Vulkan Marathon 2013

Vergeten marathon

8692301192_6d5b9017cc_oIk had al vaker gehoord van Vulkan Marathon in Schotten. Maar dat was alweer een tijd geleden. De laatste jaren is het erg stil geworden rond dit evenement. Op het internet zijn nauwelijks nog actuele recensies te vinden van deze MTB-marathon. Toch wordt die nog steeds jaarlijks georganiseerd door de plaatselijke turnverein in het Duitse plaatsje Schotten. Door de Nederlanders massaal vergeten. En dat is onterecht!

In oude recensies wordt het parcours omschreven als mooi met een lange startklim van 10 kilometer en met enkele korte stukjes single trail. Twee rondes van 53km deels door het Naturpark Hoher Vogelsberg. Dit is de informatie die ik heb, en dat is ook wat ik van deze rit verwacht. Waarom zou ik van deze rit iets anders verwachten?

De start is bij de oude brandweer kazerne in het plaatsje. Het aanliggende plein is ingericht als start- en finishlocatie  Startnummers kunnen in de kazerne afgehaald worden. De brandweergarage wordt tijdelijk ingericht als een soort bierstube. De organisatie bestaat uit 160 enthousiaste vrijwilligers van de vereniging. Stuk voor stuk even vriendelijk. Alleen al daarvoor verdient de organisatie een pluim!

Gezien het aantal starters zijn niet alleen de Nederlanders deze marathon vergeten. Er staat slechts een  pelotonnetje van circa 40 licentiehouders op de startstreep die prijzengeld willen komen afhalen. Aangevuld met een stuk of 20 gewone mannen voor het achterhoede gevecht. Ik ben daar één van.

Ja mannen! Geen enkele vrouw aan de start voor de 106km. Gabbi is ingeschreven maar heeft alweer last van een irritante verkoudheid en voorhoofdholte ontsteking. Dat blijft een gebed zonder eind waar ze stevig van baalt! Is er een dokter in de zaal? Verdriet en teleurstelling. Voor haar geen start vandaag.

Na een korte neutralisatie het dorp uit, gaat het pelotonnetje echt van start. De mannen voorin drijven het tempo al meteen flink op. Ik hoor niet tussen die toppers, dus matig de snelheid om te voorkomen dat ik me direct opblaas. Bovendien kom ik niet lekker op gang vandaag. Waarschijnlijk nog niet goed hersteld van de Kellerwald Marathon vorige week. Ik voel me wat loom. Hartslag krijg ik niet echt op het niveau zoals ik dat graag zou willen.

Het eerste stuk gaat inderdaad omhoog zoals verwacht. Niet steil. Heel geleidelijk pakken we hoogtemeters. Over veldwegen en korte stukjes asfalt. Na een kilometer of 5 rijden we een modderpad op, het bos in. Door de regen van de afgelopen dagen is dit een grote modderbende. Maar na een paar honderd meter wordt het alweer beter. Dit pad loopt over in een trail. De Wildsau Trail. Nu volgen enkele fantastische kilometers. 7 kilometer non-stop singletrail fun!

Knipsel VM13 wildsau trailSingletrails door de schitterende omgeving van de Hoherodskopf. Het lijkt een eindeloos geslinger over een smal pad bezaaid met boomwortels en andere hindernissen. Het blijkt een nieuwe uitgepijlde trail hier in de streek. De Wildsau Trail. In totaal is die 14 kilometer lang. Zo’n 7 kilometer daarvan zijn opgenomen in het parcours van de Vulkan Marathon

Na deze trail komen wat kilometers over schotterpaden. Hier kun je eindelijk weer een gelletje peuzelen of wat uit je bidon drinken. Daar had je de laatste kilometers geen moment gelegenheid voor. Als je weer in de buurt komt van de toren op de Hoherodskopf kun je je voorbereiden op de volgende technieksecties. Eerst wat korte trailtjes, daarna een kunstmatige brug die de organisatie als extra hindernis heeft neergezet. Ik heb al vaker van dit soort kunsthindernissen gereden, maar deze heeft toch wel een erg steile afrit. Maar daar is over nagedacht: zonder problemen rijbaar.

Dan gaat het heel snel over een soort “alm” naar een kort technisch stuk. Met wat pittige beklimmingen en een steile downhill. Het zal bij elkaar een kleine kilometer zijn. Daar rond de Hoherodskopf lijkt het een beetje op een alm in de Alpen, inclusief skilift en berghut.

Ook in het vervolg van de route zitten nog een aantal hele mooie trailstukken, afgewisseld met schotter en tegen het einde van de ronde ook wat veldwegen. Op het einde mag je nog door een bergwei met appelbomen naar beneden het dorp in.

Wie dan nog moed heeft mag dit rondje van 53 kilometer en 1300 hoogtemeter nog een keer rijden. Het is de moeite waard! Ik ga nog een keer!

Van de 60 starters blijken er 37 gefinisht op de lange afstand,…Dat zegt genoeg over de zwaarte van deze marathon. Ik ben leeg. Het liep niet lekker vandaag met mij, maar het was geweldig om hier in deze streek te rijden!

Onterecht vergeten! Absoluut. Deze marathon verdient een groter deelnemersveld dan die enkele tientallen die aan de start stonden van de 106km. In vergelijking met bijvoorbeeld Kellerwald vorige week heeft deze marathon zoveel meer te bieden! Ik was er in het verleden nooit bij hier,..maar zoals de route dit jaar was, is die dik in orde met een flink aandeel trails, een goede verzorging, een enthousiaste organisatie, en een prachtig natuurgebied.

De Vulkan Marathon komt met stip hoog binnen in mijn eigen ranking van marathons. Onterecht vergeten!

Ronald

Logboek

 • Wat: Vulkaan marathon
 • Waar: Schotten (iets zuidelijker dan Gilserberg van de Kellerwald marathon)
 • Wanneer: 28 april 2013
 • Afstanden: 53km, 106 km (ook een 28km ronde is mogelijk)
 • Hoogtemeters: 1300hm, 2600hm
 • Gebruikte bike: Specialized Stumpjumper HT (vanwege verwachte natte omstandigheden niet op de Epic gereden)
 • Weer: 13 graden, droog, maar zeer natte ondergrond door regen van zaterdag. Boven op Hohenrodskopf was het erg koud.
 • Kleding: thermohemd, trui lange mouw, kniestukken. Tweede helft met windbody. 
 • Hoe ging het: Slecht, kwam niet om gang, voelde me loom. Maar genoten van de geweldige trails en omgeving!
 • Indruk: Super leuke, kleinschalige marathon met uniek parcours en leuke technische stukken.  Mooie streek om langer ter blijven!
 • Hieronder de gegevens van de Mio Cyclo 105 HC:

Knipsel VM13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s