16/3/2008 Sart Tilman

Modder in mijn oren en tussen mijn billen…

Wat een ravage! Ik kan niks vastpakken of het zit onder de modder. Autosleutels,.. droge kleren,.. fototoestel. Ik sta naast de auto. Waar moet ik beginnen? Sart Tilman ken ik niet anders als dat het er modderig is, Maar deze editie spant de kroon!  Img_3069

Hoe anders was het zaterdag? Toen zat ik nog heerlijk met de kids in mijn kleine tuintje met de snoet in de zon. Stoelen naar buiten. Tussen de middag buiten eten. Ik wat sleutelen aan de fiets. De kinderen rolschaatsen aan,…rolschaatsen uit… Ik twijfelde nog even: toch de Epic? Voor de zekerheid prepareer ik toch maar mijn Trek hardtail; mijn modder-bike. Maar alleen omdat mijn Epic volgende week mee naar frankrijk gaat!

Zondagochtend regent het! In Luik kom ik langs de grote stuw in de Maas. Jongens!! Water in de Ardennen!! Die stuw vlak voor Luik is de maatstaf. Het bulkt het van het water vandaag! Mijn juich stemming tempert. Ik heb geen kayak op het dak liggen maar een fiets in de kofferbak!

Als ik van start gaat is het voor mijn doen al relatief laat. Een uur of negen. Ik vetrek voor de chrono van 55 kilometer. Een vreemd fenomeen eigenlijk: een chrono. Een soort individuele tijdrit eigenlijk. Ik kom het alleen in belgië tegen.

Door mijn late starttijd rijd ik midden tussen de toerrijders. Ik wil helemaal niet opdringerig zijn bij het passeren. Had ik gewoon wat eerder moeten starten. Maar meestal ontstaat er een lichte paniek als ze achter zich een stuurbord zien. Dan rijden ze spontaan de struiken in om me langs te laten. Hoeft niet jongens! Ik ben vandaag niet in vorm en heb een vermoeiende week achter de rug.

Het parcours loopt in de tegengestelde richting van vorig jaar. Volgens mij is het aandeel single trails groter! Leuk. Maar wel een enorme bagger bende. We passeren veel koffiebruine beekjes die tot op de rand gevuld zijn! Hoogwater in de Ardennen.  Niet alleen in de rivierbedding loopt het water. Het water stroomt ons tegemoet op de hellingen. Diepe poelen moeten we doorheen. Soms zo diep dat je je afvraagt of er nog een bodem is. Vol er doorheen? Soms zie ik een voorganger twijfelend de duik nemen,..ik verwacht dat hij helemaal zal verdwijnen in het water,..blijkt er 30 centimeter dieper toch nog een bodem! Nou dan kan ik er gewoon vol doorheen!

Ergens in de buurt van Comblain  rijd ik verkeerd. Dom. Ik reed automatisch de richting van vorig jaar. De pijlen stonden wel goed aangegeven. Ik ben een hele lange asfalt weg afgereden toen ik merkte dat er niemand meer om mee heen was. Weer de hele berg terug op. Ach,..wat maakt het ook uit.

Ik weet dat ik moet eten. Maar het zand tussen mijn tanden weerhoud me ervan om iets om te eten uit mijn zak te pulken. Ik eet weinig. Slecht!! Tegen het einde krijg ik honger. Krijg je ervan! Gelukkig voordat ik een echte hongerklop krijg, komt de laatste bevoorrading. Ik doe me tegoed aan choco-koekjes en wafels. Daar red ik het wel mee tot de finish.

Dan komt de klim vanaf de Ourthe richting Sart Tilman. Langs de Universiteitsgebouwen in het bos. De faculteit geologie lees ik snel. Uieindelijk kom ik ik helemaal onder de modder over de finish.

Ik maak me zorgen. Om mijn badkamer. De poetsvrouw komt komende week niet. Help! De modder zit overal. Echt overal!

Ronald

6 Reacties op “16/3/2008 Sart Tilman

 1. De modder is goed voor je huid, Ronald! Ik had hem ook op de kalender staan, maar ik had al zo’n vermoeden. Ik ben lekker met de kindjes naar het zwembad geweest.
  Je bent een held!

 2. Ronald
  Een echte Modder Fokker, ik wist het wel.
  Wat kan lekker uitslapen met het getik van de regen tegen ’t raam toch heerlijk zijn.
  Zaterdag middag tot in de duisternis een 170 km duurtraining gedaan. De laatste voor de Epic.

 3. He Leon, goed bezig man! Had je ook net zo goed hier even op de koffie kunnen komen met die 170 kilometer.
  Heel veel plezier in de EPIC!!!!!!!!!!!!!!!
  Ik ga je volgen!
  Ronald

 4. Hee Ronald,
  weet waar je het over hebt, de modder zit nu nog in mijn neus… Na 20 km lag mijn hele versnelling in de soep.. Gelukkig kwam toen nog de keuze voor 45km, daar heb ik het maar bij gelaten. Dit was tot op heden inderdaad de vettigste Sart Tillman. Maar toch, weer leuk he, zo een ritje tegen de klok?

 5. Hehehe lekkerrr he!!! heb Sart Tilman dit jaar niet kunnen rijden door een XC wedstrijd.. maar zo te zien was het qua MUD het zelfde whahaha

  iig heel veel suc6 in de Cape met Leon… ik heb jou site nu eindelijk gelink’d op mijn website pfff bietje laat he haha

  Adios JB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s