Bart Brentjens Challenge 2013

Wat herinner je je nog van een marathon?

En dan is het opeens herfst. De Bart Brentjens Challenge wordt dit jaar verreden in natte en koude omstandigheden. Een stormachtige wind maakte het compleet. Hoe toepasselijk voor deze laatste marathon van het jaar! De rit van de vallende bladeren in ons eigen terrein, het Limburgse land. Met een kleine trouwe supporter, langs de kant.

De route van de BBC is niet erg technisch en het aantal hoogtemeter blijft steken op 1500. En toch is deze Challenge van Bart een niet te onderschatten race. De zwaarte van de Bart Brentjens Challenge zit in de kort achter elkaar volgende beklimmingen en de herfstachtige omstandigheden waaronder die vaak gereden wordt. En die omstandigheden maakten het dit jaar extra zwaar. Het was nat, modderig, koud, soms glibberig, en op de plateau’s stond een behoorlijke tegenwind.

Na de zomer heb ik geen wedstrijd meer gereden; dat kwam telkens weer niet goed uit. Kids. Gabbi’s blessure. Familiedingetjes. Dat lijkt gewoonte te worden in de maand september. En dan stappelt de energie zich langzaam op. Ik mis de marathons. Nog één laatste marathon dit jaar om het seizoen af te sluiten. Ik sta te trappelen!

De weersvooruitzichten leken goed. Maar naarmate de dagen vorderen werd het weer wisselvalliger. De weersvoorspellingen wisselen van uur tot uur. Daarom hou ik nog hoop dat de neerslaghoeveelheden wel mee zullen vallen.

Twee Specialized Epic’s staan geprepareerd klaar. Stuurbord erop. Spatlap gemonteerd in de voorvork. Ass saver onder het zadel. Ketting dubbel gesmeerd. Derailleurs ingesprayd. Randjes langs lagers ingevet. Carbon nog eens goed behandeld in de hoop dat de modder makkelijker eraf gepoetst kan worden. De fiets waar ik het lekkerst op rij staat klaar voor deze wedstrijd waar ik me zo op heb verheugd!

’s Nachts hoor ik regendruppels op het dak vallen. Zonder onderbreking lijkt het. Als ik lekker in slaap ben gevallen, is er iets in me dat vraagt: “Ronald, regent het nog?” Ik schiet wakker.  Ja, het regent nog!

Het kan niet anders dan dat we te maken gaan krijgen met enorme hoeveelheden blubber. Midden in die nacht neem ik het besluit om van fiets te wisselen: ik ga niet op de Epic. Ik ga op mijn hardtail!

Gabbi is standvastig. Ze blijft gewoon bij haar besluit om op haar Epic te rijden, en de hardtail thuis te laten. Om 7 uur in de ochtend sta ik het stuurbord om te monteren naar mijn andere fiets. De spatlap in de voorvork. De Ass Saver onder het zadel. De ketting in de olie zetten, derailleur insprayen.

Zoontje Darik (11) is deze ochtend ook al vroeg op. Hij is onze trouwste supporter. Hij heeft drie bidons in een Born bevoorradingszakje voor onderweg. Eentje met energiedrank voor Gabbi, eentje voor mij. En nog eentje met water om de bril schoon te maken. Hij neemt deze taak uiterst serieus!

Op het parkeerterrein in Eijsden is veel bedrijvigheid, maar die is nauwelijks hoorbaar. Het is nog vroeg, het regent en het is koud. Zonder veel te zeggen is iedereen bezig met het prepareren van zichzelf en de fiets. De stilte spreekt boekdelen: verwacht worden zware omstandigheden!

Dan klinkt het startschot en ben ik opweg voor 105 barre kilometers.  Gabbi blijft nog even achter in Eijsden en wacht op het startsein van de 75km rit.

De verwachte omstandigheden zijn al snel realiteit. Veel plassen water, modder, blubber. In de blubber liggen meestal nog genoeg stenen om voldoende grip te houden. Bij sommige stukken waar geen stenen meer liggen is het glibberen. Dat zijn vooral de smalle karresporen in het gras.

Ergens onder Libeek, weggestopt in een dalletje, ligt een holleweg die over een paar honderd meter helemaal blank staat. Het water spuit om de benen. Nat tot op de sokken!

Na ongeveer 25 kilometer rijden we het Gulpdal in. En daar staat hij dan! In de buurt van Slenaken. Onze trouwste supporter Darik. Onvoorwaardelijk trots op ons! Hij drukt me een verse bidon in de hand. Maakt mijn bril schoon terwijl ik mijn ketting olie. Het zijn maar een paar seconden bijelkaar. Maar het doet me wat. Het mannetje. Ik ben trots op hem! Hij is zo trots op ons. Onze trouwste supporter.

Dan heb ik nog ruim 75 kilometer te gaan. Het parcours is mooi uitgezet. Voor een grootschalig evenement met wedstrijdelement biedt de route genoeg uitdaging en afwisseling. Hier en daar op goed uitgekozen momenten toch nog wat aardige trailstukjes. De paden zijn zo uitgekozen dat er geen files ontstaan. Prima!

Deze editie van de Bart Brentjens Challenge is een loodzware door de omstandigheden. Mijn race loopt op zich best aardig, maar ik mis het wedstrijdritme. Normaal heb ik na een uurtje of twee wel ergens een klikmomentje waarna ik echt op stoom kom. Dat moment kwam deze keer niet. Ik had nergens een leeg gevoel, maar echt tempo rijden kwam er ook niet uit. Het is het gemis aan wedstrijdritme na de zomervakantie. Wedstrijdritme heb ik gewoon nodig om lekker te draaien. De kou en nattigheid zal daarin ook een rol gespeeld hebben. Mijn voeten waren halverwege de rit al gevoelloos geworden door de kou. Dat werkte ook niet echt mee.

Ik ben daarom blij als Eijsden weer in zicht komt. De gemene klim bij Camping de Bosrand kondigt de finale aan. Daarna daalt de route af het Maasdal in, richting finish.

Gabbi is al een tijdje binnen van haar 75km-race. Zij heeft een fantastische race gereden: een 4e plek overall bij de dames op de 75km.

En mij hoor je niet klagen over mijn 99ste plek van de 445 finishers bij niet-licentiehouders 105km.

Deze Bart Brentjens Challenge was een mooie seizoensafsluiter. Een zware race die weer een bulk marathonmotivatie heeft opgeleverd om de komende winter lekker door te trainen op weg naar het nieuwe seizoen! Het nieuwe seizoen is vandaag begonnen!

Bij de finish staat onze trouwste supporter alweer! Samen met Gabbi, die al lang binnen is van haar 75km-race, en opa en oma. Daar staat hij! Met een trotse blik. En een vleugje ongeloof dat ik dan toch tevoorschijn ben gekomen uit de modder. Iedere deelnemer krijgt de officiele BBC-medaille. Die van mij is voor mijn trouwste supporter! De grote glimlach op zijn gezicht, de trots in zijn ogen.

Koude, natte, en modderige ontberingen van de Bart Brentjens Challenge 2013? Daar kan ik me niks van herinneren!

Ronald
Foto’s van de Bart Brentjens Challenge zien? Kijk HIER

Gabbi’s rit op Strava

Ronald’s rit op Strava

sportograf-44321763

Een Reactie op “Bart Brentjens Challenge 2013

  1. Pingback: Lekker leesvoer: de exotische editie | bikesight.nl·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s