BBC, nóg een finisher

Competatief

Toeristische BBC? Niet voor Gabbi! Voor haar is het raceday! Met alles wat daar bij hoort: prepareren, motiveren, concentreren.

Het zat Gabbi  dwars dat ze vorige week de finish niet heeft gehaald; hoewel maar 7 dames de hele 102 kilometer hebben uitgereden! Ik hoor het haar nog zeggen: “Nee, ik ben niet competatief ingesteld!” Jawel hoor! Ondanks de nasleep van verkoudheid, aanlopende schijfrem en een pijnlijke schouder, moet de revanche al op korte termijn plaatsvinden. Komende zondag!

Zondagochtend om 9 uur staan we in Eijsden. De auto staat geparkeerd op de plek waar vorige week het finishdoek hing. Het weer is prachtig, maar zo vroeg in de ochtend nog erg koud.  We gaan op weg.  Gabbi geprepareerd, gemotiveerd en geconcentreerd. De temperatuur stijgt snel.

De BBC-route 2011 blijft fantastisch mooi. Zeker in de omstandigheden van vandaag. aangedroogde ondergrond, veel stenen en keien, en een herfstzon boven ons hoofd. De herfst zit in de lucht. In alle vroegte is hier en daar het gras nog aangevroren. Daar kan ik echt van genieten!

In het veld achter Mheer doemt de eerste echte hindernis op: een kudde koeien op weg naar het weiland. De koeien kennen de weg en lopen rustig naar hun weiland. De boerin loopt  achter de koeien aan. De klim richting Snauwenberg gaat daarom stapvoets. De boerin is vriendelijk en verteld van vorige week toen hier de mountainbikers langs raasden, terwijl zij met de koeien op weg was naar het weiland. Zij was niet op de hoogte van een mountainbike wedstrijd! Als ze vertelt over het gedrag van enkele bikers, krijg ik bijna het schaamrood op mijn gezicht.

Koeien in Mheer

Dan gaan we de Voerstreek in.  Deze keer geen opstopping voor de afdaling bij St.Maartensvoeren, we kunnen zo naar beneden! De afdaling ligt er perfect bij! Heerlijk!  Dan komt na een tijdje de lus om het Bovenste Bos. Boven aan de afdaling hangt nog een BBC-bord in de bomen:   “Gevaarlijke afdaling”.  Onderweg twijfelen we nog of het bord straks gaan ophalen met de auto. Zou mooi staan in onze fietsgarage “gevaarlijke afdaling” . Maar dat doen we niet. Het bord hangt er nog.

Als we de Voerstreek door zijn, begint de heuvelzone bij Gulpen. Eén van de laatste klimmen in het middenstuk van de route is die vanaf de camping richting Keutenberg. Het laatste stuk van deze klim is venijnig steil. Tijdens de BBC zelf, gaat hier een groot gedeelte van de deelnemers van de fiets.  Als ik aan dat stukje begin, zit ik bij Gabbi in het wiel. Ik zie hoe ze in het zadel blijft en het stuk gewoon helemaal opfietst. Loeiersteil is dat ding! Ik denk dat ik niet goed zie!

Het grootste gedeelte van het hoogteverschil in de route hebben we nu wel overbrugt. Nu nog wat kilometers maken tot Eijsden. Soms slalommend tussen de wandelaars. Want we zijn niet de enigen die genieten van het mooie herfstweer. Nog enkele kleine kuitenbijters wachten op ons. De Bemelerberg offroad, leuk technisch klimmetje.  In Gasthuis drinken we snel een cola op het terras; de bevoorradingstenten van vorige week zijn immers niet meer aanwezig. Vandaag zijn we volledig selfsupporting. Ik heb daarom ook een extra grote rugzak meegenomen.

Finish!

Het allerlaatse kuitenbijtertje bij de camping doemt op. “Gab, geneer je niet! Daar lopen echt de meesten hoor!” Dat ding is steil, en er liggen van die onhandige keien in het spoor die behoorlijk wat techniek vragen.  Als ik boven omkijk zit ze nog steeds in het zadel. Na ruim 95 kilometer fietst ze dit ding gewoon op! Ik maakte hier vorige week zelf een stuurfout waardoor ik toch nog even van het zadel moest! Gab niet.

Dan eindelijk bergaf naar Eijsden. Voor mij het einde van de training. Voor Gabbi de finish van haar eerste hele marathon; doel voor 2011 bereikt; dit jaar het duurvermogen, volgend jaar de snelheid. Hoezo niet competatief?

Ronald

2 Reacties op “BBC, nóg een finisher

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s