14/12/2008 VTT Dolhain

Randonnée de Noël, om in kerststemming te komen

Zaterdagavond wandelen Nynke en ik nog een stuk in het donker. IJskoud is het! Het vriest een paar graden. Daarna op tijd naar bed want ik wil vroeg op morgen! Het is tijd voor weer eens een rondje in alle vroegte door het bos! Vooral niet vergeten warme kleding aan te trekken.

Wekker gaat om 6.30u. Ontbijt. Dan spullen bijelkaar rapen. Vooral warme spullen. Want gisteravond vroor het behoorlijk!

Iets later in de auto kijk ik verbaasd op de thermometer; het is plus 3,5 graden! Ik had thuis mijn billen nog even ingesmeerd tegen de kou. Die zullen nu wel branden straks! Het is veel te warm voor dat spul vandaag. Maar hoe dan ook, de omstandigheden zijn ideaal. Redelijke temperatuur met grotendeels bevroren ondergrond! Veel beter kun je het in december eigenlijk niet treffen.

Als ik aankom bij de Caserne des Pompiers in Dolhain is het nog een beetje schemerig. Jaarlijks zorgen  de mannen van de brandweer hier voor een gastvrije ontvangst voor een leuke mountainbiketocht. Dolhain ligt vlakbij Limbourg, langs de Vesdre. Een mooie streek om te mountaibiken.

Mijn voornemen is om gewoon lekker rustig het tochtje te rijden. Hartslag zo laag mogelijk houden. Vetverbranding trainen. Onderweg blijkt al snel dat er nogal wat ijs op de route ligt. Af en toe voorzichtig over een ijsplaat. Ook goed opletten bij het remmen. waar je normaal meer met je voorrem remt,..kun je nu beter je achterrem wat harder induwen! Een blokkerend voorwiel zou absoluut fataal zijn op dat ijs!

We worden na een paar kilometer over een breedpad omhoog gestuurd. Een pad van een meter of zes breed over de kale leisteen. Dit stuk wordt veel gereden in allerlei wedstrijden en tochten maar blijft desondanks erg leuk. Vooral bergop! Die uitgesleten geulen in de leisteen maken dat je regelmatig van links naar rechts moet wisselen.

Het eerste deel van de route loopt door redelijk open landschap. Dan komen we weer onderin het dal van de Vesdre. Langs de hellingen volgen we de Vesdre stroomop richting Eupen. Mooie single trails zijn hier. Vlak bij de stadrand van Eupen draait de route het Hertogenwald in. We steken de weg over die vanaf Eupen richting Baraque Michel loopt. Alweer volgt de route een waterloop; de Helle dit keer. Amper twee weken geleden hebben we hier een eindje verderop stroomopwaarts met de kinderen gewandeld en in een ijskoude sneeuwstorm terecht gekomen! Vandaag is de temperatuur vriendelijker. Maar er ligt meer sneeuw als twee weken geleden.

Dan krijgen we een lange klim. De sneeuw op de route neemt toe. We komen in een wit landschap terecht. Wie nog niet in kerststemming was, komt het nu! Kling klokje klingelingeling! Le randonnée de Noël!

Hier in het besneeuwde landschap heeft de organisatie gekozen voor brede paden. De trails zijn onberijdbaar nu. Maar dat geeft niks. Het sneeuwlandschap is adembenemend. Bovendien krijgen we veel lekker lange klimmen voorgeschoteld. Via een lange lus gaat het terug richting Gileppe.

Dit meer ligt weer laag in het landschap zodat hier de sneeuw weer minder sneeuw ligt. Nog een paar mooie trails langs zonnige helligen rond de Gileppe. Dit zijn de trails die in 2007 de finale vormde van het WK marathon! Mooi rondje toen. Jammer dat daar dit jaar geen marathon meer verreden is.

Na een kleine drie uur fietsen zie ik het kerktorentje weer liggen in de verte,. het torentje boven op de heuvel naast de brandweerkazerne. Nog een korte mooie steile afdaling en we zijn weer bij de auto. Veel te vlug eigenlijk.

Mooi rondje elk jaar hier in Dolhain,.. echt een kerstrondje!

Ronald

Img_5692

Img_5696Img_5693Img_5697

Een Reactie op “14/12/2008 VTT Dolhain

  1. Nondedju, als ik dit zo lees had ik zondag ochtend beter door kunnen rijden. Ik heb nog getwijfeld bij de afslag Budel. Rob was geveld door de drankgod Bachus en melde zich sávonds pas. Nadat ik eindelijk de negorij Budel gevonden heb was het al laat. Normaal start ik voor de meute uit en doe de korte + lange afstand. Nu heb ik me mee laten slepen en de lange genomen en daarna op GPS nogmaals dezelfde route. Best een aardige route (voor de meierij in Brabant) De 90 km binnen 4 uur. Ik hoop dat 11 januari ook zo’n weer wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s