Wilgenweard Wintermarathon 2013

Knipsel wintermarathon logo

De Wintermarathon deed dit jaar haar naam eer aan. Het was winter! Honderd kilometer door een besneeuwd Sallands landschap; een betoverende februari-duurtraining.

We hebben een kidsvrij weekend. Een gelegenheid voor een lekker weekendje samen weg! Dat dit toevallig samenvalt met de wintermarathon, maakt de keuze voor een weekendbestemming makkelijk. Noordwaarts! Voor ons geen gebruikelijke richting met de mountainbike. Om ons weekendje compleet te maken boeken we een knusse Bed & Breakfast in een eeuwenoude boerderij in Luttenberg.

Maar ons weekend begint zaterdagochtend om 10 uur in Gemert bij Coen van Schijndel van Topvorm voor de periodieke peiling van de conditie: de maximaaltest. Ik ben tevreden met de testuitslag. Gabbi niet. Zij is niet tevreden met de vordering. Haar testuitkomst is zeker geen afspiegeling van al het trainingswerk. Later blijkt waarom,….

Zaterdagmiddag komen we aan in onze B&B. We kijken nog wat rond in de streek, gaan ’s avonds gezellig ergens eten, en liggen daarna vroeg op bed in de boerderij. We zijn moe na zo’n dagje. Gabbi voelt zich niet zo goed en gaat zich eigenlijk steeds minder fit voelen. Ze hoopt dat de vroege nachtrust verbetering zal brengen.

Zondagochtend is haar rustpols extreem hoog. Het is verstandig van haar om in deze winterse omstandigheden niet te starten vandaag. Ze is natuurlijk teleurgesteld en baalt enorm, maar het is niet anders. Gabbi’s testuitkomst van gisteren valt nu ook op zijn plek. Gabbi is aardig vooruit gegaan, maar had het idee dat er veel meer in had moeten zitten. En dat klopt dus ook: een virusje verstoorde haar testuitkomst.

Bij de start in Lemelerveld is het een gezellige drukte van mountainbikers in de sneeuw. Binnen in het sportcomplex kom ik Jan tegen die ik in de loop van de jaren zo af en toe tegenkom bij mountainbike marathons. Hij verrast me met zijn vraag hoe we in Saint-Nazaire-le-Desert terecht zijn gekomen om te trouwen. Echt leuk! Gezellige gozer!

Eerst twijfel ik nog even tussen de 75 en de 100. Zou het koud zijn? Is het niet te glad? Gaat het niet te lang duren in die sneeuw? Ik schrijf me in voor de 100 en zie onderweg wel wat ik doe. Maar na enkele kilometers is er geen twijfel meer: ik wil geen kilometer missen van deze tocht! Het rijden door de sneeuw gaat prima, en heb het geen moment koud in mijn vijf lagen kleding. Gewoon de 100!

Als de route eenmaal het bos indraait blijft het draaien en keren over leuke trailtjes! De bossen zijn op dit moment betoverend mooi onder deze witte deken van sneeuw. De sfeer is bijzonder: een echte wintermarathon! Ik geniet van elke kilometer. IMG_9551

Een bijzondere duurtraining zo door de sneeuw. Zelfs in de sneeuw lukt het nog om een aardig tempo te rijden van 19,4 km/u gemiddeld. Bovendien is het ook een goede behendigheidstraining in de gladde sneeuw, zeker met die afgesleten achterband van mij. Zo vroeg in het jaar is het weer wennen om 5 uur op de fiets te zitten, maar het gaat makkelijker dan verwacht. Bijna als vanouds.

Na de eerste lange bosstroken komt er een verbindingsstukje door het open Sallands rivierenlandschap. Dit deel heeft ook een bijzondere charme, zeker in deze winterse omstandigheden. In de uiterwaarden langs de rivier krijgen we een verrassend hotse-knots pad over bevroren modderbulten. Daarna duiken we opnieuw de bossen in.
Het aandeel trails in deze tocht is verrassend! Ik schat dat zo’n 80% van de tocht over trails liep, met een hoog flowtrail gehalte. Soms slingerend met heuse kombochtjes. En af en toe een mini klimmetje als garnering.

De sfeer is uitstekend. Bij de bevoorradingen branden vuurkorven. Dat levert een hele gezellige sfeer op in de sneeuw! De warme bouillon opslurpen bij het houtvuur past er helemaal bij! De organisatie zelf is enthousiast en vriendelijk. Ik las dat ze drie sterren hebben gekregen van de NFTU. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Vlak voor één van de laatste bosstrookjes kijk ik even vreemd op als ik onze auto langs de kant zie staan. Gabbi staat een paar honderd meter verder in het bos bij de fotografen van de organisatie. Ze hadden een weddenschap afgesloten: zou ik stoppen voor een kus, of zou ik doorrijden. Nou,…ik ben gestopt. Gabbi heeft de weddenschap verloren!

Niet veel verder is het einde in Lemelerveld alweer in zicht. Dit was een leuke Wintermarathon! En wat een timing: het einde van het winterseizoen voor de roadies, en het begin van het marathonseizoen voor de mountainbikers. Voor ons een mooi moment om weer te wennen aan langere ritjes. Perfect eigenlijk!

Volgend jaar komen we terug! Gabbi’s virusje laten we dan thuis!

Ronald

Zoek je een leuke, gezellige en bijzondere Bed & Breakfast in Salland: ga naar B&B Buitenoosten  bij Jenny & Stefan. Super plek en hele aardige mensen!

60C22F8C5F03A81E9C42-800 AF22B3C45193A81FB2A3-800

 Knipsel wintermarathon kaart
Knipsel wintermarathon gegevens

Een Reactie op “Wilgenweard Wintermarathon 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s