Rursee Marathon Einruhr (10-6-2012)

Gabbi in actie

Een kleine onbekende. Georganiseerd door de lokale sportvereniging. In een streek die ik op de fiets nog onvoldoende ken. Terwijl Einruhr amper 60 kilometer van Ransdaal ligt!

Het is nog geen uurtje rijden met de auto, dan dalen we af naar de Rursee. Helemaal onderin aan het uiteinde van het meer ligt Einruhr. Een klein toeristendorp dat vandaag het domein is van zo’n 350 mountainbikers. De zon schijnt en de muziek klinkt. De sfeer in het dorp is goed.

Bij de auto ontmoeten we al gelijk een aantal streekgenoten die deze zomer ook naar de Zillertaler Bike Challenge gaan. Waaronder Jean Habets en … Dat wordt een behoorlijke Limburgse vertegenwoordiging daar in de Oostenrijkse bergen straks! De verhalen over de gruwelijk steile beklimmingen in het Zillertal worden bevestigd!

Bij de start staan we lekker in de zon naast de altijd vrolijke Pep aan de ene kant, en Jean Biermans en Rob van de Werf aan de andere kant. Goed om Jean na zijn blessure weer te zien aan een start. Fons Moors staat zoals we van hem gewend zijn weer te filmen. De moraal is goed bij iedereen!

Uiteindelijk gaan we van start. In deze fase wordt het peloton altijd goed doorelkaar geschud. Het is net een schaal met grote en kleine zandkorrels. Zandkorrels van gelijke grootte zoeken elkaar op. Zo gaat het in de race ook. Na een minuutje of 20 heeft iedereen gelijkwaardige bikers om zich heen verzameld om de strijd mee aan te gaan!

In de eerst ronde kom ik wat moeilijk op gang. Eigenlijk heb ik liever een enorm lange startklim die de toon zet. De beklimmingen in deze marathon zijn niet steil: de picollo heb ik maar op twee korte stukjes nodig. Verder zijn het lekker lopende beklimmingen.

Veel tijd om rond te kijken heb ik niet. Dat is eigenlijk wel jammer want de omgeving is echt mooi! Ik denk dat er hier in de streek nog heel wat single trails te vinden moeten zijn. Tijdens de wedstrijd zien we daar helaas maar weinig van. Een leuke technische afdaling met onderaan een rivierdoorsteek is wat dat betreft het hoogtepunt.Kort daarna gevolgd door een lastig klimmetje over natte leisteen. Dat neemt niet weg dat het een mooi wedstrijdparcours is! Technische stukken krijgen we over twee weken in Malmedy nog genoeg!

Bovenaan de tweede lange beklimming in het parcours rijden we het bos uit; de open velden op het plateau in. Daar staat een vervelende tegenwind! In de eerste ronde kan ik nog mooi bij iemand in het wiel blijven. Dat scheelt. In de tweede ronde probeer ik tijdens die beklimming in het bos flink tempo te maken. Dat lukt ook wel aardig. Maar ik weet ook dat het niet handig is om dat stuk boven over het plateau straks alleen te rijden door de wind. Als ik vlak voor het einde van de beklimming iemand oppik sta ik voor de keuze: er op en er over? Of toch even inhouden en samen dat plateau oversteken? Mijn inschatting is dat die jongen zojuist een man met een hamer is tegengekomen. Dat zou teveel snelheid kosten. Ik hou niet in. Ik ga door. Alleen tegen de wind. Vervelend, maar het tempo blijft er wel in. Gelukkig wacht daarna de enige technische afdaling van de route als een soort beloning.

In het tweede deel van de omloop zijn de beklimmingen korter.Snel volgt de afdaling naar “meer”-niveau. Een kilometer voor de finish herken ik schoonpa en -ma langs de kant. Die zijn even speciaal naar Einruhr gekomen. Dan volgt nog een kort vlak stuk tot het finishdoek.
Ik heb er 3:24u over gedaan. Een gemiddelde van 21,5km/u. Dat toont aan dat het een snelle ronde was. In de uitslag ben ik 12e bij de masters 2.

Dan is het wachten op Gabbi. Ze heeft een giga duurvermogen. Aan de snelheid wordt nog gewerkt. Maar sneller dan verwacht komt ze opeens over de finish. Met uiteindelijk een gemiddelde van zo’n 16,5km/u wordt ze 5e bij de Dames. Net naast het podium, maar wel twee keer in de “Best Of” Gallery van Sportograf!

Bij de finish is het gezellig. Even bijkletsen met iedereen. Op het terras van Cafe “Zur Post” is isotonische hersteldrank te krijgen: Erdinger Weissen Alcoholfrei.
Die smaakt zo goed dat we uiteindelijk als laatste deelnemers naar huis gaan. Lekker zo’n marathon naast de deur!

FOTO’s: Zie hier

Next race: Raid des Hautes Fagnes, 24 juni 2012, Malmedy.

Ronald

Een Reactie op “Rursee Marathon Einruhr (10-6-2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s