Mergelheuvelland 2-daagse 2013 – Een klassieker!

mh2dembleem2012Klassieker

De Mergelheuvelland 2-daagse is jaarlijks een weekend waarin sportiviteit en gezelligheid samenkomen. Het zijn de laatste weken van het marathonseizoen. Vlak voordat de herfst begint is dit het moment voor leuk en ontspannen bikeweekend. Gewoon lekker biken en genieten van de omgeving. De aangeboden MTB-routes weten me hier altijd te verrassen. Daar staat de Mergelheuvelland 2-daagse om bekend. Dit is een klassieker! 

Wij zijn de laatsten die vrijdagavond aankomen op Camping Grensheuvel. Maar in vijf minuutjes staat onze Eriba en zitten we met goede vrienden aan de thee. Wat later de wijn. De bike- en andere verhalen komen los. Die horen bij dit weekend!

Zaterdag 70km MTB

De lange zaterdagroute gaat deze keer direct België in. De Voerstreek wordt omzeild, we gaan verder! Uiteindelijk komen we in het grensgebied tussen het land van Herve en de Ardennen. Ver weg van het Mergelheuvelland, maar midden in een gebied met mooie trails. Leuk initiatief van de organisatie!

In de aanloop naar de streek van Blegny en Housse zitten wat bredere paden en wat stukjes asfalt. Maar daartussen ook hele mooie verrassende trailstukjes die de overbrugging via asfalt de moeite waard maken. Dit is allemaal nog voorgerecht!

Het hoofdgerecht volgt later, in de streek rond Housse. Hier liggen geweldige single trails. Joost en ik hadden hier 3 weken geleden nog stevig overheen geragd tijdens de VTT van Housse. Van deze trails krijg je nooit genoeg! Mooi dat we hier vanuit Libeek heen gestuurd worden!

Tip voor wie van dit soort trails houdt: VTT Housse,begin september. Hou de bikekalenders in de gaten! 

Op de technische stukken zijn op deze eerste dag veel opstoppingen. Die nemen we voor lief. De MH2D blijft uiteindelijk een toertocht waar sportieve ontspanning voorop staat. We zijn bovendien vrij laat gestart, en hebben dit daarom ook deels aan onszelf te wijten; vroeger starten zou zeker geholpen hebben. Maar met of zonder opstopping blijft het genieten op onze fietsen. Het weer is prima. De omgeving bezienswaardig.

Uiteindelijk na ruim 70km en 1100hm zijn we  terug in Libeek. Een mooie rit!

De douches op Camping Grensheuvel zijn nu helaas meer lauw dan warm. Een dikke warme trui doet wonderen na die lauwe douche: ik begin helemaal te gloeien. Met een lekker vermoeid gevoel schuif ik aan in de kring van campingstoelen. Als het donker wordt staat het bier en de wijn op tafel. De bikeverhalen van gisteravond krijgen een vervolg. Een heldere sterrenhemel belooft een mooie tweede etappe!

Zondag 70km MTB

Die belofte valt zondagochtend een beetje tegen. Het is grijs en het lijkt even te miezeren. Maar ondanks dat, zijn de bikeomstandigheden prima.

Vandaag gaat de lange route door onze eigen streek. In een grote cirkel van 70km rijden we grofweg om het Mergelland heen. Dat blijft mooi! Soms worden we over “vergeten” trailstukjes gestuurd; stukjes waarvan ik het bestaan in de loop der jaren vergeten was. Een opfrisritje!

Vandaag is het rustiger op de route. Er zijn eigenlijk nauwelijks opstoppingen. De route is technisch ook een stuk makkelijker als zaterdag. Maar desondanks is de route leuk en uitdagend, en zeker een goede training.

We starten in twee groepjes: een wat sneller groepje van vier, en een groepje dat een rustiger eigen tempo gaat rijden. In de buurt van Terlinden breekt de groepje van vier. Kort daarna, bij de bevoorrading in Heijenrath, wachten Joost en ik een tijdje op de rest. Maar zo bezweet als we zijn, koelen we snel af. Doorrijden is dan beter!

Joost en ik raken inmiddels aardig op elkaar ingespeeld. We kennen elkaars sterke en zwakke plekken en compenseren die over en weer zo goed als mogelijk. Teamwork!

Het voelt goed om weer eens in stevig tempo over het parcours te raggen. Uiteindelijk komen we uit op een gemiddelde van 21,6km.

De zon is nu eindelijk doorgebroken en de warme zonnestralen prikken door de modder op de benen. Met de herfst op komst, zijn dit momenten om van te genieten!

In het gras van Libeek wachten we op ons groepje dat nog onderweg is. Dat is geen straf. De temperatuur is prima, de zon schijnt, en de muziek klinkt. Vanuit het gras is te zien hoe iedereen binnendruppelt. Ook ons andere groepje met Gabbi.

Na dit sportieve deel, sluiten we het weekend af met een gezellig deel: een uitgebreide lunch op de camping.

De Mergelheuvelland 2-daagse is een klassieker! Inmiddels 29 keer georganiseerd. Welke toertocht kan dat zeggen?

Ronald

2 Reacties op “Mergelheuvelland 2-daagse 2013 – Een klassieker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s