Contrast

Turks fruit op de mountainbike

Gister zat ik nog onder een dadelpalm, vandaag fiets ik door een Limburgs herfstbos. Wat een contrast!

Het mountainbike seizoen is afgesloten.  Zoals een goed diner wordt afgesloten met een zoet dessert, sluiten wij het mountainbikeseizoen af met een zonnig weekje in Turkije. Zonder fiets! Dat is ook heel zoet! Turken houden wel van zoete baksels is mij gebleken.

Een weekje ondergedompeld in de turkse cultuur en natuur. Dat was fantastisch! Turkije is een land van contrasten! Aan de kust is het toeristisch met veel hotels, moderne shoppingcentra en golfbanen. In het binnenland is het bergachtig en verlaten, met een overweldigende natuur. Hier en daar tref je een klein bergdorp met aardige en gastvrije mensen, die niet veel meer bezitten dan twee koeien en een paar kippen. Ondanks hun moeizame bestaan schenken ze ons komkommers en granaatappels uit eigen tuin. Het contrast tussen de kuststreek en het binnenland is groot.

In Turkije moet het zeker goed mountainbiken zijn! Kijk bijvoorbeeld hier. Nadeel is wel dat er geen goede detailkaarten beschikbaar zijn van het gebied! Er is ook een aantal lange afstandswandelpaden, die op de mountainbike ook te doen zouden moeten zijn. Dat zal zeker een overweldigende belevenis zijn! De Saint Pauls Trail bijvoorbeeld. Stukjes daarvan in de buurt van Selge hebben we gezien en gewandeld. Dat ziet er mooi uit! Voor meer informatie zie deze link.
Van deze trail zijn ook GPS bestanden beschikbaar.

Tegenwoordig heeft elk land wel zijn eigen “Trans”. Van de Trans Atlas, Trans Mongolië, Trans Rockies, en onze eigen Transalp. Wanneer komt er een Trans Turkey? Als die er komt, schrijf ik me meteen in! Leuke ideetjes om vast te houden, want we komen zeker terug in Turkije!

Terug in Nederland heb ik de training weer gelijk opgepakt. Al na een paar kilometers merk ik dat ik bulk van de energie. Komt dat door de hamam? Afgelopen vrijdag in de hamam werd ik op een warme stenen plaat gelegd om vervolgens helemaal gescrupt, gekneed, gekraakt en opgerekt te worden. Als herboren verliet ik de Hamam. Fris als een hoentje, zo lenig als een kat.
Ik draai lekker hier op de bike in de limburgse bossen. Het bos heeft inmiddels herfstkleuren gekregen. In gedachte zie ik mezelf nog zitten onder de dadelpalm terwijl ik door het herfstbos fiets.

Deze week markeert ook het begin van de wintertraining. De tijd om aan een zo breed mogelijke basis te werken! Relatief veel tacxen en in de sportschool. Op zaterdag lekker MTB-en, op zondag hier en daar een leuke toertocht in Belgie. Daarvan is op 20 november een hele leuke: Romsee. Elk jaar een leuk Ardennenritje voor de donkere dagen!

Ik mis de zomer, maar heb nu ook ontzettend veel zin in de winter! Contrast moet er zijn!

En tot slot nog een sportvoedingstip uit Turkije. Voor marathons en lange duurtrainingen: gedroogde vijgen en dadels zonder pit! Tim Krabbe schreef daar in de 70-er jaren al over in zijn boek De Renner. Ik heb het dit weekend zelf uitgeprobeerd! Vijgen en dadels is perfecte sportvoeding tijdens en voor langdurige inspanning. Turks fruit op de mountainbike!

Ronald

3 Reacties op “Contrast

 1. Hey Ronald,
  Over contrast gesproken… afgelopen weekend de eerste etappe van “Tour de Bintan” op een indonesisch eiland verkend (Bintan is een eiland op een uurtje varen van Singapore) (http://www.tourdebintan.com) . De Cannasia-Cannondale teammakkers zijn allemaal in topvorm voor hun category 1 wedstrijd over 2 weken, terwijl ik nog aan de basisconditie aan het werken ben en in category 2 ga racen samen met 2 mountainbikers uit het Cannasia Team (het is een weg wedstrijd). Mijn doel is de Cape-Epic in Maart 2012, en alles is ondergeschikt aan dat doel.
  Temperaturen op Bintan van maximum 44 graden waren killing.
  De geplande 175km werden afgekort tot 135km… en dat was lang genoeg.

  Daarna op Zondag voor het eerst in mijn leven een echte rit op een 29er gemaakt… hey dat rijdt wel !!!
  Komend weekend eens kijken wat de technische mogelijkheden zijn van een 29er hardtail.

  geniet van de herfst !!!

  groeten uit Singapore
  Cas

 2. Hey Cas,
  Tour de Bintan! Nog twee daagjes las ik. Succes! Dat soort exotische bestemmingen hoop ik ook ooit te bereiken op de bike. Cape Epic ook zo iets!
  Ik denk dat we er niet meer onderuit komen, die 29-ers. Eind november is er bij Toma een testweekend. Ik denk dat ik ook maar eens ga testen. Jij bent er alwéér eentje die de goeie rij-eigenschappen bevestigt!
  Leuk om weer iets van je te lezen. Wanneer ben je weer eens in Limburg? Laat het op tijd weten,..dan plannen we een leuke rit met wat marathonmannen!
  Voor nu: succes op Bintan!
  Groeten uit herfstig Limburg
  Ronald

  • Hey Ronald,
   Zou dolgraag weer eens in Limburg mountainbiken, maar heb geen plannen om naar Nederland te komen. Ook niet voor een weekje.

   btw er is een goede blog op http://www.biketrainingtips.com/
   Hij wordt geschreven door een Engelsman die nu in Hong Kong woont (vroeger in Singapore) maar waarmee we af en toe in Singapore hebben gefietst. Hij is beresterk (ex-pro geloof ik).

   Na Bintan begint de echte training voor de Cape-Epic. Ga jij weer de Transalp doen? Kom naar Africa, er zijn altijd wel wat plekken vrij!!! hou de site in de gaten.
   gr. Cas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s