De cadans van het klimmen

Hartje winter. Hoe lang duurt het nog voor ik weer in de bergen ben? Onderaan een berg staan, met het zicht op een lange beklimming. Met een top in het vizier, die later nog lang niet de top blijkt te zijn.

Vroeg in de ochtend. In de Alpen. Startschot. De eerste  lange klim van de dag. Prille zonnestralen. Uitzicht op besneeuwde Alpentoppen die zo vroeg op de dag nog overgoten zijn met een gouden gloed. Nog een hele dag biken voor me.

Langzaam stromen de benen vol. De hartslag nadert het omslagpunt en gaat er overheen. Ik heb meer zuurstof nodig; meer dan mijn longen kunnen verwerken. Het geluid van mijn eigen ademhaling en knisperende steentjes onder de banden domineren.

Onzekerheid. Kan ik blijven doseren? Ga ik te hard? Moet ik harder?  Een gelletje naar binnen werken dat zo zoet en smerig is, dat het de adem wegneemt. Happen naar adem.

Idjoch, Transalp 2008

Volledig in mezelf gekeerd. Helemaal één met de omgeving en de fiets. Niet meer aanspreekbaar.

Wat lijkt het me weer heerlijk om die ellendige pijn in de benen te voelen. Die ellendige spanning of het wel gaat lukken vandaag. Die ellendige top, die bij het naderen toch niet de top blijkt te zijn. Die ellendige berg. Ik mis het!

Het is de cadans van het klimmen die het doet.Die cadans bij zon overgoten bergtoppen vind ik terug in “New Gold Dream”. Eind april is het weer zover. Dan sta ik in Riva del Garda  aan de start voor de eerst alpine marathon beklimming van 2012. De Rocky Mountain BIKE Marathon. De Ronda Extrema.

Dit nummer zal dan door mijn hoofd klinken. Adem, hartslag, tempo. Alles onder controle. De ultieme harmonie.  Ik doe aan duursport. Helemaal zen.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s