Mergelheuvelland 2-daagse 2012 – Bronsgroen eikenhouten roots

Bronsgroen eikenhout op zijn mooist! De Mergelheuvelland 2-daagse heeft het nog steeds! Daar ben ik na een aantal jaar van afwezigheid weer opnieuw achter gekomen. Biken zoals biken is bedoeld in ons Mergelheuvelland! Gewoon, lekker simpel genieten op de bike van het bronsgroeneikenhout om ons heen. Mijn roots zitten in deze paden! Trails met roots: Bronsgroen eikenhouten wortels!

Vroeger toen ik nog niet zo lang was overgestapt van de racefiets naar de mountainbike,.. toen ik nog geen marathon gereden had,… toen je voor de route op de Brunsummerheide nog een sticker moest kopen,… toen het vaste MTB-routenetwerk in Zuid-Limburg nog in ontwikkeling was,..in die tijd reden mijn broer en ik als groeneling de Mergelheuvelland tweedaagse.

De gezellige sfeer die ik daar toen proefde, en de trails die we daar reden, hadden me een enorme drive gegeven. Ik werd aangestoken door het mountainbike virus! Ik ging vanaf dat moment meerdere keren per week raggen door het Heuvelland. Raggen over de Brunsummerheide ook. Vaste prik elke week een toertochten. Eerst in Nederland; kort daarna voornamelijk in de Ardennen. Daarna kwamen de marathons. Veel marathons! Eéndagswedstrijden. Meerdaagse wedstrijden. Ik was aangestoken door het virus!

Afgelopen weekend was voor mijn een “back to de roots” ervaring. Wat heb ik genoten dit weekend! Wat een heerlijk weekend. Wat een fijne mensen. En wat een mooi evenement!

Donderdagavond installeren we onze caravan op camping Grensheuvel in Noorbeek. Amper 15 minuten rijden van onze huisdeur. Rond 20.00u heb ik een Weissenbier in de hand en kijk ik samen met goede vrienden uit over het dalletje bij Noorbeek. Vrijdag moet ik zelf nog even werken, maar Gabbi heeft die dag de tijd om met een boek in de hand en het gezicht in de zon te genieten van het vergezicht over Noorbeek. Vrijdagavond begint mijn weekend eindelijk ook!

We zijn hier op vrijdag met een gezellige groep vrienden op de grensheuvel. Als de schemer valt komen de bike- en andere verhalen los! Zaterdag komen er ook weer veel verhalen los, maar dat is dan nog ruim voor de schemer invalt! Het weekend lijkt te kort!

’s Morgens hebben we geen haast. Eerst een rustig ontbijt in de nazomerzon. De geur van pruttelkoffie onder de luifel. Vakantiestemming overheerst!

Daarna gaan Gabbi, Joost, Hans en ik langzaam richting de start in Libeek. Dat is een korte warming-up van een paar kilometer. De sfeer bij de tent in Libeek blijkt niet veranderd. Die is nog steeds zoals die was jaren geleden. Het is er gezellig druk. Met de nadruk op gezellig, want de massaliteit van bijvoorbeeld Limburgs Mooiste vind je hier niet.

Gabbi rijdt beide dagen de route van 50 kilometer. Solo. De mannen rijden de rondjes van 70 kilometer. We gaan op weg!

De creativiteit van de routebouwers weet me te verrassen! Juist omdat ik de omgeving toch wel aardig ken. De route bevat natuurlijk niet veel onbekends, maar toch veel leuke vergeten stukjes trail. En de combinatie van trails die weer heel anders is dan ik zelf zou rijden. Echt mooi! Zeker op de eerste dag is het aandeel singletrails aardig hoog op de 70 kilometer-route. Het is genieten hier in het bronsgroen eikenhout!

De omstandigheden zijn ook ongekend! Het is warm, zonnig en de route is kurkdroog. De natuur om ons heen is op zijn “volst” zo vlak voor de herfst. Grote donkergroene bladerbossen hangen in de bomen. De appelgaarden hangen vol met rijpe appels. De maisvelden staan zo hoog dat je er niet meer overheen kunt kijken. Maar het zal niet meer lang duren voor dit zal veranderen. In de bossen ruik je de bladeren al! Binnenkort worden de appels geplukt, en zullen de hoge maisstrengen van het veld gehaald worden.

Met Hans en Joost hebben we het tempo er aardig in. Uiteindelijk komen we uit op zo’n 20km gemiddeld, en op zondag zelfs op een dikke 21km gemiddeld. Op de route is het soms vrij druk, maar we konden eigenlijk overal goed passeren. Het heeft ook wel iets om met zoveel bikers rond te rijden! En ook inhaaltactiek moet je soms weer eens trainen. Want een goede biker heeft de techniek, de kracht en het inzicht in huis om ongehinderd te passeren. Ook als er soms wat stuntelaars voor je rijden; dat kan geen kwaad! Mooie gelegenheid om inhaaltechniek op te vijzelen!

Als we na 70 kilometer terug komen in Libeek zit Gabbi al een uur te wachten op ons! Ze heeft een gemiddelde snelheid van bijna 19 kilometer gereden met een gemiddelde hartslag van 163. Niet slecht voor een vrouw in een toertocht!

Conditioneel heeft Gabbi een gegantische sprong gemaakt na alle Alpenritten deze zomer! Als ik bij onze trainingen een berg op sprint en ik hoor Gabbi nog steeds vlak achter me in het wiel hijgen, weet ik niet of ik dat leuk moet vinden! Als die ontwikkeling nog even doorgaat zijn de rollen straks omgekeerd! Hopelijk kan ze die power vasthouden straks in de winter en meenemen naar volgend seizoen!

Inmiddels zit ik weer op de bank aan mijn blog te schrijven. Het was een super weekend! Ik realiseer me dat de Mergelheuvelland 2-daagse me weer heeft weten te raken. Net als vroeger. Mountainbiken is een geweldige sport. Zuid-Limburg is een prachtig bikegebied. Back to the roots. Bronsgroen eikenhouten roots. De wortelpaden in het bronsgroen eikenhout.

De routes van de MH2D 2012:

MTB-routes-zat-8sep2012-A3-Liggend

MTB-routes-zon-9sep2012-A3-Liggend

Binnenkort nog één laatste marathon dit seizoen: Langenberg.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s