VTT Romsee, op de rand van de winter

Randonnée VTT des Feuilles Mortes 2012

Herfst 2012

VTT Romsee staat bekend als le  Randonnée  des Feuilles Mortes, de tocht van de dode blaadjes. In de bomen hangen nog maar enkele dode blaadjes. Ze liggen nu voornamelijk op de grond. De winter is dichtbij. Het is grijs, fris, nat, en het regent.

Zaterdag was nog een heerlijke herfstdag. Met Gabbi heb ik toen een mooi 3-uursrit gemaakt door het Heuvelland, met name door de streek rond Sint Geertruid. De omstandigheden waren ideaal! Droge ondergrond, en aangenaam weer. Zondag is anders…

In alle vroegte zondagochtend piept mijn mobieltje op het nachtkastje. Een SMSje van Leon. De weersomstandigheden zijn barslecht; Leon kiest voor een spinningtraining. Als ik door het raam naar buiten gluur, sta ik ook niet te popelen om naar Romsee te vertrekken. Het regent. Het liefst trek ik de dekens weer over mijn hoofd in het warme bed naast Gabbi.

Ik weet me te vermannen! Ik heb maar weinig kunnen trainen de laatste drie weken. Ik moet naar buiten! Frisse lucht. Leuk MTB-gezelschap. Lekkere inspanning. Fris hoofd. Eruit! Op naar Romsee!

Om 10 uur komen Sjoerd en ik aan in Romsee. De mannen uit Brabant zijn dan al gearriveerd. Leuk om weer iedereen te zien. Snel de regenkleding aan want het is koud. Onderweg hebben we  tijd om bij te kletsen. En dat is altijd leuk! Weer of geen weer.

Afgelopen nacht moet er enorm veel regen gevallen zijn. Het water loopt in slootjes over de paden. De weilanden zijn zompig, en af en toe moeten we door een blubberpoel. Het is glibberig. Maar ook zo ontzettend gaaf! Ik geniet van elke pedaalomwenteling. Mijn moeizame gang van het warme bed naar de ontbijttafel heeft zich geloond vanmorgen!

Het is grijs en miezerig. Maar het heeft ook wel iets gezelligs om in de regen en de blub zonnige bikeplannen en -ideetjes voor seizoen 2013 te bespreken!

Na wat kilometers door de weilanden, krijgen we een mooie single trail langs de hellingen van de Vesdre. Het zijn bekende paden van diverse toertochten en wedstrijden, maar ze blijven leuk! De bekende calvariebeklimming krijgen we deze keer als afdaling. Die is stenig, en vandaag ook kletsnat en modderig. Beneden aangekomen heb ik weer helemaal het winter-VTT-gevoel te pakken.

Kleumen in de kou. Sportbril onder de modder die bovendien ook nog beslaat in de beklimmingen. Na elke slok uit de bidon, moet ik eerst de modder verzamelen in mijn mond, om deze vervolgens uit te spugen. Krakend zand tussen de tanden. Rillen bij de bevoorrading. Rillen in de afdaling. Bergop zweten. Dat is de winter op de mountainbike.

In de route van vandaag zit ook een aantal lange beklimmingen waarin ik me lekker kan uitleven. Ik heb zo weinig op de fiets kunnen zitten de laatste drie weken! De cadans van het klimmen door de bossen is genieten voor me. Genieten van zere benen. Heerlijk. Ik heb het een paar weekjes gemist.

Thuis aangekomen wacht een nieuwe uitdaging: hoe krijg ik alle spullen weer schoon? De fiets zet ik onder de spuit. De modderkleren? Ook onder de spuit. Buiten voor de deur. Ook dat hoort bij deze tijd.

De winterperiode is begonnen. Lekker wat toertochten rijden. Rustig werken aan de basis voor volgend seizoen. De winter is de tijd van een paar uurtjes kleumen in de kou, om daarna thuis vroeg de haard aan te maken. Plannen maken. Welke races nemen we op in onze planning voor komend jaar? Welke marathons? Welke meerdaagsen?

De tijd ook om de fietsgarage weer eens opnieuw te ordenen. De bak met gelletjes, sportrepen en iso-drank overgebleven van het seizoen weer eens te inventariseren. Banden sorteren. Gereedschap weer eens nalopen. De tijd ook voor groot onderhoud aan de fietsen. Of een toch nieuwe fiets?

Het heeft wel wat deze tijd van de dode blaadjes, die nu toch vooral op de grond liggen. De winter komt eraan!

Ronald

Een Reactie op “VTT Romsee, op de rand van de winter

  1. Mooi verhaal………….. Misschien wel mooier dan de tocht? Heb er geen spijt van dat ik niet ben gegaan. Heb deze zomer al genoeg ritten gemaakt in de modder. Gelukkig was die een stuk warmer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s