De herfstkleuren blauw en wit

MTB-RITJE AACHENERWALD EN VIA GULIA

Donderdag en vrijdag viel de regen met bakken uit de hemel.Het is herfst. Die regen trekt weg en maakt in het weekend plaats voor heerlijk najaarsweer. Een heldere hemel zorgt voor nachtvorst. Een perfecte dag voor een lange herfstrit door het Aachenerwald en het Belgische Geuldal. Op de mountainbike tussen dwarrelende bladeren. Het is herfst.

Met een warme kop koffie in de hand zie ik vanuit de keuken onze bevroren tuin. Op dit moment is het mistig. En koud! Overschoentjes aantrekken! Kort daarna rijden Gabbi en ik door het witgevroren Ransdalerveld. Het is weer wennen om de vrieskou in het gezicht te voelen. Witte ondergrond, mistige witte lucht. Er staat geen zuchtje wind. Toch dwarrelen de bladeren in een soort regen van de bomen.

Door de velden rijden we achter de bossen bij Mamelis langs. Daar nemen we de stenige en waterige afdaling het beekdal in. Stevig in de remmen knijpen voorkomt dat je zo vroeg in de rit al kletsnat wordt. Het is nog steeds mistig, maar af en toe wordt de zon flauwtjes zichtbaar. Onze route volgt het eerste stuk van wandelroute nummer 7 over de hellingen langs de Selzerbeek. De zon wint aan kracht en langzaam lost de mist op in mysterieuze witte slierten over de velden onder een hemelsblauwe lucht. Het is een mooi gezicht!

Niet ver van Vaals pakken we wandelroute nummer 1  op. Deze route loopt van Orsbach, dwars door het Aachenerwald naar Raeren in Belgie. Naar de bron van de Geul! Inmiddels is het helemaal opengetrokken. Stralend blauwe lucht. Ik voel de zonnewarmte op mijn benen.

Tot Vaals heeft de route een open karakter met mooie vergezichten. Daarna duikt de route het bos in. Kilometers lang rijden we door het Aachenerwald. Voor deze lange rit in de kou hebben we de grote rugzakken meegenomen. Daarin past een thermosfles warme koffie, wat broodjes en extra kleding voor als het echt heel koud zou worden. Ergens op een open windstille plek zoeken we een boomstronk uit als stoel voor de koffie en een broodje. Hier midden in het bos is het heerlijk stil. De koffie smaakt uitstekend. Eigenlijk zou ik hier wel even een uurtje in de zon willen gaan liggen, maar we hebben nog een lange route voor ons.

Vlakbij het Belgische Hauset, bij de bron van de Geul, verlaten we route nummer 1. We schakelen nu over op de Via Gulia, een wandelroute langs de Geul van bron tot monding. De route is hier gemarkeerd met blauw-witte balken.

Na een aantal kilometer valt ons op dat de markering soms bestaat uit liggende balken en soms staande balken. Dat maakt niet uit,denken we. We volgen gewoon blauw-wit! De route hier is immers prachtig, we hebben de hele dag de tijd en het is stralend herfstweer. Via de blauw-witte markeringen komen over stukjes trail langs de jonge Geul. Dan weer komenwe  langs afgelegen boerderijen met blaffende honden. We rijden door weilanden met mooie uitzichten. Regelmatig moeten we bij draaipoortjes de fietsen tillen. Dan weer gaat het pad een hellingbos in, waar het pad steil omhoog afdraait en overgaat in een smalle single trail.

Een hele tijd lang genieten we onbekommerd van de mooie paden in de veronderstelling dat de blauw-witte markering ons weer naar huis brengt. We begonnen met het volgen van blauw-wit ergens in de buurt van Hauset. En na anderhalf uur biken over de prachtigste paden, zie ik opeens een plaatsnaambord staan: Hauset. We hebben een rondje gereden!

We zijn er nu achter: in plaats van de liggende blauw-witte balken hadden we de staande blauw-witte balken moeten volgen! Maar ik kan zeggen: het rondje van de liggende balken is fantastisch mooi! Nu wel nog even zien dat we thuis komen. We pakken nu maar onze oude en vertrouwde knooppuntenroute op richting Nederlandse grens.

Na 7 uur fietsen rollen we de laatste kilometer voldaan bergaf Ransdaal in. Buiten begint het af te koelen. Tijd om binnen de haard aan te maken en het schapevel uit te rollen.

Het is herfst. Blauw en wit zijn herfstkleuren!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s