24/5/2009 VTT Amonines (Erezee)

Plenty of time vandaag. Ik had kunnen kiezen voor de toertocht van Chaudfontaine. Daar woont de engels sprekende Italiaanse belg Fred, die ik nog ken uit de Transalp 2006. Elke jaar kom ik hem een paar keer tegen op niet aangekondigde momenten. Donderdag in Waimes nog. Of ik nog grote planen had voor dit jaar? Ik? Dit jaar? Fred gaat naar de Grand Raid Cristalp. Tjonge,.. het kriebelt wel! Die lange klim na de start bij zonsopgang! De Pas de Lona op het einde. Maar nee,..die valt zo ongunstig in de zomervakantie. Dat wil ik de kinderen niet aandoen.

Maar ehh,..VTT Chaudfontaines? Nee. Omdat ik zoveel tijd heb, ga ik het maar eens zoeken in de Provincie Luxemburg. Ergens aan de voet van Baraque Fraiture ligt Amonines, bij Erezee. In het dal van de Aisne. Vanaf Pont de Erezee is die Aisne goed te varen met kayak bij hoge waterstanden. Maar die zijn alleen in de winter te verwachten. Nu aan het begin van de zomer kun je de streek beter vanaf de fiets verkennen.

De opkomst bij deze toertocht is niet groot. Er zijn ook zoveel alternatieven in dit lange weekend! Vanaf de start draait de route direct stroomopwaarts. We volgende de rivier richting bron. En die bron ligt ergens in de buurt van Baraque Fraiture,..dus het gaat ligt bergop. Hier onder in het dal bij de rivier is het altijd vochtig. In de eerste 5 kilometer krijgen we al flinke modderpassages in het bos. Dan verlaten we het dal en gaan we klimmen,..klimmen,…klimmen,…heel lang klimmen. Af en toe een stukje vlak,..maar overwegend omhoog. Hierboven zijn de paden gelukkig droog. Stoffig zelfs. Maar de bossen zijn oneindig.

De eerste bevoorrading ligt bij een eenzame boerderij. Hier is het zo waanzinnig mooi. Die verlaten boerderij kijkt uit over een grote wei met bloemen. Over die wei kijk je uit over het dal. Verder er omheen alleen maar bos. Over het erf loopt een vriendelijke hond. Het enige wat te horen is, is het zacht gepraat van de bikers zelf. Verder geen geluiden. Stralende zon. Betoverend.

Het aandeel single trails is in deze tocht wel erg matig. De route gaat in het algemeen over vrij brede bospaden. Niet technisch. Dat zal in Chaudfontaines anders zijn! Maar het landschap en de zon maken dat goed.

Ik merk vandaag wel heel goed dat ik nu alweer een aantal dagen achter elkaar aan het fietsen ben. Ik krijg zelfs last van zadelpijn, waar ik eigenlijk nooit last van heb.

Op het einde nog een lange afdaling. Hoe dieper we weer in het dal komen,.. hoe meer modder ook weer. Ik ben even niet meer zo goed op aan het optten. D route vraagt ook niet echt om oplettendheid. Ik ben wat aan het frutselen met mijn ipod terwijl het in razend tempo bergaf gaat. Dan kom ik van de zon in de schaduw en gelijkertijd is daar een hele diepe modderpoel. Ik twijfel veel te lang over het spoor dat ik wil kiezen. Probeer halverweg de modderzooi nog van spoor te wisselen,…maar dat gaat niet goed. Flats, en ik mag genieten van een heerlijk modderbad. Letterlijk een klerenzooi! Gelukkig heeft niemand het gezien,..hum,..

Als ik thuis kom is het nog steeds stralend weer. Nadat de wasmachine aan het werk is gezet ga ik lekker lezen in de tuin. Daarna nog een vakantieplekje zoeken voor de Pinksterweek. In die week ga ik met de twee kids een weekje vakantie vieren. Ik heb een camping gevonden in de middle of nowhere! Dertig kilometer van de eerste supermarkt,  en alleen te bereiken over een smal weggetje. Ik verwacht er geen mobiel bereik daar. Maar verder is er alles aanwezig! Bergen, rotsen, watervallen, rivieren,.. Een weekje survival of the fitest met die twee van mij! Helemaal voor ons.

Ronald

2 Reacties op “24/5/2009 VTT Amonines (Erezee)

  1. Hoi Ronald,

    Goed te zien dat je weer begonnen bent met trainen en met schrijven … het was erg stil de laatste paar weken. Donderdag vertrek naar Portugal daarna kunnen we wel weer een keer samen rijden.

    Groet Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s