VTT Sart-Tilman 2014

Affiche ST 2014TIJDEN

Een rit met een traditie van 21 jaar. Nog niet zo lang geleden was dit voor veel marathonrijders de seizoensstart: Raid VTT Sart-Tilman. Een 55km chrono-wedstrijd om het marathonseizoen voorzichtig in te luiden. De eerste strijd tegen de klok. Dat had altijd wel iets bijzonders. De chrono is er niet meer. Tijden veranderen. Maar het oude kleine kerkje is er nog steeds: “inscription” op de plek waar ooit het altaar stond. Chrono of niet, het blijft een bijzondere en leuke rit.

Ook de typerende koud-natte winteromstandigheden van vroeger ontbreken dit jaar. Het weer is lenteachtig.  Perfecte omstandigheden om de 50km-lus gewoon twee keer te rijden.

Om 8.15u heb ik bij het kerkje afgesproken met Philip. Na de Zillertaller Bike Challenge van 2012 werd het tijd om weer eens bij te praten. Na zo’n lange tijd en tussen al die biketenues is het even afwachten of ik hem meteen herken. Ook wetende dat hij inmiddels behoorlijk afgetraind is. Philip heeft al een ritje van 30km erop zitten als hij komt aanfietsen. We herkennen elkaar eigenlijk meteen bij het kerkje. Leuk!

De route loopt deze keer tegen de richting van de klok , met enkele nieuwe stukken die ik niet herken van vroeger. Na een kort stukje door het bos richting Luik en Seraing draait de route de vallei van de Ourthe in, en komen we terecht in Ardennenlandschap. Sart-Tilman is nooit heel erg technisch geweest, maar toch zitten er wat aardige technische verrassingen in de route. Zowel bergop als bergaf.

De variatie in de route is erg leuk, en het aantal hoogtemeters dat je hier kunt wegtikken is ook heel behoorlijk. De route is een afwisseling van Ardense bossen, hoogvlakten, rivierdalen en oude dorpen. Afgezien van enkele eeuwig natte plekken, is de route zo goed als droog. Bij Esneux zit een langere asfalt klim in de route. Na verschillende lange beklimmingen over ardennekeien is het best lekker om in cadans en soepel rollend op het buitenblad een berg op te fietsen. Niks mis mee wat mij betreft.

Ergens achter Tilff steken we de Ourthe weer opnieuw over voor de finale klim naar Sart-Tilman. Deze eerste ronde met Philip zit er een aardig tempo in. Boven bij de kerk nemen we afscheid, Philip rijdt weer 30km terug naar huis. Ik trek een droog ondershirt aan, pak een nieuwe bidon uit de auto en begin aan een tweede ronde.

Het is natuurlijk dezelfde route, maar toch heel anders. Ik ontdek dingen die ik in de eerste ronde nog niet gezien had. Er zijn nauwelijks nog rijders op de route en na het intensieve 1e rondje start ik nu mijn dieselmotor op.

Ik lijk alleen in de bossen. Alle pijlen hangen er nog. Er is zelfs nog een verkeersregelaar, helemaal voor mij alleen. Ook de bevoorradingen zijn er nog. De vrijwilligers hebben daar inmiddels de barbecue aangestoken en zitten gezellig samen aan een lange tafel te eten. Living the outdoors; dat vind ik mooi!

Deze tweede ronde doe ik het rustiger aan. Ik neem de tijd om om me heen te kijken. Te genieten van de uitzichten en de stilte. Die stilte wordt plots doorbroken.

Ergens kort na de eerste bevoorrading hoor ik onverwacht een geluid dat lijkt op een groep dravende paarden. Ik knijp in de remmen. Het zijn geen paarden! Rakelings schiet een grote groep Ardennen-mouflons voor mijn neus voorbij. Het geluid van een in wilde paniek op hol geslagen kudde mouflons. De grote machtige krulhorens van de mouflon rammen. Indrukwekkend!

MouflonIk wist niet dat in de Ardennen mouflons leven. Maar ik heb het nagezocht. En jawel! De wilde natuur, zo dicht bij huis. Gaaf! De streek bij Esneux is ondergewaardeerd! Hier is nog veel moois te zien en te beleven. Op een steenworp van huis.

VTT Sart Tilman blijft leuk! Een afwisselende route met van alles wat. Lekker lange Ardennen beklimmingen, bos stukken, hoogvlakte, uitzichten, idyllische dorpen,  en hier en daar wat verrassende technische stukjes. Een vriendelijke organisatie die zorgt voor een goede bepijling en een degelijke bevoorrading. Het is heerlijk daar langs de hellingen van de Ourthe!

Maar ik mis ook wel een beetje de oude sfeer van de chrono. De sfeer van de seizoensstart voor de marathonrijders is samen met de chrono verdwenen. Rijders die stonden te trappelen om voor de eerste keer in het seizoen de strijd tegen de klok aan te gaan. Heeft Strava de echte klok vervangen? Tijden veranderen. Letterlijk. Gelukkig is het kerkje er nog steeds!

Ronald

Een foto uit oude tijden na afloop van Raid VTT Sart-Tilman:

ronald ST 2005

Een Reactie op “VTT Sart-Tilman 2014

  1. Pingback: Transalp update maart – soms zit het mee, soms zit het tegen | rockNdust·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s