24/2/2008 Retourtje Hoge Venen

Rondje langs water: Geul – Vesdre – Soor – Helle – Lac de Eupen – Geul

Voor het weekend was mooi weer voorspeld. Zaterdag is een mooie dag voor een lange training.

’s Ochtends zit ik eerst rustig aan het ontbijt. Een gezellig ontbijt met Dagny en Darik. Die twee vinden het in het weekend gezellig om uitgebreid te ontbijten. En dat doen we dan ook elke zaterdagochtend. Ook deze keer. Aardbeien, beschuit, broodjes uit de oven, "plat eitje", vruchtensap, en voor mezelf koffie. Klassieke muziek op de achtergrond. Ons ontbijt duurt altijd minstens een uur! Maar het is dan ook een heel gezellig moment op de dag. Een soort "begin de dag met een lach".

Dan is het tijd voor de voetbalwedstrijd van Dagny en de training van mij. Deze keer gaat mama met de Dagny en de mascotte van het meidenteam (Darik) naar de voetbalwedstrijd. Ik ben startklaar voor een duurtraining van 6 uur: 2 bidons en zes plakjes ontbijtkoek, één per uur, heb ik bij me.

Via het Geuldal vanaf Mechelen rijd ik België in. Uit mijn Ipod klinkt een nummer van Audioslave: "…I am the sky, I am the highway….". Geweldig! Geweldig met nog vijf en een half uur voor de wielen!

Sippenaeken, Moresnet, Plombiere, Hauset. Dan gaat het vanaf Baelen bergaf; het dal van de Vesdre in. Binnen twee uur nadat ik vertrokken ben in Heerlen sta ik aan de oever van de Vesdre. Hier beginnen de Hoge Venen. Vanuit het dal gaat het gestaag omhoog over mooie bospaden. Overal stromen kabbelbeekjes. De beekjes komen me altijd tegemoet, want het gaat nog steeds bergop. Heel lang. Ik kom tot vlakbij het hoogste punt van België: Barraque Michel. Dan gaat het pas weer bergaf. Langs de Soor. Een prachtige wildwaterbeek die maar enkele momenten per jaar bevaarbaar zou zijn; maar hij is verboden! Ik rijd door een diep uitgesleten dal en kom uiteindelijk bij de monding van de Soor in de Helle. Weer zo’n prachtige beek van mijn kayakverlanglijst: veel verval, sterk verblokt,…maar helaas zelden voldoende water. En verboden ook nog.

Dan moet ik het enge Helledal uit fietsen; steil bergop. Tot aan de weg tussen Eupen en Monchau. Hier mag ik me weer de bergaf laten rollen tot aan Lac de Eupen. Een grote stuwdam verspert hier de vrije loop van de Vesdre. Een gigantisch stuwmeer is het gevolg. Ik steek de stuwdam over en kom weer in de bossen terecht. In deze bossen loopt de hele Eupense bevolking te joggen of te nordic walken. Kort achter Raeren ligt de bron van de Geul. Ik volg het miniscule waterloopje dat uiteindelijk een echte beek wordt. Tot Moresnet. Hier zie je aan de rechterkant het hoogste punt van Nederland liggen: de Vaalserberg. Vanaf ground level "Geul" klim ik via de Belgische kant over een bospad naar het Drielandenpunt. Vanaf hier een routine ritje naar huis. Zes uurtjes nadat ik vertrokken ben mag ik onder de douche.

Een heerlijk ritje! Met één plakje ontbijtkoek per uur rijd ik redelijk "energie-neutraal". In deze modus kan ik nog wel 6 uurtjes doorfietsen als de verveling tenminste niet zou toeslaan. Voor vandaag vind ik het wel genoeg. Morgen weer een dag.

Zondag een ander soort training: intensiever! Ik ga voor mijn huisrondje: De vaste routes van Landgraaf, Brunssumerheide en Rodebeek achter elkaar. Drie uurtjes in middelhoge en hoge hartslagzone rijden. Het traject ken ik blind, maar blijft leuk! Drie uurtjes getraind. Lekker. En ging super! Na die training van gisteren had ik toch nog voldoende power. Blijkbaar herstel ik snel van dag tot dag. En dat kan helemaal geen kwaad in de Transalp straks!

In totaal 9 uur getraind in het weekend. Weer een stukje dichter bij de Transalp. Ik voel me goed. Het loopt goed. Duurt het nog lang voor het seizoen begint?

Ronald

Img_2961_2 Img_3004 Img_3008 Img_3012 Img_3015 Img_3020 Img_3026 Img_3029 Img_3030

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s