Knallen in de Herault

Vorige week zijn we in Frankrijk geweest. Naar Boussagues. Dat ligt in Herault, de Haute Languedoc. Daar zijn we heen gegaan om 7 bomen van mijn vader om te zagen.

De Herault is een mooie plek. Goed klimaat, ruw en bergachtig, en mooie mountainbikeroutes! Mountainbiken was niet ons hoofddoel deze keer. Er moesten bomen omgezaagd worden! Desondanks hebben we toch nog wat gebiked en een aantal mooie MTB-routes verkend.

In de Herault staat het voorjaar op het punt om zijn intrede te doen. De amadelbomen staan in bloei! Het is er zonnig, zo’n 17 graden met een plaatselijke  uitschieter van 22 graden in Pezenas. Op de hoger gelegen delen tot zo’n 1000 meter liggen nog sneeuwresten. In de verte zijn de nog volledig besneeuwde toppen van de Pyreneeën te zien. Soms glinstert in de verte de Middelandse Zee. Prachtig!

Mountainbikeroutes in de Herault
Door de hele Herault lopen twee netwerken van doorlopende mountainbikeroutes. Grande Traversee’s (GT) noemen ze die daar. Deze routes worden beheerd door het departement.
Daarnaast zijn er “Sites de VTT” bij het meer van Salagou en bij Pezenas. Hier vind je mooie en technische mountainbikeroutes met een vast vertrek- en aankomstpunt. Alles bij elkaar meer als 1000km gemarkeerde mountainbikeroutes in de Herault!

Grande Traversées (GT)
De GT Larzac – Méditerranée loopt van noord naar zuid en is 188km. Deze route is uitsluitend in deze richting gemarkeerd. Voor een overzicht van deze route in pdf zie HIER.
Een andere route is de GT de l’Herault, en omvat 413km mountainbikeroutes die in twee richtingen zijn gemarkeerd en grofweg van oost naar west lopen. Van deze route heb ik inmiddels verschillende etappes gereden. De route loopt door afgelegen gebieden. Buiten de dorpjes kom je nauwelijks nog mensen tegen. De markering is perfect: er staan groene paaltjes met het internationale blosoteken erop.
Op dit moment heb ik nog routeoverzichten op papier uit de tijd dat die nog gratis verstrekt werden door het Departement. Tegenwoordig zijn gedetailleerde overichten van de volledige route te koop voor 18 euro.  Ik denk dat ik zo’n gids binnenkort eens aanschaf.

Sites de VTT

In de Herault weet ik twee van deze sites de VTT. Die van Salagou, en die van Pezenas en omgeving.
de routes van Lac de Salagou ken ik inmiddels redelijk. Bij Salagou vind je werkelijk fantastische trails op rode vulkanische ondergrond. De route rond het meer zelf is flowtrails-paradise! Lac de Salagou ligt vlak bij Clermont Herault, waar je na afloop nog een leuk terras of restaurant kunt meepikken. Woensdagochtend is er markt.
De routes van Pezenas ken ik nog niet. Ik heb inmiddels wel een overzichtskaartje kunnen bemachtigen. De routes lijken wat minder zwaar dan die bij Lac de Salagou. Minder hoogtemeters. Het klimaat bij Pezenas is mild, daarom lijken deze routes zeker interessant in de koudere periodes van de winter of het vroege voorjaar.

Knallen
Boussagues is een klein afgelegen bergdorpje zonder mobiel bereik. Zondagochtend om 5.30u. Tijd voor de terugreis. Het is er nog pikdonker.De auto is al beladen, de fietsen staan al op het rek. Met de kinderen kunnen we zo instappen, en vertrekken. Nog geen 200 meter buiten Boussagues klinkt een harde knal. Knal! Onze auto staat stil, midden op de weg. Uiteindelijk zijn we twee dagen later thuis gekomen. Met een frans kenteken. Onze eigen auto wordt nabezorgd door de ANWB.

Deze week in Frankrijk hebben we vooral bomen gezaagd en vuurgestookt. Daarnaast nog een berg beklommen tot in de sneeuw, en nog wat uurtjes getraind op de fiets. Eind maart gaan we terug. Om alleen maar te fietsen. Routes in overvloed! Een hele week lang knallen!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s