Chemins du Soleil 2013

WIE HOUDT VAN RAUWE KOST?

Les Chemins du Soleil. De paden van de zon. Zon was er. De paden ook. Drie dagen overgoten in het overweldigend ruw landschap van de Préalpes. Met het gevoel van de rauwe natuur. Hoe rauw? Zo rauw dat de gemiddelde snelheid niet veel boven de 10 kilometer per uur uitkomt. Rauwe kost!

De paden zijn smal, stenig, rotsig, en soms modderig. Ze lopen door de afgelegen streken van de Préalpes. Berg op. Berg af. Langs ravijnen. Over bergkammen. Bergkammen waar de wind om je oren fluit en wolken zorgen voor een koude rillingen in je lijf. Door smalle gorges in het landschap met spekgladde rotspaden.

Beklimmingen beginnen vaak vriendelijk op een schotterpad. Langs geurende bergweiden en vrolijke wuivende bomen. Door piepkleine dorpjes en langs verlaten huizen. Daarna mondt de beklimming vaak uit in een stuk single trail omhoog. Vaak fietsbaar. Soms niet. Dan gaat het steil omhoog  met de fiets op je schouder. Ploeterend over rotsen, met de fietsschoenen zoekend naar stabiliteit tussen stenen en gruis.

Na een klim komt altijd weer de beloning. De uitzichten daarboven zijn prachtig. Omlaag gaat het over technische trails van het fijnste soort. Soms een beetje flowy, soms wat venijniger met flinke drops tussen rotsblokken. Het mekka voor enduro specialisten.

Weer dieper in de dalen worden we door snel stromende rivieren gestuurd met ijskoud water. In de dalen wacht ook de bevoorrading. Twee of drie bevoorradingen per etappe. Ook hier proef je de rauwheid van de Chemins. Geen gelletjes, sportrepen of isodrank. Niks van dat alles uit de geciviliseerde wereld. Hier krijgen we streekkaas, droge worst, stokbrood, pate, noten, vijgen, abrikozen en koek. Het pure voedsel van de lokale bergbewoners!

De Chemins du Soleil is puur! Pure natuur. Pure trails. En een pure sfeer. Mountainbiken is hier in Frankrijk anders gedefinieerd dan wij uit het noorden gewend zijn. De route is het doel. De fiets het middel. En niet omgekeerd.

Hier maakt het niet uit of route toevallig een snelstromende rivier doorkruist. In dat geval pak je de fiets op je schouders en loop je door het ijskoude water naar de overkant, klim je via een rots langs de oever naar boven, en stap je weer op je fiets. De route is het doel.

In de Chemins du Soleil loopt de route regelmatig over smalle technische paadjes langs diepe afgronden. Hier in Frankrijk kijkt daar niemand van op. Dat is normaal, zo hoort het hier. Zo loopt de route. De route is het doel.

Op de avond in la Motte Challancon kom ik daarover in gesprek met de motards die s’ochtends in alle vroegte vooruit rijden op hun crossmotors om de route van pijlen te voorzien. Ik vertel hen dat het in nederland ondenkbaar zou zijn voor een organisatie om zo’n route vrij te geven voor een evenement. Het risico- en aansprakelijkheids denken is in Nederland wezenlijk anders. Mororrijder Alex uit Grenoble kijkt verbaast. “Hoezo? Is er vandaag dan iemand naar beneden gevallen? Wij wonen in de bergen en wij leven met de bergen. Op onze route nemen wij de bergen zoals ze zijn.”

Heerlijk die puurheid! Sports en plein nature. Daar houden ze hier van. Rauwe kost.

Aardige en pure gasten die twee motards. Stoere figuren met gevoel voor humor. De dag na het gesprek, ergens halverwege de tweede etappe, op een lange smalle trail langs een afgrond. We volgen de oranje pijlen die de motards in alle vroegte met de verfspuit hebben aangebracht. Ik ben leeg, en ploeter me vooruit. De trail vergt grote concentratie. Hij is smal, bochtig, en bezaaid met rotsblokken. Dan gaat de route over een rotsplaat. Rotsplaat op. Rotsplaat weer af. Zag ik het goed? Op de rotsplaat stond oranje verfgespoten tekst: “J’aime Gabbi”. Pure humor!

Ik heb iets met deze driedaagse raid. Ik heb iets met dit verpletterende landschap en de mensen die er wonen. Ik hou van deze streek. Het is niet voor niks dat Gabbi en ik hier in de Préalpes getrouwd zijn. J’aime Gabbi. J’aime les Préalpes. J’aime la plein nature. J’aime le VTT.

Ik hou  van rauwe kost!

Ronald

3 Reacties op “Chemins du Soleil 2013

 1. Zuid Nederland

  12 jul 2014 t/m 24 aug 2014 Week 29 t/m 34

  Hoi Ronald,

  Leuke avond was het gisteren. leuk iedereen weer te zien! Ik ben eerlijk gezegd na ons korte onderonsje over misschien een eventuele Transalp in de toekomst erg enthousiast geworden. ik heb aleen naar de data gekeken en dat zou(wanneer het evenement op dezelfde datum als dit jaar plaatsvindt) komend jaar best moeten kunnen! Hierboven staat de zomervakantie voor 2014. enfin, we moeten het er maar eens serieus over hebben! Tot gauw en groeten!

  Joost

  Date: Mon, 20 May 2013 19:21:04 +0000 To: joostknibbeler@hotmail.com

  • Jaja Joost! Ik ben ook enthousiast geworden over die Transalp 2014. Transalp 2014 wordt waarschijnlijk weer een “west-variant”. En die is mooi!
   Was weer super gezellig gisteren in de hut van Andre. Veel bike-verhalen, gitaargeluid, knapperend vuur, biertjes, en gezellige mensen. Jammer dat wij weer relatief vroeg weg moesten met de kids. Binnenkort maar weer wat afspreken!!
   Zondag Ruhrgebiet-marathon: het laatste kleine tussenstation naar de Bike Four Peaks. Hopelijk blijft het redelijk droog!
   Ronald

 2. Pingback: Raid des Tours 2015 – Tournon sur Rhone 26-4-2015 | rockNdust·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s