Olne-Spa-Olne, bezorgd wachten op de regen

De eerste zondag van april is vaste prik Olne-Spa-Olne. Altijd een leuke Ardennenrit met de nodige hoogte meters en technische hoogstandjes. Tot nu toe maar 1 keer overgeslagen en dat was vorig jaar. Dit jaar weer een gewone Olne-Spa-Olne. De vraag voor vandaag is: hoe lang blijft het droog vandaag?

Zaterdag was het nog 24 graden. Voor zondag is 10 graden minder met veel regen voorspeld. Vanuit onze zolderslaapkamer kan ik het weer altijd goed horen 's nachts. Ik hoor uilen, kikkers, licht briesje wind door de bomen en soms een loeiende koe in de verte. Zo klinkt de nacht hier. Maar ik hoor geen regen of wind. Tegen de voorspellingen in zijn de verwachtingen nog steeds hoopvol.

De wekker gaat om 6 uur. Ik ben klaar wakker! Olne-Spa-Olne! Snel even de tuin in om het weer te voelen,… Het is nog steeds warm buiten! En droog. Het ziet er niet uit alsof het nog gaat regenen. Prima! Hoe lang blijft dit zo?

Onze fietsen staan geprepareerd klaar. Gisteren had ik nog Gabbi's banden tubeless gemaakt met Roval velglint en Stans. En met wat extra vet de verschillende lagers afgedicht als bescherming voor de verwachte smurrie. Maar het weer ziet er nog altijd goed uit. En dat is ook zo als we in Olne aankomen.

In Olne is het zoals het daar altijd is: parkeren in het weiland, gezellig druk, veel bekende gezichten, een aftandse voetbalkantine, goedkope deelnemersshirts (waar ik al stapels van heb), en de groepsstart in het weiland met aan het einde een smalle opening in de prikkeldraad waar het peloton doorheen moet. Ik heb geen groepsstart en officiele timing nodig om mijn conditie te meten. Dat heeft Coen van Schijndel van www.Topvorm.com afgelopen vrijdag al gedaan.

Wat een lastig weer voor de kleding keuze. Nu zou ik graag met mijn windstopperbody willen rijden,..maar ja,..als het straks onverhoopt toch zou gaan regenen? Rijden met een regenjas is ook niet ideaal. Ik besluit maar gewoon mijn jasje aan te doen met een flinterdun laagje eronder. Met de rits kan ik de temperatuur wel wat reguleren.

De trails liggen er perfect bij. Kurkdroog. Eerst wat bredere paden op en af. Ergens klinkt het vervelende geluid van een ambulance sirene. Brrr. Snel weer vergeten. Hoe verder we van Olne wegrijden hoe meer technische stukjes voor onze wielen komen. Leuk! Dan ook weer de bekende klim "langs de Jezusbeeldjes": een keienpad dat gestaag omhoog loopt. Gabbi rijdt in een behoorlijk tempo omhoog en doseert goed balanserend over de keien.

Daarna komt al snel de eerste bevoorrading. Hier gaan onze routes uitelkaar. Gabbi gaat voor de 35km, ik voor de 70km. "Doei,..doe voorzichtig, ik zie je straks!". Mijn route gaat richting Banneux en uiteindelijk naar Spa, en weer terug naar Theux. Het is nog altijd droog. En af en toe schijnt zelfs de zon. Ik krijg spijt van mijn kledingkeuze. Veel te warm! Maar ik geniet van de mooie montainbike trails. Zo is mountainbiken bedoeld. Wat is het  fijn om weer rond te crossen in de Ardennen!

Ik krijg een smsje: "Ik zit op de 55km route, dus het duurt wel even voordat ik terug ben!". Oh,..krijgt zij dan nu ook al deze technische stukken voor de wielen? Een lichte bezorgdheid om mijn vrouwtje overmand me. Ik voer het tempo op: misschien haal ik haar nog wel in.

Maar ik merk al snel dat de macht om echt hard te rijden nog ontbreekt. Mijn duurvermogen is nog prima, maar de kracht in de benen moet ik echt opnieuw opbouwen. En daarmee ben ik nu bezig! Samen met Coen van Schijndel van Topvorm. Die heeft heeft me van 2006 tot 2009 ook begeleid, en dat heeft me toen behoorlijk wat power opgeleverd. In september / oktober 2011 zal die power weer terug zijn als basis voor 2012! I will be back!

Die macht in de benen ontbreekt ook in die lange klim vanaf de Vesdre omhoog richting Olne. Ik moet even tevreden zijn met een wat rustiger tempo. Onder tussen is de lang verwachte regen gekomen! Het regent. Pijpestelen! De paden veranderen snel in een baggerzooi. En ook hier kan ik weer van genieten! De vermoeide benen, de modderspetters in mijn gezicht, het geglibber op de fiets. I love it! De temporatuur is een flink stuk gezakt. Nu ben ik toch nog blij met mijn kledingkeus van vanochtend. 

Dan komt Olne in zicht. Als ik aankom is Gabbi al helemaal schoon en omgekleed! Al mijn zorgen voor niks! Ze heeft de 55 kilometer gereden met al die technische stukken. En ook nog in een heel aardig tempo, ze is 40 minuten voor mij binnen! Respect!

Olne-Spa-Olne was weer een leuke bikedag zoals altijd.

Volgende week de Bikeday in Eupen.

Ronald  

Een Reactie op “Olne-Spa-Olne, bezorgd wachten op de regen

  1. Bart en ik hebben beide 1x lek gereden. lang liggen prutsen met een nieuwe binnenband. Nieuw uit de verpakking en dan al een schuur van 5mm bleek toen ik thuis kwam. Met lezyne plakkertjes de oude band maar weer erin. Gabby nog voorbij gereden.De neerplenzende regen nodigde niet uit voor lange gesprekken. Knap dat ze die technische stukken allemaal (full speed) heeft kunnen rijden. Wij zijn met al dat getreuzel 4:15 onderweg geweest (Netto 3:40)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s