Toertocht Genk

Het hoort bij deze tijd van het jaar: toertochten rijden. Gewoon lekker trainen, en genieten van een leuke route. Graag met veel single trails! Deze week een toertocht net over de grens in het Belgische Genk.

Je traint wat af als marathonbiker! Het overgrote deel van die trainingskilometers maak je natuurlijk rond je eigen woonplaats. Daar is niks mis mee hier in het Heuvelland. Maar om de verveling voor te zijn, is het ook goed om het af en toe ietsje verderop te zoeken, en gebruik te maken van de trailkennis van de lokale mountainbikers daar. Frisse trails!

De Ardennen hebben dan meestal mijn voorkeur, maar in de winter is het daar dun gezaaid met de toertochten. De omstandigheden in de Ardennen zijn ook erg ongunstig in deze periode. Op de zandgronden van Belgisch Limburg zijn de omstandigheden nu beter! Reden om die voor de eerste keer deze winter weer eens op te zoeken.

Op weg naar Genk regent het. Maar de temperatuur is goed: 7 graden. Het startpunt is bij een basisschool. Er staan piepkleine stoeltjes klaar om het inschrijvingsformulier in te vullen. Inmiddels is het droog. De regenjas blijft in de rugzak.

We krijgen een kleine kilometer over een fietspad om even warm te trappen voor de route het bos in draait. De bossen en groenstroken rond Genk worden uitgekamd. De bos- en zandgrond is over het algemeen goed te berijden ondanks de regen van de laatste uren. Vooral op de slingerende paadjes is het genieten. En daar ontbreekt het hier niet aan! Ik krijg weer even de wedstrijdfeel terug als ik me aansluit in een wat sneller groepje bikers. Op onoverzichtelijke trails, kort in het wiel bij een voorganger. Snel anticiperen en tactisch rijden. Stuurmanskunst en tactisch rijden moet ook af en toe getraind worden! Lekker!

Er is een pauzeplek met warme soep bij een soort boerenhoeve. Het is er gezellig druk, maar ik blijf er beter niet te lang hangen om te voorkomen dat ik het koud krijg. Ergens in een bos kom ik in een bikersfile terecht. Hier loopt een heel smal en kronkelige pad. Leuk stukje, maar we blijken met zijn allen verkeerd te zitten. Het levert ons een extra lusje op!

Exact twee uur na vertrek kom ik weer aan bij de basisschool, en heb ik blijkbaar zo’n 40 kilometer afgelegd. Snel rondje was dit hier in Genk. Leuke training! Lekker gereden en lekker buiten geweest.

Wanneer is de volgende toertocht? Voor ons op Tweede Kerstdag in Haelen. Een tochtje door het Leudal staat dan op de planning.

Ondertussen zitten we onder de kerstboom en zijn we met onze gedachten al bij volgend seizoen. Het programma voor 2013 krijgt inmiddels concrete vormen. Ik denk dat we weer een mooie reeks marathons en meerdaagsen op het programma hebben. Daarover binnenkort meer!

Hier wel alvast een mooie trailafdaling die we volgend jaar voor de wielen krijgen. Dit is op 6 juni 2013 de finale van de tweede etappe in de Bike Four Peaks. Twee weken later zal deze afdaling ook onderdeel zijn van de UCI wereldkampioenschappen mountainbike marathon in Kirchberg! Enjoy!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s