Skills

Met rijtechniek kun je veel winnen. Of verliezen. Daarbij gaat het niet alleen om tijd. Er valt ook een hoop bikeplezier te winnen! Bikeskills maken dit jaar voor het eerst expliciet onderdeel uit van ons programma. We hebben een aantal momenten uitgekozen waarop skills speciale aandacht krijgen.

Ik ben vanaf mijn jeugd op de racefiets vooral opgegroeid met stuurvastheid, gewoon doen, en kijken naar anderen. Urenlang los op de rollenbank fietsen: daar krijg je stuurvastheid van! Duizenden bochten aansnijden. Schouder aan schouder in een zenuwachtig peloton met duwen en trekken: daar leer je het van!  En dan later op de mountainbike: gewoon doen, grenzen opzoeken, en goed kijken naar anderen. The selfmade biker. Zo ging het met mij.

En dat gaat ook prima, want technische trails gaan me helemaal niet zo slecht af. Maar de echte verfijning in de rijtechniek vraagt om meer! Bikeskills kunnen verbeterd worden!

Gabbi heeft dat nu goed opgepakt! Ze kent het boek “Bikeskills” inmiddels van buiten, volgt een aantal freeride trainingen, en wordt steeds enthousiaster. En wat het mooiste is: ze neemt mij in haar enthousiasme mee.Volgend jaar wil deze selfmade man óók een freeride training!

Op haar 40e begonnen met mountainbiken. Last van hoogtevrees. Nu krijg ik foto’s te zien van Gabbi op de fiets vliegend door de lucht.

De Bike Four Peaks van 2013 was voor haar een eye-opener. In de heftig technische afdalingen kun je veel tijd verliezen, maar ook veel tijd winnen! Zij verloor daar toen veel tijd. Bij de finisherparty bovenop de berg in Neukirchen heeft ze meteen besloten om het voor seizoen 2014 anders aan te pakken: rijtechniek krijgt een prominentere plek in het programma! En dat was een goed idee van haar! De progressie zit er inmiddels aardig in!

  • Gedurende de winter hebben we veel “flowy” toertochten gereden om de feel te houden.
  • Freeride trainingen voor Gabbi bij www.mikeysbikeadventures.com
  • In het voorjaar verleggen we de aandacht van flowtrails naar het ruwere Ardennenwerk. Hiervoor staan een aantal toertochten op het programma: Spa, Sart Tilman en Eupen.
  • Paasweekend: naast het meerdaagse aspect, ook technische trails meenemen in de trainingsroutes en als toetje een bezoek aan een bikepark.
  • Voorjaar: trailrides in Riva del Garda in combinatie met de marathon van Riva del Garda.
  • Leogang: een aantal dagen voorafgaand aan Bike Four Peaks: freeride afdalingen in Bikepark Leogang oefenen. Met de lift omhoog.
  • Bike Four Peaks: meerdaagse wedstrijd, met in elke etappe veel mooie technische trails.
  • Eén keer in de week de Wilhelminaberg trails meenemen in de trainingsroute om routine te krijgen en te houden. Mooi dat deze hier op een steenworp ligt!

Verder ook aandacht voor het materiaal: een dropper seatpost voor op de Epic om rijdend de zadelhoogte aan te passen.

Dit jaar is het uiteindelijk allemaal te doen om de Bike Transalp Challenge. Meer bikeskills levert tijdwinst op. Tijdwinst is niet onbelangrijk in een meerdaagse! Minder rijtijd, meer tijd voor herstel, dus frisser aan de volgende start.

Maar tijdwinst is nog niet het belangrijkst! Bikeplezier! Dat is echt belangrijk.Hoe mooi is het als je met een yiihaaa-gevoel de berg af komt! Dat levert zoveel energie op! Met dat gevoel kun je zes Transalps aan!

Als iemand met zo’n yiihaaa-gevoel thuis komt na een dagje freeriden met Mikey werkt dat aanstekelijk. Buiten schijnt de zon. Ik neem een paar uurtjes verlof! Op naar de Wilhelminaberg!  Riding, riding, riding! Yiihaaa!!

Ronald

10003547_595553597204588_906958333_n 1798556_595547613871853_1719560643_n 1618681_595553633871251_1746902395_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s