Mountainbiken in Frankrijk, een Tour de France VTT langs Drome-Provencal, Morvan, en Ardennes Francais

We hebben twee weken gebiked in Frankrijk! In totaal zo'n 45 uur op de fiets gezeten in twee weken. Geklommen, geklommen, geklommen,..lange klimmen, korte klimmen,..steile klimmen lichte klimmen. En bij elke klim hoort natuurlijk ook een afdaling. Schotterafdalingen, single trail afdalingen, technische afdalingen en makkelijke afdalingen. De tekening van spieren op mijn benen komt weer langzaam terug. Het was fantastisch! Ook omdat we naast het biken onze bruiloft in Saint Nazaire le Désert hebben voorbereid!

Biken, vakantie en bruiloft. Hierdoor tijdelijk even wat minder tijd om te bloggen. Daarom een kort overzichtje van waar we gebiked hebben.

De planning was Zuid Frankrijk, de Provence en de Drome Provencal. De weersvooruitzichten in het zuiden waren echter niet goed. Waarom zouden we naar het zuiden rijden als het in het noorden prachtig weer is?

Eerste bestemming: Haulmee, Franse Ardennen.

Slechts 2 uur en 40 minuutjes rijden vanuit Ransdaal. Mooie grote en stille camping langs de Semois. Het is een departementale camping. In de omgeving veel uitgezette mountainbike routes. Startpunt voor veel routes is Monthermé. Ook over de grens in Belgie vind je een aansluitend uitgebreid netwerk van fantastische routes. In de routes zit voldoende uitdaging, technisch en fysiek. Een overzichtskaartje van de Franse deel kun je hier vinden: http://www.parc-naturel-ardennes.fr/uploads/medias/Carte_Espace_VTT_2011.pdf.

Tweede bestemming: Saint Léger de Bouvray, Morvan

Via de Champagnestreek trekken we voorzichtig verder richting zuiden; naar de Morvan, het zuidelijke deel van Bourgogne. We strijken neer op een kleine camping in de buurt va een dorp waarin de tijd al 80 jaar stil lijkt te staan. Een plein met hotel en boulangerie zoals die ik tot dusver alleen zag op oude foto's uit 1930. Je kunt hier rustig een paar uur op een bank onder een plataan gaan zitten: hier gebeurt verder helemaal niks! De bakkersmeneer met grote snor doet me denken aan de films van Pietje Bel. De bakkersmevrouw heeft een heel hoog stemmetje; toen ze gebukt achter de toonbank "bonjour" riep, dacht ik eerst dat het het bakkerskind was.

In dit dorp heerst rust. De bakkersmevrouw neemt rustig de tijd om de boodschappen voor een oudere heer in de auto de laden.

Een wachtende Franse meneer naast me zucht diep, en zegt bijna verontschuldigend,…. "c'est calme ici".

Ik: "Oui, c'est calme ici. mais j'aime ca! Chez nous c'est jamais calme".

Daarna duurt het nog een paar minuutjes voor ik mijn "pain cereal et deux croisants" kan bestellen. Ik geniet van de rust!

Hier in de Morvan is een gigantisch netwerk van VTT-routes beschikbaar. Wij zitten in het zuidelijke deel van de Morvan niet ver van Saint Prix. En daar blijkt op 1 mei een mountainbike tocht georganiseerd te worden! "La Gallipot", een rit van 58 prachtige kilometers door de Morvan met de offroad  beklimming van de Mont Bouvray! Onze planning was om op 1 mei de Buiscyclette in het Zuiden te rijden; maar de weersvooruitzichten zijn daar zo slecht dat we kiezen om tot 1 mei gewoon lekker hier te blijven. Hier is het weer prima!

We maken hier in de streek veel mountainbike uurtjes. De beklimmingen zijn hier langer dan in de Ardennen, erg gevarieerd en door uitgestrekte bossen en langs afgelegen boerderijen.

Bij een van onze tochten wijken we af van de vaste route. Niet lang daarna staan we oog in oog met een groot wild zwijn met slachttanden en een horde jonge zwijnen. Ze staan op onze route! Ze moeten aan de kant! Gabbi probeert ze te verjagen met de fietsbel. Na een aantal keer bellen verdwijnt de groep van het pad de struiken in. We wachten nog even geduldig af. Gabbi roept voor de zekerheid nog eens: ""Joehoe!! Dan komt het grote vader zwijn de struiken weer uit! Hij heefts zijn kroost in veiligheid gebracht en nu klaar om ons te bestormen. "Gab!!, wegwezen!! We springen op de fiets rijden zo snel we kunnen ervandoor. Hartslag boven omslagpunt.

s'Avonds in het plaatselijke cafe hangt een grote zwijnekop met slachttanden aan de muur. De waard ziet onze interesse voor die kop en begint gelijk te vertellen hoeveel dat beest gewogen heeft en dat ze gevaarlijk zijn in het voorjaar.

Meer informatie over mountainbiken in de Morvan kun je hier vinden: http://www.morvanvtt.fr/

La Gallipot, 1 mei Saint Prix, 58 kilometer

Dit was een super alternatief voor de Buiscyclette! La Gallipot is een kleinschalig mountainbike evenement in Saint Prix. De organisatie is goed! Perfect uitgepijld, super bevoorradingen en prachtig parcours. Hier heerst een hele relaxte sfeer. Op zaterdagmiddag waren we de eerste inschrijvers! We worden nog gewaarschuwd door de man die de leiding lijkt te hebben: Ingeschreven voor de langste afstand? We krijgen nog een tip voor een eventuele afkorting, attendeert ons op een waarschuwing op het inschrijf formulier. Hij weet niet dat we marathonrijders zijn.

Gabbi bleek zondag de enige vrouw op de langste afstand. Op de route is het rustig. Het zonnetje schijnt en we laten ons graag verrassen wat er allemaal komen gaat. We mogen veel beekjes doorkruisen. Lekker natte voeten en natte benen. De bevoorradingen waren bijna sprookjesachtig. Bij een afgelegen oude boerenhoeve werd ons fromage en jambon aangevuld met allerlei zoetigheid aangeboden terwijl de oude boer zelf met stok in de hand toekijkt. La douce france! Of een eind verder op. Daar moeten we zelfs de boerderij van binnen bekijken voor de bevoorrading. We komen in soort woonkamer terecht. Het leven is hier geweldig. Elke meter en elke minuut is genieten hier. De route is zwaar. Veel hoogtemeters in lastig terrein. Bij de laatste bevoorrading komt een man naar me toe die zwaait met een fles witte wijn: 'C'est bon avec du jambon!". "Non, merci,..haha".

We komen moe en voldaan weer aan in Saint Prix. Dit was een mooie rit! Een aanrader voor iedereen die hier op 1 mei in de buurt is!

Derde bestemming: Saint Nazaire le Désert, Le Chemins du Soleil

Na de Gallipot gaat we verder naar het zuiden. Naar Saint Nazaire le Désert in de Drome-Provencal. Op 7 juni de plak waar Gabbi en ik gaan trouwen. Naast het biken hier dus ook een gesprek met de Maire van het dorp.

De Raid Chemins du Soleil behoort voor mij  tot de mooiste etapperitten. Drie dagen Chemins vond ik zwaarder dan acht dagen Transalp. Het terrein en de route zijn hier echt loeizwaar. Voor deze Raid moet je technisch en conditioneel echt in topvorm zijn. Naast de Raid die elk jaar met hemelvaart wordt georganiseerd, zijn er vaste uitgepijlde routes. Deze lopen inmiddels van het meer van Geneve tot Nice. Hierover is veel gedetailleerde informatie te vinden: http://www.grande-traversee-alpes.com/fr/je-voyage/a-vtt.html. Informatie over de Raid zelf vind je hier: http://www.raid-vtt.fr/

Wij hebben deze week een aantal trajecten uit de Chemins du Soleil gereden. Het traject tussen Saillans en La Motte Challancon en het stuk tussen Chatillons en Luc en Diois.  De beruchte tunnelpassage is in dat laatste traject opgenomen. In 2007 moesten we daar langs in de Raid. Mooie herinneringen.

De Chemins trajecten zijn uitgepijld in één richting. Nadat we een traject gereden hedden zijn we over de weg terug gefietst. Als je de trajecten een beetje handig uitkiest is dat heel goed te doen.

Verder zijn er in Saint Nazaire een aantal pittige vaste routes die we gereden hebben. Geweldig mooi en uitstekend uitgepijld. Bij de toeristeninformatie in het dorp krijg je korte beschrijvingen per route zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.

De conditie heeft in deze weken weer een flinke boost gekregen! Dat geeft vertrouwen voor de Saarschleiffen Bikemarathon binnenkort. Mijn terugkeer in het marathonwereldje. Voor Gabbi haar intro in het marathonwereldje!

Binnenkort voeg ik nog wat foto's toe.

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s