VTT Vaux sous Chevremont

Vaux sous Chevremont. Vaux onderaan de geitenberg. Het ligt niet ver van Luik. Bij Chaudfontaine om precies te zijn. Van lang geleden weet ik dat het hier verrassend mooi biken is. Een mooie streek ook voor een testrit op 29-ers!
Voor de testimpressie op de 29-er zie aparte blog.

In Vaux sous Chevremont hangt de sfeer zoals altijd bij de VTT’s in deze streek: gemoedelijk. Het is een dorpje aan de rivier de Vesdre. Dit Vesdre-dal is over het algemeen wel bekend van verschillende mtb-evenementen. Maar dit deel dat iets verder stroomafwaarts ligt, is voor mij in ieder geval wat minder bekend.

Eigenlijk wel vreemd, want het ligt op een steenworp van Zuid-Limburg. Lang geleden had ik hier in Vaux sous Chevremont al een keer de VTT gereden. Maar ik kon die herinneringen niet meer terug vinden in mijn eigen blog. Dat moet dus in de voor-blogse tijd geweest zijn; 2005 waarschijnlijk.

Het parcours start al gelijk mooi. We rijden door een diep uitgesleten dalletje een bos in. Al snel gaat het omhoog. Over een heerlijke  trail gaat het daarna ook weer berg af. Dit beloofd wat voor vandaag! Het is genieten op de 29-er!

De organisatie uit het dorp heeft een mooi parcours  met een hoge trailfactor weten uit te zetten ! Kilometers lang worden we verrast met single trails die zeer de moeite waard zijn! Landschappelijk gaat het door smalle beekdalen, bossen met af en toe prachtige uitzichten over het vesdre-dal. Ook technisch heeft de route  het nodige te bieden. Technische klimmetjes en afdalingen. Leuke slinger trails. Perfect allemaal om een 29-er te testen en een leuke bikedag te hebben.

Maar dan gebeurt het! Een lekke 29 inch band. Ik rij altijd tubeless met Stans in de band. Al jaren geen lekke band meer gehad! Maar op deze testfiets liggen nog gewone binnenbanden. Even wisselen dan maar! Ik heb één 29″  binnenband bij me. Maar die blijkt lek! Voordat we dat ding erop hebben liggen loopt die al leeg. Gelukkig hebben we ook nog 26″ binnenbanden meegenomen. Het is wat gepruts, maar uiteindelijk past die wel om de 29″ velg.

Nu hebben we geen reserve band meer. Bij de bevoorrading vraag ik of we een band kunnen kopen.
“Kopen? Nee. Hier pak aan! Die mag je hebben. Neem mee dat ding.” We hebben weer een reserveband! Dat maak je alleen hier in België mee! Hier gaat alles gemoedelijk. Hier doen ze niet moeilijk over allerlei dingen. Lekker ongecompliceerd. Daarom rij ik hier zo graag!

Vol vertrouwen kunnen we de tocht vervolgen.

Een paar kilometer verderop rijdt Gabbi lek. Gelukkig hebben we een reserveband gekregen! Dan blijkt dat het brede ventiel van de reserve band niet in de velg past. Nu zit er niks anders meer op dan een lekke band op te pompen, en deze elke kilometer weer even op te pompen.

Dan zijn we er nóg niet. Bij de tweede pompbeurt breekt het ventiel af en valt er niks meer te pompen. Dat wordt lopen naar het eindpunt! Ik geef Gabbi mijn wiel waardoor ze kan fietsen. Ik ga hardlopend met de fiets in de hand naar het eindpunt. Een soort run bike run door het terrein.

Het doet me denken aan de Transalp met Leon. Toen had ik ook kilometers gelopen met een defecte naaf. Hardlopend met de fiets in de hand moest ik daar afgelopen zondag nog veel aan terug denken. Never give up!  Geen haar op mijn hoofd die dacht aan opgeven. Leuk om dat gevoel weer eens terug te krijgen!

Met wat minder fiets kilometers dan gehoopt komen we weer in Vaux sous Chevremont. Inmiddels is de zon doorgebroken. We pikken nog een terrasje in het dorp en bestellen er lachend deux potage de jour. We komen hier snel weer terug om die kilometers in te halen! Misschien wel op een 29-er!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s