Transalp update: de test

Knipsel_Logo TransalpDe conditietest van februari is jaarlijks een mijlpaaltje. De donkere maanden liggen bijna achter ons. De dagen worden langzaam langer. Over anderhalve maand begint het wedstrijdseizoen. Zijn we de winter goed doorgekomen?

Gabbi traint altijd hard, maar de laatste maanden traint ze nog harder. Ze straalt vertrouwen uit en bulkt van de motivatie. Dat is geweldig om te zien! Focus op de Transalp.

Als ik tegen de wind beuk met Gabbi in mijn wiel, en ik hoor “harder!” dan is dat een goed teken, en schakel ik graag een tandje bij. Urenlang op de fiets voor een duurtraining doet ze schijnbaar moeiteloos. Zonder test is al goed te merken dat ze veel sterker is geworden. Maar wat zou het mooi zijn als zich dat ook vertaalt in de testuitslag!

Vrijdagmiddag melden we ons bij Coen van Schijndel voor de test. Daar kom ik al vanaf 2006. Dat is altijd een goed weerzien! Tijd om bij te praten over de trainingen, de wedstrijdkalender, hoofddoelen en subdoelen. Daarna moet er echt gefietst worden. Gabbi gaat als eerste op de testfiets.

Met 90 rpm moet zo lang mogelijk doorgetrapt worden terwijl de weerstand langzaam  wordt opgevoerd. Ik begin alvast met mijn warming-up en zie vanaf een afstandje hoe Gabbi zich in het zweet werkt bij Coen.

Ze zwoegt. Het wattage wordt opgevoerd, en opgevoerd. Hartslag klimt beetje bij beetje omhoog. In het ritme blijven. Nóg meer weerstand. Omslagpunt bereikt. Langzaam komt de ademnood. Deze fase lijkt oneindig: verstand op nul. Nóg meer watts! Nog meer ademnood. Benen verzuren. Ritme vasthouden wordt steeds lastiger. Nóg meer watts. Nog meer verzuring. Compleet buiten adem. Maximale hartslag.

Uiteindelijk krijgt ze de pedalen niet meer rond; volledig buiten adem en verzuurd. Gabbi kan diep gaan! Zij heeft de test volbracht. Nu ik nog.

Met een lichte verbazing luistert ze naar Coen met de testresultaten. Flink wat meer watts, bij een stuk lager lichaamsgewicht.: zowel bij omslagpunt, als bij maximale hartslag. Hoger conditiegetal. Gabbi heeft het streef-conditiegetal voor de Transalp nu al bereikt. En het is pas februari! Wat een progressie! Van deze basis had ze niet durven dromen, maar dat is wel wat ze verdient.

Ik mag nu ook op die testfiets om te laten zien hoe mijn conditie ervoor staat. En ook ik was na afloop blij met de testuitslag. Dit ziet er uitstekend uit!  We hebben door de zachte winter tot nu toe lekker kunnen doortrainen met de schema’s van Coen. En die hebben hun werk goed gedaan!

De basis ligt! Nu kijken hoe we hieraan verder kunnen werken. De nadruk komt natuurlijk steeds meer te liggen op het meerdaagse aspect. Een snel herstel na dagelijkse zware inspanning wordt essentieel! We hebben ook nog een leuk programma voor de boeg om te werken aan de wedstrijdhardheid. Daarnaast nog wat leuke dingen in planning om de XC-techniek bij te slijpen. Dit gaat een mooi seizoen worden!

Laat het seizoen maar komen!

Ronald

Trainingsschema’s, trainingsbegeleiding en conditietesten: TOPVORM

rondje Rekem 001

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s