Schinder(hannes) MTB Marathon 2014, Emmelshausen

Stille marathon

De Schinder(hannes) MTB Marathon in Emmelshausen is onder de nederlanders en belgen een beetje een stille marathon. Afgezien van een paar oude forumberichtjes lees of hoor je er nauwelijks wat over. En wat verwacht je dan op twee uurtjes van de huisdeur als je net terug bent uit het bikemekka van Garda Trentino?

Gewoon! Een kleine marathon om even 100km/2500hm weg te tikken als gezellige aanvulling op deze intensieve trainingsperiode. Over duitse schotterbanen vooral. Beetje onverschillig? Ik?

Op zaterdagavond bij aankomst in Emmelshausen blijkt het inderdaad een gezellige en kleinschalige marathon. Er is een pastaparty in een tent waar ze pittige rijst met verse paprika serveren. Dat is weer eens wat anders dan de pasta met groenteloze saus die je zo vaak krijgt. Op enkele bikers na, zijn het vooral de mensen van de organisatie zelf die er lekker zitten te eten.

We hebben een prima overnachtingsplek gevonden tussen enkele campers vlak bij de start. Tot in de avondschemering zitten we relaxt voor onze caravan met een kop thee en honing. Vooral relaxt.

Onverschillig als ik ben, komt de wedstrijdadrenaline pas heel laat op gang. Dertig minuutjes voor de start, in onze kleine caravan:
“Gab, waar liggen de gelletjes? Heb je mijn bril gezien?”
Gabbi staat nog altijd rustig voor de spiegel. De oranje vlechtjes natuurlijk!
“Mag ik even langs? Ik wil even bij mijn helm.”
Gabbi zucht met één vlecht in de hand: “Ronald! Ik word helemaal zenuwachtig van jou!”
Nog maar even de bandenspanning checken dan.

Eenmaal in het startvak keert de rust weer terug. Het gaat er gemoedelijk aan toe.Voor de hele marathon staan minder dan 250 deelnemers klaar. Dit gaat een lekkere zonnige bikedag worden!

De start. Direct vanaf het startschot wordt er keihard weggereden; als een klets koud water in mijn gezicht. Ik ben meteen wakker. Eerst een kleine lokale ronde over bos- en fietspaden. Dan begint de grote omloop en komen we op de route die deze Schinderhannes marathon typeert.

Als we eenmaal in het bos zijn, komen we er nauwelijks nog uit. Op mooie single trails dalen we af in diep uitgesleten rivierdalletjes. Eénmaal beneden weet je dat het snel weer omhoog zal gaan. Over brede bospaden, maar vaak ook over smalle rotspaden langs de helling.

Boven komen we uit in grasland waarna we weer snel opnieuw naar beneden het bos in duiken. Het is hier mooi biken! Dat hier in de Hunsruck ook een bikersscene aanwezig is, blijkt uit de verschillende northshore bouwsels die ik onderweg tegen kom.

De zwaarte van het parcours verrast me behoorlijk. Geen Duitse schotterbanen! De paden rollen eigenlijk nergens echt lekker. In de rivierdalen is het vaak zompig. Ook de paden door het grasland rollen niet echt lekker. In de bossen zijn de paden vaak bezaaid met hout, en hebben de wilde zwijnen pas nog gezorgd voor extra vertragende kuilen en hobbels. De ondergrond is zwaar!

We komen langs plekken waar  voor wandelaars een veiligheidskabel is aangelegd. Wij gaan daar op de fiets naar beneden. Alert blijven, geen stuurfoutje maken en elkaar even de ruimte geven. Dan is het prachtig!

De trails zijn uitdagend, maar altijd leuk te doen. In enkele steile afdalingen zit als verrassing een nóg steilere uitloop. Maar afgezien van de passage langs de veiligheidskabel waren ze niet venijnig. Geniet-trails!

Wat een prachtige marathon is dit! En wat heb ik het hier gruwelijk onderschat! Waarom hieraan in Nederland zo weinig ruchtbaarheid wordt gegeven is mij niet duidelijk. Wat mij betreft is deze mooier en gezelliger dan bijvoorbeeld de Saarschleiffen! Hier in Emmelshousen hebben ze gewoon een unieke route van 100 kilometer uitgezet waarin je geen trail twee keer tegen komt! Gewoon één mooie ronde, in plaats van twee of drie keer hetzelfde rondje. Mooi, afwisselend, voldoende technisch en zwaar. Wat wil je nog meer?

Een beetje onverschillig bij de start bedacht ik nog snel een experimentje: laat ik eens volle bak van start gaan! Bij de Ronda Extrema in Riva had ik immers nog energie over.

Na een kilometer of 30 zit ik in een groepje waarin een discussie ontstaat over welke rijder, nu in welke groep zit. “Rijder x? Die zit nog voor ons?” Ik ben er een beetje doof voor. Voor mij is het overleven hier.

Na een tijdje laat ik het groepje gaan. Ik was iets te onverschillig hier in Emmelshausen. Te weinig focus. Te impulsief. Te weinig uitgerust van de hectische week. En ik heb het parcours erg onderschat. Wat een wedstrijd! Uiteindelijk kom ik als 24e master 2 binnen. Toch nog ruim bij de beste helft.

Gewoon even 100km/2500hm wegtikken?
Echt niet! Het waren geen gewone kilometers en hoogtemeters. Dit is een marathon die er toe doet. Zwaar, mooi en leuk technisch. Bovendien gezellig! Een pareltje tussen de marathons. Ondergewaardeerd bij Nederlanders en Belgen. Deze stille marathon verdient wat meer herrie!

Website van de organisatie: http://schinderhannes-mtb.org/

Ronald

Knipsel_schinderhannessportograf-47673351

 

3 Reacties op “Schinder(hannes) MTB Marathon 2014, Emmelshausen

  • Hoi Jan,

   Emmelshausen vond ik vorig jaar een mooie verrassing in de marathonkalender. Geweldig mooi parcours, zwaar, en hele leuke sfeer. Knappe prestatie van je!

   Ik had het daar vorig jaar behoorlijk onderschat. Had toen net de ronda Extrema in Riva del Garda in de benen en dan kan dit toch alleen maar meevallen?…

   Hier staat het marathonbiken even op een lager pitje als vorig jaar. Gabbi is hier in het heuvelland hard tegen de grond gegaan;een overhangende struik geraakt. Flinke kneuzingen en lichte hersenschudding. Ze zal de komende weken niet kunnen trainen.

   Ik ben met vanalles bezig waar ik de laatste jaren amper tijd voor had. Eén van die dingen is een imkerscursus.Erg leuk!
   Maar volgend jaar willen we weer heel graag één of twee meerdaagse in het programma. Zoals we dat eigenlijk gewend waren. Zo’n “weinig-fiets-jaar” als dit blijft vreemd,…

   Misschien tot de Bart Brentjens Challenge?

 1. Hey Ronald, zit nu achter de computer wat ideetjes op te doen voor een paar dagen winterberg en zoekend naar jullie verslag van daar kom ik je verslag tegen van de Schinderhannes. Ben er afgelopen week ook geweest, gelijk maar lang weekend van gemaakt en we zijn zeer verrast door de omgeviing en de marathon. Je hebt niets teveel gezegd. In 1 woord super! Heb me vanaf het begin tot eind geweldig vermaakt. Voor mijn doen ook nog goed gereden ook.
  Morgen Montferlandmarathon, is wel anders maar ook mooi.
  We boffen maar met zo’n mooie sport, kom je nog eens ergens!
  (hoewel het kanopolo nog steeds nummer 1 staat 🙂 )
  Grt Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s