Bikeweek Gardameer

Glossy,..

“Biken am Lago”. kretologie uit de duitse glossy biketijdschriften. Altijd voorzien van mooie plaatjes van een biker op een singletrail met uitzicht op het Gardameer. Ik hou niet van glossy, maar dit gebied is toch werkelijk een prachtig bikegebied!

We hebben het geluk dat we na de Riva Marathon nog een weekje in Italie kunnen blijven. Een week gewoon lekker biken op trails van de buitencategorie. Die zijn hier voldoende! Beetje bijtrainen, maar vooral genieten. We hebben vakantie!

Ons uitgangspunt voor deze week: Camping Zoo in Arco, direct onder een klimrots aan de rivier,op loop afstand van Arco. Op de camping hangt een gezellige sportieve sfeer. In deze tijd van het jaar tref je hier vooral klimmers en mountainbikers.

We stonden hier nog geen nacht, of Lenny en Andre Adams komens langs gewandeld op zoek naar een plek voor hun camper. Op voorhand wordt dit al een gezellige week! Andre kent hier niet alleen alle MTB-trails in de streek op zijn duimpje, ook de winkeliers in Arco groeten hem bij het langslopen! Zij komen hier al sinds jaar en dag.

Het klinkt als een cliché, maar dit is écht één van de top-bikegebieden in Europa. Misschien wel hét topgebied. Door de bergen loopt een uitgebreid netwerk van oude militaire wegen uit de eerste wereldoorlog. Die wegen lopen op de meest onmogelijke plaatsen: vaak uitgehouwen in de rotsen op plekken waar je geen normaal pad meer verwacht. De wegen zijn in de loop van de eeuw verweerd. Vaak is er nog maar een smal pad van over.

De laatste jaren heeft de streek geinvesteerd in goed uitgepijlde mtb-routes en fietspaden. Het hoofdnetwerk van mountainbikeroutes is inmiddels uitgepijld met de rood-witte bordjes die ook voor de wandelroutes in gebruik zijn. Een GPS heb je hier eigenlijk niet nodig. Vanuit Riva is er nu een (schotter-)fietspad aangelegd naar Lago di Ledro, en verder tot de voet van de klim naar Tremalzo bij Tiarno di Sopra.

We gaan elke dag een rondje biken. Donderdag is een perfecte dag voor een ronde Tremalzo vanuit Arco. Een rondje van bijna 90 kilometer en 2000 hoogtemeter. Een klassieker! Samen met Gabbi en Andre vertrekken we over het fietspad naar Tombole. Dan langs het meer naar Riva en bij de tunnel omhoog een stukje richting Pregasina. Maar ruim voor Pregasina slaan we al rechsaf, het nieuwe fietspad op naar Lago di Ledro. Hierin zitten nog een paar zeer steile stukken van 28%. Bij Lago di Ledro volgen we het fietspad langs de linker oever. Achter het meer loopt het fietspad verder door mooie Alpenweiden tot Tiarno di Sopra. Daar ergens in de buurt kwam ik aan de rechterkant in 2006 van de berg afgeraasd voor de klim naar Tremalzo begon. De laatste Transalp etappe in 2006 ging over van Madonna di Campiglio via Tremalzo naar Limone. Nu sta ik weer aan de voet van deze asfalt klim. Een klim van zo’n 15 kilometer naar 1800 meter.

Er ligt nog veel sneeuw in de bergen. Hoe verder we naar boven gaan, hoe meer sneeuw we zien liggen langs de weg! Na het plaatsje Tremalzo komt nog anderhalve kilometer over een schotterpad tot we bij de beroemde tunnel komen. Hier moeten we nog een paar stukken door de sneeuw! Er ligt nog veel sneeuw in de bergen. Kunnen we daar alvast aan wennen, want in de Zillertaller Bike Challenge verwacht ik deze zomer ook nog sneeuw!

Voor Gabbi is het haar eerste kennismaking met Tremalzo. Een ongelooflijke ervaring. Het uitzicht na de tunnel. De grove schotterpaden die als een sliert langs de berg naar beneden slingert; 1700 meter lager het Gardameer.

Dan ergens halverwege boven Limone een berghut. Hier brand het houtvuur. Dorstigen kunnen hier water, bier of wijn pakken tegen een kleine vergoeding. Wij nemen als herrinnering twee pakken rode wijn mee in de rugzak. Voor thuis!

Dan gaat het verder naar beneden over het technische gedeelte: een mooie technische single trail tot vlakbij Pregasina. Het laatste stuk gaat daarna over een oude afgesleten weg met funny hobbels en kombochten terug naar Riva.

Dit is een geweldig mountainbike gebied! Noem het maar mountainbike romantiek, “biken am Lago!” Een beetje glossy, maar wel lekker!

Informatie:

HIER vind je de meer informatie over de uitgepijlde mountainbikeroutes en “Side tours”. Landkaart op papier met de hoofdroute en de zogenaamde sidetours zijn gratis te krijgen.  Je kunt het natuurlijk altijd proberen om de kaart te laten opsturen.

Sito ufficiale di “Mountain&GardaBike”
c/o Ingarda Trentino Azienda per il Turismo S.p.A. ( p.i. 01855030225)
Riva del Garda (TN) – Largo Medaglie d’Oro al Valor Militare, 5
Tel: +39 (0464) 554444 – Fax: +39 (0464) 520308

Ronald

Een Reactie op “Bikeweek Gardameer

  1. Leuk dat je Lenny en Andre Adams nog tegen kwam. Fiets Andre nog steeds zo fanatiek? Ik kom hem de laatste jaren nooit meer tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s