Mountainbikeverbinding Mergelland – Eifel

Verbindingsroute Mergelland – Eifel (en retour op de Via Gulia)

Bij mijn zaterdagtraining ontdekte ik bij Orsbach en Mamelis een aantal gemarkeerde (wandel)paden die ook mooi met de mountainbike te doen zijn. Later die dag op internet ontdek ik dat het gaat om een uitgebreid netwerk van gemarkeerde routes dat loopt van Orsbach, dwars door het Aachenerwald naar Raeren aan de voet van de Hoge Venen. Dat was zaterdag. Ik kan niet wachten; zondag is het tijd voor een verkenningstocht!

Het belooft een mooie dag te worden.  Nachtvorst was voorspeld. Als het nog donker is, vertrek ik in de vrieskou. Halve maan. Van de kou merk ik niet veel; het is windstil. Windstil en muisstil. Alleen de banden hoor ik over het asfalt rollen. Mijn zadel kraakt een beetje. Wylre is nog in diepe slaap als ik er doorheen fiets. In het Klooster van Wittem brand licht.

Tot Mamelis gaat mijn route over asfalt. De zon is nog niet op, maar het is licht genoeg om het veld in te rijden. Eerst een stuk via route 7. Deze route volgt eerst de beek, daarna loopt die iets hogerop langs de helling over single trails. Het uitzicht over de bevroren weilanden is geweldig deze ochtend. Een haas schiet door het weiland.

Route overzicht Orsbach – Raeren

Al snel kan ik de route nummer 1 oppakken. Dit is de verbindingsroute van Orsbach naar Raeren.

Vlak voor Vaals nog een paar leuke boomworteltrails. Dan gaat de route door de oude kern van Vaals en aan duitse kant de Vaalserberg op. Hier wacht een verschrikkelijk steile klim tot aan het drielanden punt. Mijn nummer 1 loopt hier het Aachenerwald in. Eerst over een brede paden, maar daarna ook over trails. In dit eerste deel van het Aachenerwald zijn de paden bezaaid met vuursteen.

De route gaat steeds verder het bos in. Hier heerst een serene rust. Januari-zonnestralen prikken door de machtige bomen. Dit bos lijkt eindeloos. Hier zou ik dagenlang aaneenstuk doorheen willen fietsen!

Vlak voor Lichtenbusch en Hauset liggen uiteindelijk de drie bronnen van de Geul. Eentje ligt in een klein meertje, volgens de kaart 300 meter naast de route. Die heb ik gemist.

Daar vlak voor Lichtenbusch begint ook een ander wandelpad; de Via Gulia, een wandelpad langs de Geul van bron tot monding in de Maas. Perfect gemarkeerd met splinter nieuwe bordjes blauw-wit-blauw. Dit wordt mijn terugweg! De Via Gulia is een mooi wandel- en mountainbikepad door bossen en velden. Het eerste stuk is al gelijk een mooie single trail langs de nog jonge Geul. Mooi!

Daarna gaat dit pad verder door bossen en weilanden. Ik volg dit pad tot La Calamine. Daar begint de tijd te dringen,..ik moet 12 uur thuis zijn voor een familiewandeling. Daarom vanaf nu een tijdrit over het asfalt huiswaarts. Bij Teuven cross ik toch nog even het Bovenste Bos door,  en neem de “Gulpen-route” terug naar Gulpen. Daar ben ik bijna thuis. Op tijd voor de familiewandeling.

Wat een geweldige mountainbikeroute! Snel weer terug!

Ronald

Meer info:

Een detailkaart van de route door het Aachenerwald vind je hier in pdf: Detailkaart

Meer info over het netwerk van wandelroutes: http://www.grenzrouten.eu 

Beide routes zijn perfect gemarkeerd! 

Van de Via Gulia zijn wandelkaarten te koop bij de VVV’s. Deze heb ik niet, en is ook eigenlijk niet nodig aangezien de markering perfect is. Mountainbiken op het Nederlandse deel van de Via Gulia niet overal toegestaan. In België ben ik nergens problemen tegengekomen. Anders gewoon een kleine ommetje maken! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s