Sart Tilman (18-3-2012)

Seizoensopener

Raid du Sart Tilman is altijd een leuke seizoensopener. Niet lang. Zo’n 55 kilometer met 1400 meter hoogteverschil. In deze vroege rit heb ik in het verleden eigenlijk nooit echt super gereden. Ook deze keer vond ik mijn gereden tijd niet echt om over naar huis te schrijven. Toch ging het goed!Ik kon de rit goed doseren. Ik had voldoende macht bergop. En naarmate de kilometers vorderde ging het beter. Vooral dat laatste is veelzeggend voor mij.

Er was regen voorspeld. Veel regen zelfs. s’Nachts hoor ik de regen hard op het dak klateren. Direct nadat de wekker is afgegaan, besluit ik om mijn modderfiets mee te nemen.Terwijl mijn Epic geprepareerd klaar staat. Een impulsief besluit.

Gabbi’s verkoudheid is aan de beterende hand, maar ze gaat vandaag niet door de regen fietsen. Met het oog op de komende trainingsweek in Frankrijk, is dat een verstandige beslissing. Ze maakt zondag haar trainingsuurtjes in de sportschool, en op maandag een intensief trainingsrondje in betere weersomstandigheden.

In de auto bij Vise is de weg kurkdroog! Heeft het hier niet geregend? Rond half negen kom ik aan bij het kerkje van Sart Tilman. Ik schrijf me in voor de toertocht. Ik heb er geen 6 euro extra voor over om mijn tijd te laten klokken. Ik heb mijn eigen tijdswaarneming: de Garmin Edge.

Deze rit heb ik al ontzettend vaak gereden. Alleen de laatste twee jaar heb ik hem overgeslagen. En dan is het leuk om te ontdekken dat de organisatie het parcours had aangepast. Het parcours blijkt een leuke mix van boswegen, paden en single trails, met hier en daar wat korte stukjes die wat meer techniek vragen. Ik kom zelfs een kort loopstukje tegen langs de Ourthe. Het parcours is zo goed als droog! Slechts een paar korte modderstukjes in het laatste deel van de route!

Ik had mijn modderfiets wel kunnen thuis laten!
Mijn modderfiets is een oude TREK 8000 met HS33 velgremmen. Op deze fiets monteer ik altijd de afgedankte drivetrain van mijn Specialized Epic. Om de wielen zitten lompe modderbanden. Deze fiets is ideaal om als een tractor door de modder te ploegen, maar vandaag absoluut een traag vehicel. Ook is het weer wennen met de velgremmen in Ardennenterrein. Ik heb weinig vertrouwen in de “navigator” voorband op gladde boomwortels en rotsblokken. Zijdelings glijdt deze band te snel weg. De afdalingen rij ik daarom wat gereserveerd. Ook het schakelen gaat zoals je op een modderfiets mag verwachten: onzuiver.
Ik verlang naar mijn Epic!

De rit zelf gaat goed. Ik geniet van de route. Ik kan het tempo waarmee ik gestart ben makkelijk vasthouden. Ik kan zelfs het tempo wat ophogen. Gedurende de hele rit kan ik makkelijk in de hogere hartslagzones komen. Continue heb ik nog energie in reserve. En dat voelt goed!

Soms zit ik opgesloten tussen de rustige toerrijders. Ik beschouw die momenten dan maar als recuperatiemomentjes. Een luxe die je bij de echte marathons niet hebt! Onderweg nog twee keer verkeerd gereden. Slordig van mij: de route was goed uitgepijld.

Na 3.25u kom ik over de finish. Geen geweldige tijd. Maar het gemak waarmee het ging, en de reserves die ik nog over heb, wekt vertrouwen. Langere afstanden zijn meer mijn ding! De langere ritten komen eraan. Op 22 april Kellerwald 120km. Een week later op 29 april Riva del Garda 105km.

Mijn geplande piek dit seizoen in juni-juli gaat wel goed komen! Die zal er zijn dan. Daar heb ik vertrouwen in. De vraag is alleen: hoe hoog zal die zijn? De trainingen verlopen voorspoedig! Hopelijk is Gabbi nu ook eindelijk definitief hersteld van haar verkoudheid! Dat lijkt er nu wel op!

Volgende week hebben we een bikeweekje in Frankrijk gepland. Biken onder mediterane omstandigheden. Ik heb de routes daar al in mijn hoofd zitten! Ik verheug me daar enorm op! Op de terugweg uit Frankrijk doen we misschien nog wel even een beklimming van de Mont Ventoux vanuit Bedoin. Dat zou een goede klimtraining zijn! Zou die op 31 maart al sneeuwvrij zijn?

Het seizoen is begonnen!

http://connect.garmin.com/player/159049302

Ronald

2 Reacties op “Sart Tilman (18-3-2012)

 1. Mooi Ronald. Aardige tijd gereden en zeker als je meetelt dat het niet de wedstrijd bike is waarmee je gereden hebt en de langzame rijders die voor je rijden. Ben benieuwd of de Ventoux sneeuwvrij is. Ben er zelf twee jaar geleden einde april geweest, we (met André the giant) kwamen tot de top maar gleden wel over het ijs 😉

 2. Hoi Hans,

  Je hebt gelijk! Van het toeristenbureau van Bedoin kreeg ik het bericht dat de weg 5 kilometer onder de top bij Chalet Reynard de weg is afgesloten:

  ” Désolé mais le col du Mont Ventoux est fermé jusqu’au 15 avril. Vous pouvez monter en vélo jusqu’au niveau du Chalet Reynard en suite il y a une barrière.
  Salutations ”

  Dan valt er dus maar 17 kilometer te klimmen in plaats van de beoogde 22 kilometer. Maar,….ik las ook dat er Chalet Reynard een aantal mooie downhill routes beginnen! Dus loont het zich toch nog de moeite om die 17 kilometer omhoog te fietsen.

  Ik las in de mailbox jouw reactie op mijn oude blog:

  ” Lees het verhaal nu pas, schitterend.. krijg weer kippenvel als ik het lees. heb me inmiddels alweer ingeschreven voor editie 2012. Hoop jullie dit jaar vaker tegen te komen. Groetjes Hans ”

  De oude Weblog blog is volledig verhuisd naar WordPress. Het stukje staat nu hier: https://rockndust.nl/2011/06/29/raid-des-hautes-fagnes-2011/

  Maar ehh,..ik heb me ook weer ingeschreven voor RdhF in Malmedy. Dit jaar durf ik het weer aan om me in te schrijven voor de 115 kilometer. Gaat heftig worden! Heb je al gelezen dat het parcours in de finale is aangepast? Wordt nu nóg heftiger!!
  Je gaat ons zeker vaker tegenkomen,..want we hebben al ingeschreven voor alle marathons tot en met juli! Kellerwald, Riva, LCMT, Einrur, Malmedy en Zillertaller Bike Challenge. Ga je toevallig ook één van deze rijden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s