21/5/2009 Les Cimes de Waimes

Overwinning zonder stuurbord

Na Raid du Sart Tilman en Olne-Spa-Olne heb ik amper nog getraind. Paar uurtjes in de week; hoogstens. Het integratieproject had prioriteit en kostte veel te veel energie. Twee weken geleden voelde ik tijdens de training, dat mijn conditie zo belabberd was dat ik de Chemins du Soleil maar heb laten schieten. De Chemins is fysiek zwaarste meerdaagse rit die ik ken. Bovendien is het technisch gehalte van het parcours heel hoog. Dat was niet verantwoord. Ik ben nu twee weken aan het trainen met regelmaat. En dat begint weer best lekker te gaan nu. Tijd voor een leuke raid!

Gisteravond had ik nog een feestje van de personeelsvereniging. Ik vond dat ik daar ook eens  mijn gezicht moest laten zien. En het was er erg gezellg. Alleen gingen de rondjes bier wat snel voor mij als sporter. Toen vanochtend de wekker ging, had ik weer zo’n ouderwets gevoel in mijn hoofd dat ik nog ken van toen ik een jaar of 17 was. En ik heb ook nog een wedstrijd gepland voor vandaag! Niet eerder als half acht lukt het me om uit mijn bed te komen…Snel een kop sterke koffie en vier boterhammen met leverworst. Spullen bijelkaar rapen en weg. Opweg naar Les Cimes de Waimes.

Vlak voor de start kom ik Waimes binnenrijden. Voor de wedsttrijd ben ik te laat. Ik ga daarom maar voor de toertochtversie van de rit. Als het startschot klinkt ben ik net klaar met inschrijven en mijn spullen aantrekken, Ik zie de auto met zwaailicht voorbijkomen die de meute door het geneutraliseerde gedeelte begeleid. Direct achter de auto de toppers die zenuwachtig hun positie aan het kiezen zijn. Dan komt het middenveld voorbij waar ik eigenlijk had moeten rijden. Hier hoor je af en toe slippende banden, en gevloek in de bocht. Dan komt de lange staart van het peloton. Hier gaat het er rustig en relaxt aan toe. Hier laten ze ruimte voor elkaar. Hier wordt geen positiespel gespeeld. Wat grappig om dit eens een keer van de andere kant mee te maken! Ik geniet ervan, en snuif de geur van massageolie op. Heerlijk. Als het  allerlaatste stuurbord langs is, ga ik ook beginnen met mijn rit. Zonder stuurbord. De meute achterna.

De eerste kilometers trap ik rustig achter de stuurborden aan. Dan vind ik tempo hier in de achterhoede iets te langzaam en ga maar gewoon mijn eigen tempo rijden. Na een tijdje kom ik ergens in het middenveld aan. Hier is de wedstrijdhectiek voelbaar. Super om dit eindelijk weer te voelen! Automatisch loop ik continue mijn checkpunten weer na: Hartslag: check! Drinken: Check! Eten: oeps! Geen eten meegenomen. Ik heb tot de eerste bevoorrading geen eten! Normaal begin ik daar in een wedstrijd direct mee. Na anderhalf uur kan ik bij de eerste bevoorrading weer wat energie inslaan. Ik verorber een halve tarte au riz en wat chocolade cakejes. Bovendien prop ik mijn zakken vol voor onderweg. Vanaf nu kan ik weer mijn maximale hoeveelheid van 65 gram koolhydraten per uur opslaan. Maar die achterstand van de eerste anderhalf uur kan ik niet meer goed maken. Die energie is weg, en niet direct aangevuld.

De route is fantastisch. Heel veel single trails en behoorlijk wat technische stukjes. We racen door riviertjes. Ook door mijn favoriete door-cross-beek: de Bayon! We rijden door het stukje beschermd natuurgebied van de Hoge Venen bij Baraque Michel. We krijgen zelfs de bekende knuppelpaden van daar voorgeschoteld. Het moet gezegd worden: dit is een top marathon! De afstand is slechts 75 kilometer,..maar daar krijg je wel een super parcours voor. Ook de organisatie zelf is perfect.

Het is echt weer heerlijk genieten van de trails, van alle bekenden om me heen, van de sfeer. Van de geur van massage olie in het bos. Ook het weer is perfect. De route ligt er mooi bij, hoewel de vele boomwortels soms spekglad zijn! Ik ben er ook achter gekomen wat nu die "Cimes" zijn. Dat zijn de bergtoppen waar we overheen moeten. Ergens halverweg zit een enorm steile cimes. De meeste lopen hier. Maar ik dacht dat wel even fietsend op te kunnen trappen. Zou ook gelukt zijn,..als mijn ketting het niet begaf. Gebroken ketting. Zelf daar geniet ik van! Mountainbikeriger kan het nu niet meer worden. Ketting kapottrappen hoort bij het mountainbiken! Ik repareer mijn ketting op mijn gemak in het zonnetje. Achter me alleen maar hijgende mensen.

Af en toe staan er muzikanten langs de route. Heel gezellig. Dan weer in het bos is het muisstil. Daar hoor ik alleen het rollen van de banden en mijn ademhaling en hartslag. Als ik lang genoeg in de race zit en de energievoorraad is al flink geslonken, brengt me dat bijna in een soort meditatieve staat. Heel vreemd, maar dat zijn hele rustige momenten. De rust die ik de laatste tijd met het integratieproject een beetje gemist heb. Ik heb het mountainbiken gemist. Nu blijkt hoezeer ik dat nodig heb. Ik ervaar weer hoe fijn het is om me helemaal leeg te rijden. Ik was dat bijna vergeten!

In de laatste jaren ben ik tijdens zo’n race  enkele keren terecht gekomen in een soort energie-explosie. Waar dat zo vandaan komt weet ik niet. Maar het zijn vaak de momenten waarop je dat juist niet verwacht. Vandaag was er weer zo’n moment. Gisteren te veel gedronken. Te weinig slaap gehad. Geen eten in het eerste deel van het parcours. Veel te weinig getraind, en dan toch,…Vanaf de laatste bevoorrading vlieg ik over het parcours. Ik ben de sterkste van iedereen om me heen. Niemand kan aanklampen. Ik speer echt iedereen voorbij. Een heerlijk gevoel is dat. Het doet me goed. Ik rij me helemaal leeg. En het doet geen pijn! I am back in the great outdoors! Ik weet weer hoe belangrijk dat voor me is. Dat zal me vast al die energie gegeven hebben: weten wat belangrijk is. Lekker buiten bezig zijn! Met en zonder kids. Dat is belangrijk. Voorlopig geen integratieproject meer. Vandaag is een overwinning zonder stuurbord!

Ronald

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s