Brevet des Pouhons – Trails met karakter

Knipsel_brevet des PouhonsDe smoothie bos- en heidetrails van de afgelopen winterperiode hebben we verruild voor trails met een wat brutaler karakter. Zigzag rotspaden, stenige steile afdalingen, technische beklimmingen, rivierdoorsteken. Het Ardennenseizoen is begonnen! De VTT van Spa: Brevet des Pouhons. Trails met karakter!

In ons trainingsplan is het eigenlijk een rustweek waarin we alles iets korter, en iets minder intensief doen. Met het oog op de bikeskills leek het ons toch goed om deze technische toertocht mee te pikken. Vooral vanwege het totaal andere technisch karakter van wat we tot nu toe in de winter hebben gedaan.Dat past dan weer goed in Gabbi’s aanpak om te werken aan haar bikeskills.

Zelfs naar Ardennenmaatstaven is dit geen doorsnee toertocht. Het technisch niveau ligt hoog. De route voor de chronorijders doet daar nog wat schepjes bovenop. In de  speciale lusjes voor de chronorijders zitten telkens  extra technische hoogstandjes. Maar die technische lekkernijen krijg je niet voor niks: je krijgt er gelijk een flink pak hoogtemeters bij.

De omstandigheden zijn vandaag ongekend! Mijn trui met lange mouwen is te warm. Overschoentjes heb ik thuis gelaten. Zonneglazen in de bril. Overbodig, maar toch de kniestukken aangetrokken. Zonnestralen in mijn gezicht. Zweetdruppels rollen van onder mijn helm over mijn gezicht.

Vorig jaar werd deze rit nog verreden in de sneeuw. Vandaag is een maartse lentedag met uitzonderlijke temperaturen tot boven de 20 graden. Een karaktervol parcours in een prachtige omgeving. Ik heb mijn race fully weer van stal gehaald na de winter. Wat een plezier! Wat een dag! Elke kilometer is genieten. Voeg er nog een stuurbord en tikkende stopwatch aan toe en het bikefeest is compleet.

Het is een rustweek in mijn trainingsplan, maar lente-bike-kriebels zijn maar moeilijk te beheersen in de eerste kilometers. Als een jonge hond compenseer ik de ingehouden kilometers bergop onbewust in de afdalingen.

In mijn overenthousiasme rij ik onderaan een snelle afdaling rakelings tussen een groep stilstaande bikers door. Oei! Ik raak daarbij met mijn stuur ook een ander stuur. Het stelt verder niet veel voor; het was maar een mini tikje. Maar wat heb ik zelf een hekel aan dit soort rijgedrag! Ik bied twee keer mijn excusses aan. Het blijkt ook nog een aardige jongen die er zelf eigenlijk weinig problemen mee heeft. Maar mij zit het wel dwars.

Zelfs in belangrijke wedstrijden kon ik altijd goed mijn geduld bewaren, zoals het ook hoort. Later op een zonnig terras weet bikemaat Paul  het goed te verwoorden: “het is als een jonge kalf dat in de lente voor het eerst in de wei mag. Laten we het daar op houden: lentekriebels in maart.

Hier bij de VTT in Spa tref je geen smoothie-trails aan. Wel trails met venijn. Trails met karakter! Rotsbodem, steile stenige afdalingen,  technische beklimmingen, zigzag-afdalingen langs steile hellingen, rivierdoorsteken, dikke boomwortelpassages. Je komt het allemaal tegen. Aangevuld met een stevig pakket van bijna 1400 hoogtemeters op 50 kilometer. Mountainbiken zoals het is bedoeld: met karakter.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s