De Trail Research Factor

Bikeboutique Toertocht Beek, 30 september 2012

De omstandigheden zijn optimaal. De zon schijnt, de temperatuur is prima en de ondergrond is droog. De zin in een lekker rondje biken is er. Wat gaat de Bikeboutique Toertocht in Beek ons brengen?

Gisteren hebben we nog een mooi en relaxt 5-uurs rondje  gemaakt door de Eifel. Vandaag een wat intensievere training in de vorm van de 80 kilometer toertocht in Beek. We zijn niet vroeg vandaag; eerst een zondagsontbijt. Rond 10 uur zijn we klaar voor de start. Het is rustig bij de inschrijving. Waarschijnlijk is iedereen al onderweg, en hobbelen we achter de grote meute aan.
Als warming-up rijden Gabbi en ik samen, daarna pakken we ieder ons eigen tempo op.

De route begint met een stuk door het open veld. De horizon is ver weg, het landschap is overzichtelijk. Tractorpaden. Dit is prima om het tempo langzaam op te pakken. Maar tot in de verste verte is geen biker te zien! Ik voel me Remy alleen op de wereld! Waar is iedereen?

Kort voor de bosjes bij het gehucht Waterval haal ik de eerste bikers in. Kort daarna draaien we vanaf een weggetje scherp rechtsaf. En wat de naam van de organisatie (Singletrack Limburg) al deed vermoeden, krijgen we singletracks voorgeschoteld! Gelijk smal en steil omhoog. Smalle wortelpaden. De bosjes waar we doorheen komen worden uitgekamd. Geen stukje technische trail wordt onbenut gelaten. Het is duidelijk: de trailresearch is goed gedaan!

Zo gaat het verder. We gaan van bos naar bos. Zelfs in de bossen die ik al redelijk ken, wordt ik verrast en uitgedaagd. En dat is wat ik leuk vind aan toertochten. Zo is mountainbiken bedoeld!  Ik vraag me nu af of ik al die paden nog weet terug te vinden later.

De bossen bij Meerssen en Valkenburg worden zigzaggend doorkruist. Ook hier met de nodige verrassingen en uitdagingen. Fantastisch mooie trails op een steenworp van thuis. Vanaf Valkenburg gaat de route weer richting Beek. Gezien de geografische ligging van beek moeten we daarvoor weer een stuk door het open veld. Mooi om weer even tempo te maken! Na de smalle en soms bijna “bush-achtige”  trails, laten die vergezichten weer een heel ander perspectief zien.

Vlak voor Beek komt de splitsing naar de extra lus voor de 80km-ronde. Deze extra 30km gaat oostwaarts richting Puth en Windraak. Een stukje Limburg waar ik eigenlijk zelden kom. En dat is niet terecht! Ook hier krijgen we weer kilometers lange pittige singletrails aangeboden. Slingerend tussen de bomen over smalle paadjes is dit is genieten! Dit is waar we het om doen!

Na 80km en 4 uur op de fiets beginnen mijn benen langzaam zwaarder te worden, en vind ik het niet zo erg dat we weer in de buurt van Beek zijn. Het einde is in zicht. Gabbi is na haar 50km lekker in de zon bij de auto gaan zitten. Wij delen onze mening: dit was een mooie tocht!

De organisatie was gewoon goed! Verbeterpunten zijn er altijd. De uitpijling kan nog wat verbeterd worden: eenduidiger en vooral in de afdalingen al eerder richting aangeven. De eerste bevoorrading was wat mager terwijl de tweede en derde bevoorrading overdadig waren. Waarschijnlijk was de beschikbare proviant niet optimaal verdeeld tussen de posten. Ik zou het op prijs gesteld hebben als er naast water, ook sportdrank of water met een scheutje siroop aangeboden werd. Maar dit mocht de pret niet drukken. De single trails maken alles goed!

Deze toertocht is verrassend, sportief en technisch uitdagend, landschappelijk mooi en gevarieerd. Dat is belangrijk! Dat is wat een toertocht moet zijn. Ik ben controller van beroep en zoals iedereen weet, willen controllers altijd alles vangen in kengetallen en ratio’s. Ik stel voor om de Trail Research Factor in te voeren. Laten we het de TRF noemen! De TRF zegt iets over de kwaliteit van het parcours; iets over het werk van de parcoursbouwers.

De Trail Research Factor was hier dik voldoende. Gegeven de geografische ligging van Beek, kregen we het onderste uit de kan van wat aan trails in dit noordelijke deel van het Heuvelland te vinden is. Hier zijn bikers aan het werk geweest die weten wat trails zijn, en waar je ze kunt vinden. Goed research werk. Mooi!

Thuis aangekomen haal ik de ligstoelen uit het tuinhuis. De zon schijnt en het is rustig herfstweer. Het is heerlijk om onder een fleece even weg te doezelen in de zon. Dat is niet moeilijk na zo’n bikeweekend met een rondje Eifel en 80 kilometer toertocht Beek. Doezel, doezel. Lazy sunday afternoon.

Volgende week: Langenberg Marathon

Ronald

Een Reactie op “De Trail Research Factor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s