orange. Ook Marga en Fred zijn er. Een moment om weer even bij te praten. Dat is altijd leuk. De ambiance hier op het plein is gemoedelijk en sfeervol. Enige vorm van wedstrijdstress is ver te zoeken.

De wedstrijdadrenaline begint pas een beetje te borrelen als we na de start onder de stadspoort door gereden zijn. Zo van: “Oh ja,.. we moeten er ook nog even tegenaan vandaag!”

Die eerste kilometers vallen Gabbi en mezelf letterlijk zwaar; zware benen!Vanaf de start gaat het gelijk omhoog, terwijl voorin hard doorgetrokken wordt door de snelsten. Dan verlies ik Gabbi uit het oog en rijd ik mijn eigen tempo.

Ik ben al gelijk verrast over de hoeveelheid singletrails die ik tegenkom! Zo kende ik de MTB-marathon van Rhens niet! Het parcours is mooi, afwisselend en verveelt nergens. Vele kilometers single trails zowel bergaf als bergop. De stenige zigzag afdaling door de wijnvelden zit nog steeds in het parcours. Daarnaast heel veel nieuwe bostrails. Over het algemeen lekker flowig zodat ze met een aardige snelheid gereden kunnen worden.

Het is kurkdroog. In groepjes op hoge snelheid verhinderen stofwolken soms een scherp zicht op de route. Dit is weer eens een echte zomermarathon!

De eerste helft gaat moeizaam. De benen zitten vol. Voor Gabbi en voor mij. De vermoeidheid begint nu toch wel merkbaar te worden na deze periode van veel training, marathons. en natuurlijk de Bike Four Peaks. Nu gaan we afbouwen en goed timen: zorgen voor supercompensatie op het juiste moment.Puntjes op de i. Herstel en rust zijn vanaf nu het toverwoord.

In de tweede helft van de race gaat het beter. Het zuur is op hardhandige wijze uit de benen getrapt. De macht komt weer terug in de benen. In een goede cadans trap ik nu de kilometers weg.

Een lange afdaling over een combinatie van brede paden en singletrails brengt ons weer “binnen de poort” van Rhens; de finish.

Het kleine plein omringd door eeuwenoude vakwerkhuizen staat nu bomvol. De zon brandt volop. Alcoholvrij bier wordt gratis uitgedeeld. Pasta wordt gratis opgeschept. Overal staan fietsen. Het is een gezellig boel van publiek en bikers door elkaar. Wat een sfeer in dit historisch wijnstadje aan de Rijn!

Er bestaat een zwaarste marathon. Er bestaat een langste marathon. Er bestaat een marathon met de meeste hoogtemeters. En Rhens? Rhens heeft de sfeervolste marathon.

Ronald

 

 

Een Reactie op “MTB-marathon Rhens 2014

  1. Pingback: Ins Netz geblickt. | 15. CANYON Rhein Hunsrück MTB Maraton, Rhens·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s