Trainingsweek Haute Languedoc

De Haute Languedoc als mountainbikegebied. Diep in het Franse zuiden. Zonnig en 23 graden. De luxe van een huis daar. Vele kilometers mountainbike trails. Ideaal voor een mtb-trainingsweek in het voorjaar?

Timing

De timing van deze week had niet beter gekund. Gabbi is na maanden eindelijk echt af van de voorhoofdholte ontsteking. En dat was meteen goed te merken! Haar vorderingen deze week hebben me echt verbaasd. Lange beklimmingen gaan haar goed af! Ritten van 6 uur zijn geen probleem. En technisch gezien rijdt ze heel beheerst en lukken nu dingen die ik me eerst nog niet  kon voor stellen van haar.

Onze nieuwe kleding is vrijdagavond op de valreep gearriveerd. En die is echt gaaf geworden! Super kwaliteit van Bioracer! In 7 dagen, 29 uur op de fiets zonder zadelpijn! Lang leve de Bioracer broeken! Ook de shirts, truien, body en winterjack zijn erg gaaf geworden.

Ik rij elke dag met een grote rugzak. In dit deel van Frankrijk rij je lange tijd door verlaten gebied. Dat betekend genoeg water meenemen. Voldoende te eten, en extra kleding voor het geval van een weersomslag. Rijden met een extra zware rugzak kan voor dit soort trainingsweken eigenlijk geen kwaad! Als ik straks weer zonder rugzak rijd, vlieg ik voor mijn gevoel als een veertje de berg op. Althans dat hoop ik.

We hadden plannen om ook nog naar de Mont Ventoux te gaan. De weersvoorspellingen bij de Ventoux waren  slecht, windkracht 6 en 7 werd voorspeld.  Bovendien is het laatste deel na Chalet Reynard afgesloten vanwege de sneeuw. We besloten uiteindelijk om gewoon te blijven waar we waren: in Boussagues. (24 graden windkracht 2 – 3).
Zondag 25/3 Warmingup Rondje Octon en Salagou
Zaterdag was een vermoeidende reisdag. We gaan daarom rustig van start. We kiezen voor twee rondjes in de buurt van Lac de Salagou. Routenummer 7 en -nummer 1. Vertrekpunt is Octon. Routenummer 1 bestaat grotendeels uit mooie flowtrails langs het meer.

Maandag 26/3 Klimtraining Lodeve
Startpunt voor vandaag is Lodeve. Routenummer 11 en een stukje van nummer 10. In deze route zitten lange klimmen op losliggende keien. Die losse stenenpaden zijn wel erg typerend voor deze streek. De paden zijn niet smal, maar vergen vooral op de steilere stukken toch wat techniek om fietsend boven te komen. Boven aangekomen kiezen we een picknick plek met panoramisch uitzicht over de omliggende bergen met daartussen in de verte Lac de Salagou. Even languit in het grasliggen voordat we weer bergaf gaan.

Dinsdag 27/3 Hersteltraining Avene
Na twee dagen staat een korte hersteltraining op het programma. s’Ochtends gaan we daarom naar de markt in Lamalou. Daar staan midden op de markt, naast de markthal, een aantal bistro tafeltjes waar je in het zonnetje verse oetsers kunt eten met een glas witte wijn erbij! De verleiding is groot! Maar we hebben straks nog een training voor de boeg. Helaas. Volgende keer wil ik wel oesters op die plek! Deze middag eten we  in Villemagne met een gewone fles bubbeltjes water. Tegen het einde van de middag doen we onze hersteltraining.  We rijden een toeristisch rondje over de weg naar Avene. En weer terug. Uiteindelijk zijn we toch nog 3 uur onderweg. Beentjes los trappen.

Woensdag 28/3 Réseau Vert – Boussagues – Col de Marcou
Le Réseau Vert is een werkelijk fantastische mountainbikeroute die oneindig lijkt. De markering is perfect en in twee richtingen. Afhankelijk van de richting en het traject dat je uitkiest ga je lang bergop of lang bergaf. Wij kiezen natuurlijk voor de richting bergop. Weer een goede klimtraining. Achter elke berg, om elke boch ligt weer een verrassing. Het eerste deel van de route gaat door een soort desolaat landschap met rode vulkanische ondergrond. Maar al snel, vanaf Camplong, veranderd het landschap in uitgestrekte bossen met naaldbomen. Hier liggen veel grote losse keien op het pad. Dat maakt het klimmen moeizaam, en vergt continue een alerte rijstijl. Hier en daar loopt een beekje met kraakhelder water dat uitnodigd om wat verkoeling te zoeken. Bij de afgelegen jachthut van Camplong is zelfs een mini meertje waarin je lekker zou kunnen zwemmen. De locals schijnen hier het water zo uit de bron te drinken. De route gaat in onze richting lang bergop. We komen over verschillende kleine colletjes (Col de Clares, Col des Vigneres, Col de Liourel en Col de Servies)  voor we aan de lange afdaling tot Col de Layrac  aankomen. Vanaf hier gaat over technisch trails en bergweiden omhoog richting de Mont Marcou.  Na een korte picknick boven, wijken we van de route om op een geasfalteerde weg uit te komen. Over het asfalt rijden we terug naar Boussagues. Tot in Graissesac is dat 12 kilometer hard afdalen met mooie haarspeldbochten! We stoppen onderweg nog even in Camplong voor het terras van Cafe du Pays. Camplong is een ingeslapen dorp met vriendelijke mensen. Het cafe is de centrale ontmoetings plek. Als we in onze nieuwe rockNdust-tennues op het terras zitten worden we begroet door iedereen die voorbij loopt. Een cyclist local komt geinteresseerd vragen waar we gefietst hebben:
Le Reseau Vert? Où êtes-vous départ?
Nous sommes partis dans Boussagues
jusqu’à quel point avez-vous monté?
Jusqu’a Col de Marcou.
Oh la la! 

Dit terras in Camplong kan ik iedereen aanraden. Hier staat de tijd stil. Later die week, op zaterdag gingen we als afsluiting van deze mooie bikeweek nog eens naar Cafe du Pays. Deze keer krijgen we een hand van de eigenaar. Ca va? Qui merci! We bestellen een pression en bekijken de dorpstafferelen. Er komt een oude man met een grote bos grijs haar in werkoveral naar buiten. Zijn hoofd lijkt te gloeien. Ook hij groet de twee vreemdelingen op het terras. In een bochtige lijn loopt hij naar een dofrode Renault vol deuken en krassen. Hij stapt in, sluit de portier maar half,  en probeert de auto te starten. Naar een aantal keer lukt dat. Ondertussen heeft hij de aandacht van het hele terras. De grote grijze bos haar schakelt nu in de achteruit,.. en begint te rijden. Achteruit. Een heel stuk achteruit. Pas tegen de dorpsplataan komt hij tot stilstand. Het hele gebeuren zorgt voor grote hilariteit op het terras. Zijn dorpsgenoten roepen hem na dat hij de plataan beschadigt!

Donderdag 29/3 Rondjes bij Villeneuvette.
Deze dag rijden we twee vaste mountainbikerondjes bij Villeneuvette. Routes nummer 4 en 5. Deze maken onderdeel uit van de routes van Salagou. Dit is weer een heel ander gebied. We rijden tussen olijf- en wijngaarden met hier en daar pittige korte klimmetjes en een mooie technische downhill over rotstrappen.

Vrijdag 30/3 Réseau Vert – Joncels – Cirque de Labeill
Dit is ook weer een heel mooi traject van de Reseau Vert. Ook dit dit van deze route loopt grotendeels door afgelegen gebied. In deze richting vooral bergop. We komen steeds dichter bij de Cause de Larzac. Na Roquedonde komen we in een gebied met een soort zandgrond waar kiezels in liggen. Bergop door het mulle en gloeiend hete zand. Mijn vrienden rijden op dit zelfde moment in de Cape Epic. Zij zullen dit vaker tegen gekomen zijn! Heet en mul zand. Vanaf Cirque de Labeill rijden we over het asfalt terug naar ons beginpunt. Daar vlakbij Cirque de Labeill ligt nog een boudistische tempel. Een vreemde gewaarwording in Frankrijk, en toch past het op een bepaalde manier wel bij het Cause-landschap van deze plek.

zaterdag 31/3 Rondje langs Dio – als wedstrijd
Als laatste rit stond in onze trainingsschema: 2,5 uur, rijden als wedstrijd. Vanuit Boussagues rijden we  een warming-up naar Lunas. Daar klinkt ons startschot! En gelijk een lange klim. Ik probeer nu van Lunas via Dio tot La Tour sur Orb, zo hard mogelijk te rijden. Als snel merk ik dat ik al behoorlijk wat uurtjes op de fiets gezeten heb deze week. Om tot mijn omslagpunt te komen moet ik vandaag echt tot op het tandvlees gaan. De meeste energie heb ik op deze 7e dag  biken al verbruikt. Maar het is heerlijk om zo diep te moeten gaan. Happend naar adem in de warme lucht. Bij de eerste hele lange klim boven aangekomen draai ik om en ga ik weer terug bergaf. Gabbi tegemoet. Veel eerder dan verwacht komt ze al aan! Ik dacht dat ik veel meer voorsprong had gepakt. Ik draai weer om, om nog een keer dit deel van de helling maximaal omhoog te rijden. Dan schieten we de afdaling in naar Dio. Er volgen nog een paar kortere hellingen en single trails. Dan komt onze finish in La Tour sur Orb. Dit is ook het einde van deze trainingsweek.

Rustig pedaleren we nog naar ons huisje in Boussagues. Tijd om de koffers weer te pakken! Jammer. We hadden nog wel 7 dagen kunnen verder biken. Geen probleem. De Haute Languedoc is een ideaal trainingsgebied!

We zijn klaar voor de marathons van Kellerwald en Riva del Garda in april!

(Binnenkort meer foto’s)

Ronald

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

3 Reacties op “Trainingsweek Haute Languedoc

  1. Jullie nieuwe kleding ziet er echt geweldig uit. Het zal de LCMT wel worden wanneer we elkaar weer zien, of heb je nog andere plannen?

  2. We hebben nog wel wat plannen voor de LCMT! 22 april Kellerwald, en 28 april naar Riva. Na de marathon blijven we daar nog een weekje bijtrainen. Geen zin om naar Kellerwald te gaan? Kan ik me trouwens bijna niet voorstellen na die Zuid Amerikaanse en Zuid Afrikaanse avonturen van jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s