Toertocht Gulpen – ontlading en krachtmeting

De toertocht in Gulpen is altijd een soort start van het marathonseizoen geweest. Het is een treffen van de groep marathonrijders. Als marathonrijder heb je dan na het wedstrijdseizoen al een heel najaar lekker gewerkt aan de basisvorm. En dan komt Gulpen, …elk jaar.  Als een soort ontlading van een najaar dat veel te lang heeft geduurd. Dat loopt telkens uit op een soort krachtmeting. Hoe is de vorm bij iedereen? Kan ik volgen? Kunnen de andere volgen? Dat is de toertocht van Gulpen elk jaar voor de groep marathonbikers. Een soort generale test voor het marathonseizoen!

Een test dus. En wat ik wist, werd ook bevestigd in de test. Anderhalf jaar verhuizen, verbouwen en samenwonen gaat ten koste van de fysiek conditie, maar levert een geweldige mentale conditie op! Mentaal verkeer ik topvorm! Fysiek is er nog wel wat (trainings-)werk aan de winkel. Wat een geluk dat trainen mijn lust en mijn leven is! En wat een geluk dat Gabbi naast me staat en dat volledig ondersteunt en zelf ook graag zo veel mogelijk op haar bike zit.

De weersverwachtingen in de aanloop naar Gulpen zijn wisseld, dan weer goed, dan weer regen. Maar uiteindelijk is er nauwelijks regen gevallen. Het Heuvelland begint na de natte winter weer op te drogen. Maandag voorafgaand aan de rit had ik nog bij toeval het eerste deel van het parcours gereden, en het lag er toen al perfect bij. Zondag lag het er zelfs nog beter bij!

Zondagochtend 8:00u komen Leon en Gertie bij ons in Ransdaal. We drinken een snelle kop koffiie en gaan ons dan klaarmaken voor vertrek. Wat trekken we aan vandaag? Het is nog winter. Maar er is ook 14 graden voorspeld. Ik kies voor een thermohemd met nog twee extralaagjes en windstopper body. Kniestukken voor de benen en warmende olie op de kuiten. Mijn eerste ritje met blote kuiten dit jaar! Overschoentjes blijven voor het eerst thuis. Leon trekt zelfs zijn spliternieuwe witte MTB-schoenen aan!

Op de fiets rijden Leon, Gertie, Gabbi en ik richting Gulpen. Daar zijn we wat te vroeg. Ik zie gelijk alweer een hele hoop bekenden! Julien en Edwin uit de Transalp 2006 (en daarna nog een heel veel andere momenten). " Hee Ronald!",..dat is Bert Toma. Dan komt Sjoerd: "Ronald,..jij krijgt nog 5 euro van mij!!". Huh?? Al snel komen dan Rob, Rutcher (aangenaam kennis te maken!) en Marcel ook. Super om iedereen weer te zien!

Gabbi gaat het 30 kilometer rondje rijden. Ze heeft nog veel last van haar schouder en een soort zenuwbeklemming. Gertie gaat voor het 50 kilometer rondje. De mannen doen het 70 kilometer rondje (dat later overigens geen 70 bleek te zijn!). Volgens mij is dat zo ongeveer de goep van de Crocodile Trophy van oktober 2010! Plus ik dan.

Die mannen waren een paar maanden geleden nog in een piekvorm! Ik heb anderhalf jaar habsnap getraind. En dat merk ik al gelijk in de eerste klim. Tijdens het eerste stukje vlakke weg is het nog gezellig bijkletsen. Dan komt de eerste klim. Niet zo steil, maar als groep rijden we daar in hoog tempo omhoog. In de groep wordt nog steeds gezellig gekletst. Omdat ik al moeite genoeg heb om het tempo te volgen demotiveert dat geklets in die groep toch wel heel erg! Dat tempo is op dit moment echt te hoog voor mij. Ik klamp nog aan tot de volgende klim. Die is steil en technisch wat lastiger. Dan neem ik het besluit: laat ze maar gaan, mijn tijd komt wel weer. En Leon zal er zeker van genieten als hij mij ziet lijden! Haha. Nee! Ik laat ze gaan en schakel een tandje lichter. Als ik ze in de verte nog net in het zicht heb, zie ik dat de groep helemaal aan stukken wordt gereden. Ja dit is Gulpen! De ontlading na de winter, de krachtmeting, de generale test voor het seizoen.

Ik heb groot respect voor de mannen die schijnbaar moeiteloos zo een tempo kunnen trappen. En op dit moment kan ik het bijna niet geloven dat ik ze ooit schijnbaar moeiteloos kon bijhouden.

Ik ga rustig verder en maak er een nuttige intensieve duurtrainingsronde van. Lekker genieten van de uitgezette route. Die route is mooi, maar er blijven ook heel veel singletrack onbenut. Hier en daar wat langere asfalt stukken. Heeft dat met vergunningen te maken? Maar ook nog een paar stukjes waarvan ik het bestaan even vergeten was. Dat pad dat schuin bij de brug in Etenaken/Wylre uitkomt kende ik nog niet. Terwijl tussen dat pad en mijn huisdeur alleen maar de Fromberg ligt!

Ook de sfeer is goed. Het is weer helemaal mountainbiken vandaag. Zelfs van mijn lekke achterband in het bos kan ik genieten. Dat is ook mountainbiken en hoort erbij. En de klim bij Camerig blijft geweldig! Heerlijk technisch en uitdagend. Hier mis ik wel een 34-er cassette! Ik merk ook dat ik aan techniek minder verloren heb dan aan mijn conditie. Als het om techniek gaat rij ik nog steeds de nodige bikers voorbij.

Met nog een paar kilometer te gaan bij Etenaken gaat de telefoon. Even stoppen de de telefoon uit de rugzak halen. Leon is al in Gulpen. Boven op de berg in Stockem komt hij mij tegemoet gereden. We maken nog een extra lusje via Schin op Geul met daarin mijn favoriete downhill en rijden van daaruit weer de berg op naar Ransdaal. De dames zijn al terug! En dan hebben we nog een hele middag en avond om bij te praten met Leon en Gertie. Genoeg verhalen alweer!

Op naar Olne-Spa-Olne. Ik wil biken, biken, biken, biken!

Ronald

2 Reacties op “Toertocht Gulpen – ontlading en krachtmeting

  1. Hey Ronald, goed te lezen dat de Crocodile mannen nog in vorm zijn. Hier moeite om de Croc vorm vast te houden, of terug te krijgen of te verbeteren. Werk zit een beetje in de weg. Over 5 weken de eerste test, de Sabah Adventure Challenge: 3 dagen MTB/Rennen/raften/orientatie op Borneo. Vorig jaar nog winnaar van het event. Dit jaar gaat dat niet lukken.
    Komend weekend of een wegwedstrijd in Singapore of een Mountainbike wedstrijd in Kuala Lumpur… Ga er op de tred-mill in de gym in Bangkok eens rustig over nadenken wat het wordt…

  2. Hi Cas, een Adventure Challenge in Borneo,… voor mij erg onvoorstelbaar. Super!! Wat een keuzes: racen in Singapore of mountainbiken in Kuala Lumpur. Hier in Nederland moeten we binnenkort gewoon naar Olne,…
    Succes met de training en met het verdedigen van je titel in Sabah!
    Greetz, Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s