Bike Day Eupen 2014

Het is één van de mooiste en wildste bikegebieden hier in de buurt: de Hautes Fagnes. Met hier aan de Eupense kant onder andere de “legendarische” trailstukken langs de Helle. Jaarlijks organiseren de militairen van Eupen hier een toertocht: “de Bike Day IRMEP”. Wat bracht de Bike Day in 2014?

Ik ben blij dat Paul en Joost ook wat later willen vertrekken; na een gezellige culinaire uitstapje met Gabbi is het zaterdagavond wat laat geworden. We zijn daarom pas rond 10 uur bij militaire Kazerne in de “Unterstadt” van Eupen. Van hieruit fietsen we al binnen enkele minuten in het uitgestrekte Hertogenwald. Het is rustig op de route.

Deze Eupense kant van de Hoge Venen is wat minder stenig dan de kant van Malmedy. Het heeft zaterdag nog geregend.Op sommige stukken is het dan ook flink modderig. Mooi om de glibbertechniek weer eens in praktijk te brengen. Ik heb mijn hardtail vandaag ingezet als modderfiets. Een afgesleten achterband maakt het extra uitdagend.

Deze toertocht heb ik al vaak gereden. De ene keer is de route wat uitdagender dan de andere keer, maar het parcours is altijd een afwisseling van technische en mindertechnische stukken in een mooie omgeving.

Van de laatste keer dat ik hier was (in 2012) kon ik me herinneren dat de routes in de richting van Jalhay gingen. Dit jaar concentreert de route zich rond het Lac de Eupen tot aan de oostrand van het Hertogenwald bij Raeren. We komen door het dal van de Helle, de Getzbach en natuurlijk de Vesdre. Hier liggen heerlijke trailstukken!

Van de technische stukken is het elke keer smullen. Dat er regelmatig wat langere overbruggingsstukken tussen de singletrails zitten, deert me niet. We zitten midden in de uitgestrekte natuur, en dat is prachtig. Bovendien pakken We ook op de schotter- en fietspaden aardig wat hoogtemeters. In totaal 1100hm op 55km.

In de modder slijt het laatste restje rembeslag snel van mijn remplaatjes. Dan zijn ze opeens echt op! Ik kluns! Ik heb alweer een tijd de uitrusting in mijn rugzak niet gecheckt. De remplaatjes in mijn rugzak heb ik al een hele tijd geleden gebruikt. Het verwisselen van de versleten remplaatsjes achter, met de plaatjes van de voorrem bleek een goede noodoplossing.

Het is niet erg warm vandaag. Eigenlijk zijn het gewone frisse maartse omstandigheden, maar het lijkt na de warme periode van de laatste weken wel heel erg koud. Hier op Hoge Venen kan het vaak nog een paar graden kouder zijn dan bij ons. Ik ben vandaag weer blij met mijn wintervest!

De bevoorrading zijn prima zoals we dat hier in België gewend zijn. De uitpijling is goed. Verrassend leuk vond ik de minder voor de hand liggende trailstukken aan de bosrand bij Raeren! In deze hoek komen maar weinig toertochten. We kwamen daar verschillende interessante trailstukken tegen waarop we ons lekker hebben kunnen uitleven.

De finale van de rit is de bosafdaling vanaf het militaire sportcomplex boven op de berg, naar de kazerne in de Unterstadt: een leuke snelle trailafdaling als afsluiting van een mooie toertocht.

De routes die de Eupense militairen van IRMEP jaarlijks bedenken zijn mooi! Een leuke afwisseling van technisch uitdagende stukken en bredere schotterpaden, met af en toe een stukje verhard ven-fietspad diep door het Hertogenwald. Door het pak hoogtemeters (1100hm in 57km) is de ronde fysiek uitdagend. En dat in één van de mooiste en wildste gebieden hier in de buurt: de Hautes Fagnes. Ik vind het altijd mooi hier!

Ronald

En nog een aardig impressie filmpje met dank aan Fons Moors.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s