Listige Pyreneeënrit.

Ergens in de Pyreneeën ligt een ideale startplek voor een rondje over drie cols. Een mooi trainingsrondje. De omstandigheden zijn perfect! Blauwe lucht, heerlijke temperatuur. Regenjas en windbody kunnen thuis blijven.

We gaan op weg. Snel na de start op de rotondes is het even opletten. Eigenlijk moeten we hier vaart minderen. Maar dat doen we niet. We vliegen over de rotonde. Snelheid zoveel mogelijk vasthouden! Nu is het nog vlak, maar zo dadelijk zal de weg omhoog gaan! Op dit moment heb ik nog geen idee hoeveel cols we vandaag zullen tegenkomen. Een routekaart van dit deel van de Pyreneeën hebben ik niet. Als het nodig is, vraag ik onderweg wel ergens naar de weg terug. Mijn Frans is redelijk. Geen probleem.

IMG_8195De weg loopt langzaam omhoog. De eerste zweetdruppels komen op mijn voorhoofd. De weg wordt steiler. Terugschakelen en de juiste cadans vasthouden. Af en toe een paar honderd meter uit het zadel. Dat is goed voor het tempo, en voor de ontspanning van de rug.

Binnen een half uur zijn we boven aan de eerste col. Hoeveel cols komen er nog? Het gaat nu berg af. Het is niet koud en er staat geen zuchtje wind.  Een slok water en op het buitenblad naar beneden!

Opgelet! Beneden in het dal zijn wegwerkzaamheden. Een verkeersregelaar staat langs de kant. Net nu we zo lekker tempo draaien! We rijden voorzichtig door. Voor de verkeersregelaar zijn we onzichtbaar.

De volgende beklimming. Terugschakelen cadans vasthouden. In het zadel. Uit het zadel. Haarspeldbochten. Normaal gebruik ik haarspeldbochten altijd om even tempo te maken. Kort bijschakelen, even uit het zadel om tempo op te voeren, en dan weer terugschakelen. Dat breekt de tegenstanders in mijn wiel! Hier in deze Pyreneeënrit ontbreekt het minder steile stuk in de haarspeld.

Het uitzicht is mooi. Maar eigenlijk richt mijn blik zich alleen maar op de weg voor me. Naar links en naar recht kijken om het uitzicht te bewonderen, is er niet bij. De weg naar de col is wat telt! Concentratie! Foto’s maken onderweg? Niet nodig! Ik heb al genoeg van dit soort taferelen gefotografeerd.

Alweer boven! Nog een keer op het buitenblad naar beneden tot in het dal. In het dal zijn meer wielrenners op de weg. Die halen we met gemak in. Prutsers!

Nog een beklimming. Deze keer over een bredere weg. Dit gaat zeker naar een skistation! Terugschakelen. Klimmen! Na een minuutje of twintig zijn we boven. Pla d’Adet. Inderdaad een skidorp. En hier stopt onze fietsroute van vandaag.

Mooie rit! Ik stap van de racefiets. Stop de DVD, en loop van de garage naar de keuken. Tijd voor een miesoepje! Buiten zie ik de natte sneeuw.

Iedereen heeft er de mond van vol de laatste tijd: list en bedrog in de wielersport. Als er buiten een hoop natte sneeuw ligt, is die list van Tacx best aardig!

De planning voor 2013 staat al aardig in de steigers. Na de Bike Four Peaks staat nu ook de volgende mijlpaal voor 2013: Chemins du Soleil!

Ingeschreven!

Ronald

2 Reacties op “Listige Pyreneeënrit.

    • Huh? Sneeuwvlokjes? Ik zie geen sneeuwvlokjes. 😉 Ligt misschien aan de groene thee hier.
      By the way Leon: ik zocht een foto met sneeuw voor de header,…had ook nog even gedacht aan die foto van die sneeuwafdaling in de Chemins,waar jij op stond. Haha. …Kon dat ding niet meer zo snel vinden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s