Bikeboutique Toertocht 2013

Vlak voordat de bomen massaal hun bladeren gaan verliezen, organiseert Singletrack Limburg nog een mooie toertocht. Vorig jaar was de route subliem. Een hoge trail research factor! De parcoursbouwers wisten toen veel mooie tracks aan elkaar te rijgen. Dat roept hoge verwachtingen op. Hoe zou het dit jaar zijn?

Bij de inschrijving in Beek komt een leuk groepje bij elkaar. Joost, Ruud, Leon, Pep, Gertie, Cynthia en Kitty. Gabbi had hier ook bij willen zijn! Maar zij is gisteren op weg naar huis gestrand op het station in Tilburg; alle sporen naar het zuiden gestremd. Half onderkoeld kwam ze uiteindelijk pas na middernacht thuis. Een rustdagje lijkt nu verstandiger.

Het is zonnig, maar er staat een frisse en stevige oostenwind. De aanlooproute over veldwegen is daarom een fijne opwarmer. Daarna draaien we de eerste echte trails op. De paden liggen er op dit moment perfect bij!

Wat mountainbiken zo mooi maakt is de combinatie van fysieke inspanning en technische vaardigheden. En die twee aspecten komen hier vandaag bij de Bikeboutique Toertocht optimaal tot hun recht. Dit is mountainbiken zoals mountainbiken is bedoeld! Een route van behoorlijk technisch niveau, en ruim voldoende kilometers en hoogtemeters om jezelf goed af te matten. Niks leukers dan dat!

De routebouwers hebben de bossen in het noordelijke deel van het Heuvelland tussen Valkenburg en Windraak (Sittard) goed uitgekamd. Een kant waar ik zelf wat minder vaak kom. En dat maakt het extra leuk.

In de route is een maximale hoeveelheid interessante trails opgenomen. De stukjes vaste route worden tot een minimum beperkt zodat de toertocht de nodige verassingen in petto heeft. Veel paden zaten vorig jaar ook in de route, maar de rijrichting is omgekeerd en dat maakt de situatie totaal anders! Binnen de kaders van wat hier in Limburg mogelijk is, grenst de route van deze toertocht aan perfectie.

Er was een kort momentje dat me deed denken aan de Chemins du Soleil. Dat was bij één van de laatste lange steile boomwortelafdalingen! Zo mooi!

Wie van technisch mountainbiken houdt, is hier in deze toertocht op zijn plek. In mijn beeld is dit de meest technische toertocht in Limburg. De route loopt door het wat minder toeristische noordelijke deel van het Heuvelland, waar nog heel veel gave mountainbiketrails liggen. Wellicht is het hier in deze streek ook wat makkelijker om de nodige vergunningen te krijgen dan bijvoorbeeld in de toeristische streken van Gulpen of Noorbeek. Daar liggen dit soort paden ook, maar geen organisatie die het nog lukt om die in de route te krijgen.

Een broodjeslunch met koffie bij de campers rondt de bikedag af; goed idee van Joost!

Ik denk dat iedereen in onze groep tevreden terug blikt op deze rit.
Ruud die goed in vorm is, en helemaal klaar voor de wintercompetitie. Joost die altijd snelle benen bergop heeft. Leon die nog herstellende is van zijn 2e plek in de Trans Mongolian Bike Race. Pep die zijn oude vorm weer terug heeft gevonden. Gertie die solo de 85km ronde uitrijdt. En de ladies Cynthia en Kitty die zich waagden aan de kleine ronde. En ikzelf? Ikzelf had de ritjes van de afgelopen dagen nog in de benen zitten, maar heb heerlijk gereden! Wat een prachtige rit!

Laten we hopen dat deze tocht nog lang op deze manier georganiseerd kan worden. De laatste ontwikkelingen rond wieler- en MTB-evenementen in Limburg, stemt daarvoor niet gerust.

Een samenvatting van de Bikeboutique Toertocht: mountainbiken zoals mountainbiken is bedoeld!
Ronald

De route op STRAVA

sportograf-43570056

mh2d 2013

2 Reacties op “Bikeboutique Toertocht 2013

  1. Het was inderdaad een leuke, afwisselende rit. Geweldige omstandigheden, die de komende tijd wel minder zullen worden en een leuke groep!Zondag een leuke, wel minder uitdagende rit in Puth. Misschien nog een eigen rondje erachter plakken! Tot gauw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s