Bike Four Peaks 2013

IMG_0877KLEINE BROER

“Die Bike Four Peaks findet statt!” Dat waren de verlossende woorden na dagen van onzekerheid. Meedogenloos hoogwater had huisgehouden in de Alpendalen. Dorpen waren ondergelopen. Wegen en paden weggespoeld. Een gedurfde beslissing van de organisatie. Maar de enige juiste! Dat kan achteraf wel gezegd worden. De eerste editie van de Bike Four Peaks ontpopte zich als een waardige kleine broer van de grote Transalp. Met veel bergovergangen, serieuse trailafdalingen, heerlijk weer, en de ambiance zoals ik die ook ken uit de echte Transalp.

IMG_0965Verwachtingen

De onzekerheid was groot. Kan de Bike Four Peaks nog wel doorgaan na de hoogwatercatastofe? En als het doorgaat, wat kunnen we dan verwachten? De Trans Germany is de voorloper van de Bike Four Peaks. Op de Trans Germany is veel kritiek geweest omdat die niet voldoende uitdagend was. Wat brengt de Bike Four Peaks? Kan de Bike Four Peaks het niveau van de Trans Germany overstijgen?

sportograf-39105178Catastrofe

Ruhpolding konden we zondag niet meer bereiken. Afgesloten! De A8 is bij de Chiemsee overstroomt. Ook vanuit de oostenrijkse kant bij Kufstein zijn alle bergovergangen afgesloten. Kolonnes met brandweerauto’s en andere hulpdiensten hebben we gezien. Onze pogingen om Ruhpolding te bereiken stranden ergens in de buurt van Kufstein. Ongepland overnachten we in een aardig pension. En het regent. Nog steeds. Onophoudelijk. De brullende rivier voor de deur van het pension is angstwekkend, en stemt niet erg hoopvol voor een mountainbike meerdaagse door deze streek.

’s Nachts lig ik te piekeren in het ongeplande bed. Wat gaan we doen als de Bike Four Peaks wordt afgelast? Al vroeg ben ik wakker. De rivier brult nog steeds, maar de regen is opgehouden. Stilletjes groeit de hoop. De gastvrouw van het pension geeft ons een tip om via een route over een kleine bergpas naar Ruhpolding te rijden. Een paar uur later zijn we er. Ruhpolding bereikt! Maar het is nog steeds onzeker of de Bike Four Peaks doorgaat. Maandag om 17.00u komt uiteindelijk het bericht: “Die Bike Four Peaks findet statt!”

IMG_0900Voorbereiding

Langzaam maar zeker komen er steeds meer bikers aan in de startplaats.De sfeer is er goed. We nemen een turks bad om nog even relaxen. Verder slenteren we wat rond door het dorp.

Dinsdagochtend krijgen we het stuurbord en de traditionele bagagetas. Een iets kleiner exemplaar dan de tassen van de Transalp. Maar hier hoeft dan ook geen slaapzak en matras in. Er blijft nog ruim tijd over voor een ontspannen trainingsrondje: een mooie schotterklim langs een bergrivier.IMG_0901

De waterstanden zijn al aanzienlijk gezakt en het water krijg zijn normale kleur weer terug. Heerlijk die berglucht en bruisende rivieren. Koeien met bellen op het pad. Berghut op de Alm. Een dikke bebaarde huttewirt heet ons vriendelijk welkom in zijn hut. Hier heerst de rust; morgen zullen we onderdeel zijn van de wedstrijdhectiek! We vieren dit rustige moment met een traditionele goulashsoep en een Almdudler bij de houtkachel in de hut. De kleine raampjes in de hut lijken kitscherige schilderijtjes met besneeuwde bergtoppen erop. Morgen begint het!

ETAPPES

IMG_09401e etappe: Ruhpolding – Lofer

De eerste etappe staan we in startvak C. Helemaal achterin. Het eerste stuk gaat geneutraliseerd over de weg. Dan draaien we af en begint de Bike Four Peaks echt! Een mooie schotterklim! Maar niet eerst nadat we een stuk steil door het bos omhoog moeten,..lopend! Daarna ritme oppakken en enigzins op reserve rijden. We hebben vier dagen voor de boeg! Dan de eerste bergovergang, en de eerste schotterafdaling. Heerlijk!

Het enthousiasme van de mensen in de dorpen is verrassend! Na de hoogwatercatastrofe heten ze ons hier van harte welkom. Via een lange beklimming komen we bij de Lofener Alm. Dit is een skigebied met prachtig uitzicht over het Salzburgerland. Ab gehts, over een paar mooie trails. De finish ligt midden in de oude kern van Lofer. De sfeer is er uitstekend. De zon schijnt. Ik ben weer terug in een Alpen-meerdaagse!IMG_0932

Onze slaapplek voor deze nacht is Haus Edelweiss. Het blijkt een huis in de kern van Lofer met een wilde tuin en een paar koeien voor de deur. Vanuit onze kamer hebben we uitzicht op de bergen en de kerktoren van Lofer. De eigenaar is een aardige man in lederhosen. Hij weet wat een biker nodig heeft na zo’n rit: een waterslang om de fiets schoon te maken! Die heeft hij ongevraagd al klaargelegd voor me. Hij is ook erg geinteresseert.

Lederhosen: Wie war es?
Ronald: Super! Schone bergen, schone trails hier!
Lederhosen: Wo ist dein frau?
Ronald: Mein Frau Gabbi? Die ist nog nicht im Ziel.
Lederhosen: Oh! Fahrt dein Frau auch den Bike Four Peaks?
Ronald:Ja, sicher! Sie wird gleich kommen.
Lederhosen: Aha.
Lederhosen: Ich habe auch ein bike!

Even later heeft de man zijn lederhosen verwisselt voor een BMC-racetenue, en showt hij mij zijn carbon 29-er, en gaat voor een eigen trainingsrondje. Geweldige kerel!

Ben je biker en zoek je een betaalbare en goede overnachtingsplek in Lofer: Haus Edelweiss is de place to be! Een huis in oude Oostenrijkse stijl, met eigenaar in Lederhosen,.. of BMC-racetenue!

sportograf-391315312e etappe: Lofer – Kirchberg

De tweede etappe belooft een zware te worden! Er zitten behoorlijk wat hoogtemeters in de route. Met als klapstuk aan het einde de beklimming van de Hahnenkamm vanuit Kitzbuhl, met een dikke 1000 hoogtemeters aan een stuk. Onderop rijden we over de finishlijn van het beroemde Hahnenkammrennen. Bizar hoe steil die helling daar is. De skiwereldtop raast hier elk jaar met 140km per uur bergaf. Op de fiets hoeven we die piste alleen maar over te steken.

De beklimming naar de top van de Hahnenkamm is steil en kost behoorlijk wat zweetdruppels. Maar het loont de moeite! Want vanaf de top begint de Fleckalmtrail. Een 7 kilometer lange singletrail met 1000 meter verval, speciaal aangelegd voor de mountainbikers. Deze trail zal over enkele weken de finaletrail zijn in het WK MTB-marathon. Door de smeltende sneeuw in de bergen en de heftige regen van de afgelopen periode is de trail op dit moment erg modderig. Desondanks nog steeds zeer de moeite waard! Veel boomwortelpassages, stukken over houtenbruggetjes, maar ook wat flowy stukken. Daarna is het niet meer ver tot de finish in het centrum van Kirchberg.

Vanavond staat mijn bed in Villa Lisa. Ik druk op de bel. Even later gaat de deur open. Dat moet Lisa zijn! Ze kijkt me aan en begint te lachen. Ik realiseer me opeens dat ik geen normale gast ben met mijn moddergezicht en badend in het zweet. “Entschuldigung!” is het enige dat ik zo snel kan bedenken. “macht nichts” lacht ze. Ze wijst me de kamer en de bagagetassen. Snel ga ik onder de douche om me op te frissen, maar Lisa zie ik de volgende ochtend pas weer.

sportograf-391109823e etappe Kirchberg – Kaprun

De route vanuit Kirchberg gaat naar een berg die Zweitausender heet, en ongeveer evenhoog is. Mark Schneider, race director en opvolger van Uli Stanciu, waarschuwt! We zullen door de sneeuw moeten! Bovenop de Zweitausender liggen grote sneeuwvelden!

Eerst winnen we hoogte in een mooie zijdal. Door het bos. Later boven de boomgrens. Hier verandert de schotter in een ruwere almtrail. Het is prachtig: in de verte zijn dan al wat sneeuwranden te zien, maar dat is nog lang niet waar we later in terecht zullen komen. De alm eindigt in een rotsbarrière. Hier valt nauwelijks nog te fietsen. Met de fiets op de schouder ploetert iedereen omhoog.

Als de horizon zich boven eindelijk verruimt, komen we in een witte wereld terecht. Deze plek had ook op Spitsbergen kunnen liggen. Het is een arctische wereld waar we met de bike doorheen mogen. Wandelend en fietsend door de sneeuw! Een fantastische belevenis!

Dan gaat het hard bergaf en wordt het landschap langzaam weer groener. Hier in het groen heeft de race director ook weer een paar hele mooie single trails gevonden!sportograf-39103756

Daarna is het nodig om in het koersritme te komen! Er moeten 20 kilometer met tegenwind door het dal overbrugd worden. Het is hier raadzaam om een goede groep te vinden om onnodige krachtverspilling te voorkomen. Kop over kop wordt er gekoerst richting Kaprun. Met de finish inzicht zijn we er nog niet. Eerst nog de Maiskogel op. Alweer een ander ritme zoeken. Van het koersen, weer in het klimritme! Dat is geen straf voor me. Want de klim loopt goed, en ik draai ook lekker.

Als finale van de dag nog een mooie lange trail. Via de mooie flowige Bachlertrail keren we terug in Kaprun. Wat een dag! Zo’n rit vergeet je nooit meer. Wat een belevenis!

Het bed is deze keer wat lastiger te vinden. Ik ken Kaprun niet en vraag aan een aardige dame op stadsfiets naar Gastehaus Mitteregger. Ze weet wel waar dat ligt! Ze is erg vriendelijk en stelt voor om even samen te fietsen tot mijn verblijf. In het wiel van deze dame op stadsfiets wordt ik begeleid naar mijn slaapplaats: Hotel Mitteregger. Dankeschon!

Bij de receptie moet ik even wachten in mijn outfit waar ik enkele uren geleden nog mee door de sneeuw heb gefietst. De receptioniste kijkt in de gastenlijst. Dat duurt lang! Ze kijkt nog eens. “Wie ist deine nahme? Vogely? Nicht bekant! Hier ist Hotel Mitteregger. Meinen sie vieleicht Gastehaus Mitteregger?”
In Kaprun blijken velen Mittereggers te wonen! Ik zoek nog even door. Uiteindelijk helemaal bovenaan in het dorp tegen de berg ligt Gastehaus Mitteregger! Gevonden!

sportograf-390841504e etappe: Kaprun – Neukirchen

Alweer de laatste etappe! Deze begint met een vlakke aanloop met steile klim als intermezzo. De klim eindigt in een looppassage. In een lange rij loopt het deelnemersveld naar boven over een stenig bospad. Dan komt een van de dames uit de top van het klassement voorbij. Fietsend! Zij heeft blijkbaar pech gehad en is wat achterop geraakt. Onder luid applaus en met groot respect gaat iedereen aan de kant om de enige die nog op de fiets zit (een dame nb!) ruimte te geven voor de achtervolging.

Tot aan de tweede bevoorrading geeft mijn Mio een gemiddelde snelheid aan van 29 km per uur. Dat is hard! Kop over kop werd er gereden. Naar het einde toe worden de groepjes steeds kleiner, tot ik uiteindelijk in een groepje van drie de voet van de allerlaatste beklimming van de Bike Four Peaks bereik.

We zijn op weg naar de Wildkogel. De laatste driehonderd hoogtemeter naar deze Kogel worden ons geschonken vanwege de sneeuw op de top. We steken de afdaling van de Wildkogeltrail net onder de sneeuwgrens in. Wat een mooie trail alweer! Grotendeels goed te rijden, met nog enkele zware boomwortelpassages. Uiteindelijk loopt het laatste stukje trail tot een kleine kilometer voor de finish. Nog een klein stukje door Neukirchen en de Bike Four Peaks zit erop.

IMG_0947Finish

Het is zonnig, het is warm. Direct na de finish krijg ik de medaille om mijn nek. Met de felicitatie van race director Marc Schneider krijgen ik daarna het finishershirt. De organisatie heeft gezorgd voor ijs, en er hangt een uitgelaten sfeer in Neukirchen.

Al op onze eerste dag in Ruhpolding maakten we in ons pension kennis met de familie Bloeming. Bijzondere mensen! Onderweg tijdens de etappes kwam ik ze geregeld tegen langs de kant om me aan te moedigen. Het zijn de ouders van biker Bas Bloeming die helaas zelf niet aanwezig was bij deze Bike Four Peaks. Elke dag stond ik samen met hen te wachten op de binnenkomst van Gabbi. Ook deze laatste dag alweer! Wat een uiterst aardige mensen!

Dan komt Gabbi binnen! Ondanks alle tegenslagen in het voorjaar wordt ze hier in Neukirchen toch finisher in deze heftige Alpen-meerdaagse! Uitgereden op karakter! Ik had ook niet anders verwacht. Ze is een diesellocomotief die alsmaar doortuffelt. Maar elke dag als ik stond te wachten bij de finish, was ik toch opgelucht als ik haar weer onder het finishdoek zag komen. Blij en trots dat ze het wéér gefixt heeft!

IMG_0961Party

Voor de afsluitende pasta party mogen we de windkogel op de de kabelbaan. Een mooie en typerende plek voor deze Bike Four Peaks: in de sneeuw! Het avondlicht maakt het uitzicht alleen maar mooier. Het gevoel daarbij is niet in een foto te pakken. Vier dagen door de bergen gereden en nu dit als afsluiting.

De finisherparty wordt daarna gevierd in het dal. Bij Scheini’s: de leukste kroeg van Neukirchen! Compleet met liveband en grote glazen weissenbier. Hier zitten we nog tot in de late uurtjes op het terras. De aanwezige Denen weten wel raad met de beschikbare alcohol! Dat levert af en toe lachwekkende situaties op.

Race Director Marc Schneider is duidelijk opgelucht dat het er op zit. Alles is goed verlopen. Maar het was spannend en vergde de nodige improvisatie van de organsiatie. Als de band de eerste tonen van Raged Against the Machine inzet gaat Marc helemaal uit zijn dak! En terecht! Dit waren onvergetelijke mooie bike dagen. Finisher party!

Vier Peaks

De Bike Four Peaks blijkt een waardige kleine broer van de Transalp geworden te zijn. Vier etappes in plaats van acht. De etappes zelf zijn net ietsje lichter. Maar de bergovergangen, omgeving, trails en ambiance van de kleine broer waren zeker niet minder dan de Transalp. Het technisch niveau was misschien zelfs nog wat hoger dan in de Transalp zoals ik die ken. Het oude imago van de Trans Germany is definitief afgeschud. De Bike Four Peaks is een pittige Alpen meerdaagse en nu duidelijk het jongere broertje van grote broer Transalp!

Thuis aan de eettafel hebben Gabbi en ik het nog geregeld over hoe mooi etappewedstrijden op de mountainbike zijn. Een beetje weemoedig zijn we ook. Vier etappes zijn zo snel voorbij! Vier hele mooie Peaks op de bike waren het! Ik wil graag meer! Six Peaks, eight Peaks,…

Ronald

Foto’s: ZIE HIER

sportograf-39081699

Een Reactie op “Bike Four Peaks 2013

  1. Chapeau Ronald, chapeau Gabbi! Als ik het zo lees hebben jullie het niet voor niets gekregen maar wel duidelijk van genoten. Ooit zelf de TG gereden maar dit is wel heel wat uitdagender.
    Hoop nog eens met jullie te kunnen bomen over jullie avonturen!
    Grt Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s