Testen op 29-ers

Bigger

Deze week was een relatieve rustweek. Enkele lichte trainingen stonden in het schema. Goed moment ook om te gaan testrijden op een 29-er. Bigger is better?

Bert en Lars Toma van de gelijknamige Specialized Conceptstore hadden geen beter moment kunnen kiezen voor hun testevent! Dat past uitstekend in ons schema, en bovendien waren de weersomstandigheden tot halverwege de middag prima. De lokatie bij het Sport en Leisure Center in Landgraaf is daarvoor bovendien perfect. Hier kun je elk terrein testen; van steile klimmetjes tot bochtige single trails en zelfs northshore-achtige houten constructies; de regio mag trots zijn op dit mtb-mekka!

Ook weer veel bekenden tegen gekomen tussen de 29 inch wielen. Het was  gezellig bijkletsen met iedereen.

Mijn eerste kennismaking met big wheels, 29-ers. Een Specialized Epic met 29 inch wielen staat er voor mij klaar. Ondanks dat de wielen een flink stuk groter zijn, is de lengte van de hele fiets slechts 2 centimeter langer. Om dat te realiseren zit er een knik in de zadelbuis van het frame. Wat mij in de praktijk al snel duidelijk wordt, is dat op deze fiets een stuk sneller vooruit gaat. 29-ers zijn sneller! Het kost wat meer moeite om de fiets op snelheid te krijgen,..maar als die eenmaal op snelheid ligt, blijft die doorrollen. Dat komt niet alleen door de de natuurkundige krachten van het grotere wiel. De grotere wielomtrek maakt het ook mogelijk om met smallere banden met minder profiel te rijden. Ook dat levert snelheidwinst op. Het nadeel zou volgens de verhalen liggen in de wendbaarheid en korte bochten. Mijn eigen ervaring is dat dit wel meevalt. De wendbaarheid is inderdaad wel iets beperkter dan ik gewend ben op een mijn agressief sturende Epic 26 inch. Maar dat effect valt erg mee. Het zal vooral een kwestie van gewenning zijn, is mijn inschatting. Maar die gewenning heb ik na één ritje nog niet. Daar zijn meer ritjes voor nodig.

Mijn conclusie is dat een 29-er bij de meeste marathons en meerdaagsen echt in het voordeel is! Big is fast. Fast is fun.

Niet alleen de wielen worden groter. Onze rugzakken ook. Voor extra fun in de bergen en andere afgelegen gebieden. We hebben twee grote bikerugzakken aangeschaft. Voor de lange ritten die we regelmatig maken in binnen- en buitenland. Een Vaude Tracer. Eentje met 16 liter inhoud voor Gabbi. Eentje met 20 liter voor mij. Super rugzak met veel handige en leuke details! Voor normale training en marathons hebben we onze vertrouwde minirugzakken. Die voldoen dan prima. Maar voor lange dagtochten op de mountainbike hebben we nu onze Vaude’s. Hierin past makkelijk wat extra kleding, ehbo-set, eten en drinken. In de bergen en andere afgelegen streken noodzakelijk.

Ik verheug me op de eerste lange ritten met dat ding. Onze plannen voor 2012 worden ondertussen steeds concreter. Het wordt een combinatie van trainingsweken in de bergen, marathons, en meerdaagsen! Deze voorpret tijdens donkere dagen is ook BIG FUN!

Ronald

2 Reacties op “Testen op 29-ers

 1. Hey ronald, Ga je voor de fully?
  Ervaar nu ook de effecten van een 29er (trek superfly), en in january komt de cannondale flash 29er. Hardtails…
  Nu op vliegveld voor business trip naar Hanoi, maar heb de mtb ingechecked. Weekendje biken met een fietsmaatje uit Singapore die voor een paar maanden in Vietnam is gestationeerd.
  Hopelijk vinden we eettentjes met iets anders dan alleen maar hond op het menu!
  Het is er koud voor tropische begrippen…. 15-20C 🙂 … Arm en been-warmers maar ingepakt..

 2. Inmiddels zul je wel geland zijn in Hanoi. Arm- en beenstukken in vietnam? Haha!
  Ik ben benieuwd wat je daar in Vietnam tegen komt op de MTB. Smakelijk eten trouwens. Als je echt honger hebt, is een stukje hond ook best lekker.
  Ik ga in ieder geval voor de fully. Ondanks dat een 29-er hardtail al behoorlijk wat comfort opleverd. Het is nog even de vraag wanneer die er komt,.. waarschijnlijk volgend seizoen. Eerst krijgt Gabbi een snellere fiets zodat ze mij beter kan bijhouden ;).
  Fiets ze daar in Vietnam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s