Oude landkaarten, nieuwe trails,.. in de Eifel

Al een tijd lang hebben we plannen om een dagje te gaan biken in de Eifel. Ik heb drie maanden geleden al een avond op de landkaart zitten turen om een leuke bikeroute te bedenken. Maar elke keer als ik tijd daarvoor heb, is het weer barslecht. Of er staat een marathon op de kalender. Maar dan, onverwacht, komt er toch nog een geschikt moment: mooi weer, en niets in de agenda. Inpakken en wegwezen dus.

Dertig autominuutjes van huis. Het ligt eigenlijk om de hoek. Maar we komen er te weinig. Het dorpje Rott is ons startpunt.

We volgen een tijdje de Vichtbach stroomopwaarts. Over een bospad rijden we het bos in. Omdat we diep in het dal rijden kabbelen er veel zijbeekjes over ons pad. Alleen de geluiden van het water en onze banden zijn hoorbaar.
Na een tijdje veranderd het pad in een single trail. Dan draait het pad weg van de rivier het dal uit. Steil omhoog over boomwortels en keien. Boven aangekomen loopt een soort kanaaltje langs de helling met een smalle trail erlangs.

De bossen zijn onmetelijk groot. Zonder landkaart zouden we hier verdwaald zijn. Ergens in dat bos loopt de oude Vennbahn: een oude spoorverbinding met België die inmiddels is veranderd in een mooie fietspad. Op een bord lees ik dat hier europees geld in is gestoken. Mooie initiatief zo’n geasfalteerd fietspad door oneindige bossen.

Uiteindelijk komen we met wat omzwervingen in het Kalltal. We volgende de Kall stroomafwaarts. Dit is een mooie route. Simonskall is een onverwacht mooi klein dorpje. Opgetrokken uit natuursteen. Het dorpje is niet meer dan een paar huizen, een kerk, een oude brug en een hotel.

In één van de oude huisjes zit ook een toeristenbureau. Hier lopen we ook even het toeristenbureau binnen. Het lijkt wel of we op vakantie zijn! Maar ik heb gisteren nog gewerkt, en ga maandag ook weer gewoon werken. Het werd tijd om mijn 20 jaar oude landkaart van het gebied te vervangen! Mijn oude kaart van deze streek heeft al heel wat meegemaakt en wordt inmiddels met een paar rolletjes plakband bijelkaar gehouden. Ik investeer 16 euro in twee nieuwe kaarten van het gebied. Kan ik weer 20 jaar vooruit! Ondanks alle nieuwe GPS-techniek, blijf ik een landkaartenfreak. Ik lees een landkaart alsof het een roman is. Uren lang.

Het ziet er idylisch uit hier bij Simonskall. De rivier in de volle zon met erlangs een smalle strook grasland waar hooi in bergen ligt te drogen. Het is zomer! Met direct daarlangs steiloplopende boshellingen. Zo idylisch als het nu is, zo huiveringwekkend was het hier in 1944/1945. Het Hürtgenwald moet een verschrikking zijn geweest.

Verderop in het Kalltal komen we bij de Mestrengermühle. Een afgelegen eetgelegenheid. We bestellen er een bord soep en zitten even heerlijk op het terras. Dan gaat onze route verder, weer opnieuw het bos in. We doorkruisen het Hürtgenwald richting Zweifall.

Hier is de route met een wit-rood lint versperd. Doorgang is niet toegestaan wegens gevaar voor vallende rotsblokken. We nemen het risico en rijden toch door. Daar krijgen we geen spijt van! Want hier begint een hele mooie single trail! Wie hier het pad langs de Vichtbach volgt, krijgt een droomtrail voorgeschoteld. Korte bochten, steile stukjes, keienafdaling, boomwortels. Met stukken waar je nog geen 6 meter vooruit kunt kijken, om elke bocht wacht een verrassing! Tot in Rott, waar onze auto staat.

Leuke toevallige ontdekking deze trail. Maar ik weet zeker dat er meer van die paden te vinden zijn in deze streek. In de nazomer gaan we nog maar een keertje op ontdekkingstocht hier! Maar eerst een paar weekjes met de kids naar Ialie!

Next race: 25 augustus 2012, National Park Marathon, Scuol, Zwitserland. 138 km, 4000hm.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s