29/4/2007 Rocky Mountain Bike Marathon in Riva Trentino

Ik had al veel gehoord van deze marathon. Eindelijk was het dit jaar weer eens mogelijk om in het voorjaar een korte vakantie te plannen. Met mijn nieuwe job lukt dat een stuk beter. Mijn doel in deze marathon is de "Ronda Extrema". Mijn zorg: de punten waar een tijdlimiet geldt, tijdig passeren.

Mijn teleurstelling op zaterdag is groot als blijkt dat ik ben ingedeeld in startvak D. Dat betekend dat er zeker 1200 bikers vóór mij staan bij de start. Hoe zal dat gaan als we de eerste smalle trail oprijden? Ondanks de massaliteit bij de start kan ik rustig warmrijden. Ik zie Andre Adams nog even; Andre "The Giant" op een Specialized.  Andre is topper en zijn categorie en mag dan ook terrecht starten in vak A. We wensen elkaar succes.  Img_1720

Om 8.30u is de start in het centrum van Riva. Bij de start klinkt weer "Highway to hell", net als in de Transalp en Willingen. Ik zie Darik (4) nog glunderen bij de muziek; hij begint ruige trekjes te vertonen. Dan flits ik de kinderen voorbij: opweg voor de "Ronda Extrema".

In de eerste paar vlakke kilometer kan ik rustig opschuiven naar voren in het peloton. Iedereen is eigelijk relaxed en rustig. Hier en daar hoor ik nederlands praten: "hoi". Dan begint de klim richting San Giovanni. In een gehucht wordt de weg smaller en er ontstaat een opstopping. Een Italiaanse grootmoeder komt half uitgeslapen uit het slaapkamerraam. Ze roept iets naar ons in het italiaans. Ik begrijp van een Italiaanse medebiker dat ze vroeg waar we allemaal naar toe gingen…….2400 bikers….

Ergens halverwege de klim draaien we een schotterpad op met steile stukken die hier en daar ook nog behoorlijk stenig zijn. In het steilste deel wordt ik opzij geduwd door een duitser en raak in onbalans. Ik moet van de fiets. Sorry roept die nog. Maar volgens mij was het tactische opzet om zelf op de fiets te kunnen blijven. Ik heb gelukkig goede zin…

Dan veranderd het schotterpad in een smalle trail. Hier staat de hele massa bikers stil. Er is slechts een hele smalle doorgang waar we één voor één door heen kunnen. Hier staan we dan: midden in het bos met 2400 bikers. Iedereen zoekt zijn weg door de struiken en over de keien. Het is dringen. We staan zeker zo’n 20 minuten stil. Dan ben ik eindelijk aan de beurt om weer op de fiets te stappen. Een leuke trail volgt.

Na San Giovanni vologt de eerste afdaling: eerst schotter, daarna trail. En wat voor trail! Lekker steil, en stenig. Mooi! Velen besluiten hier te lopen. De lopers vormen eigelijk de grootste hindernis. Mijn bandenspanning is eigelijk iets te hoog om een perfecte grip te hebben in de steilste stukken. Maar het lukt aardig. Dit is fun! Desondanks toch enkele korte stukjes maar even gelopen.

Nadat we door de smalle steegjes van een dorpje zijn gestuurd, volgt een traject door olijfgaarden. Samen met een duitser rijd ik kop-over-kop. In een klein klimmetje laat ik de duitser gaan: ik wil me niet nu al over de kop rijden. Daarna volgt een technisch stukje langs de oevers van de Rio Sarca. Nu kan ik de Duitser voorbij rijden; ik zie hem de rest van de rit ook niet meer terug.  Het eerste punt met tijdslimiet ben ik inmiddels voorbij.

In de tweede lange klim bij Pietramutara gaat het echt goed. Ik kan de hartslag met gemak rond de 170 houden. Ik ga in een lekkere cadans naar boven. Ik passeer diverse groepjes; erop, en erover. Lekker zo.

40 minuten vóór de tijdslimiet passeer ik de laatse splitsing. Ik zit nu op de route voor de Ronda Extrema. Hier wordt rustig. De laatse klim begin ik samen met een duitser. Mijn inschatting is dat hij ook in de mastercategrie rijdt: een directe concurrent dus! Het is stuivertje wisselen. Dan weer rijd hij mij uit zijn wiel, dan weer rijd ik hem uit mijn wiel. We lachen erom.

In de klim is het heet. 29 graden volgens mijn Polar. Ik krijg het nu moeilijk. Eten en drinken lukt niet meer zo gemakkelijk. Ik wordt zelfs een beetje duizelig. Ik ga wat rustiger rijden. Het loopt nu stroef. De laatste 5 kilometer tot de top moet ik tot het tandvlees gaan. Mijn concurrent heeft het blijkbaar ook zwaar. Hij draait ook niet meer zo soepel. Het is zaak om de zwakte van dit moment zo goed mogelijk te cammoufleren. Zou hij het merken? Onder de top volgt nog een stukje trail. Daar rijdt ik hem definitief uit mijn wiel.

Na de bevoorrading op de top gaat het weer iets beter. Gelukkig volgt nu alleen nog maar een afdaling. Het eerste stuk mooie trail bergaf. daarna een schijnbaar oneindige schotterafdaling. Onder in het dal volgt het laatste deel over asfalt met sterke tegenwind. Voor mij rijdt iemand in de verte. Achter mij zie ik op 100 meter een blauw shirt naderen! Ik rijdt volle bak. Het lukt mij echter niet meer om mijn voorganger bij te halen. Het naderende blauwe shirt kan ik makkelijk voorblijven tot de finish.

Img_1729

Na 6.56u kom ik over de finish; behoorlijk leeg. Ik ben als 44ste in mijn categorie geëindigd in de Ronda Extrema. Img_1737Img_1731 Na afloop fris ik me even op in het Gardameer. Daarna snel naar Limone voor een terrasje; even weg uit de bikerswereld.

Img_1733

Volgende race: de 3-daagse Chemins du Soleil in Zuid Frankrijk tijdens het Hemelvaart weekend. Hier rijd ik als team met Leon van der Schoor. Leon heeft net de Cape Epic in de benen: ik zal dus wel weer tot op het tandvlees moeten gaan!

Ronald

6 Reacties op “29/4/2007 Rocky Mountain Bike Marathon in Riva Trentino

 1. Hi Ronald,
  Mooi verslagje van Riva. Het is een geweldige plek! heb er zelf ook 2x wat fietstochtjes gemaakt. In januari nog met de racefiets.
  In Juni heb ik mijn eerste XC race in Singapore. De racefiets is nog op de boot en komt pas 3 juni in singapore aan. Dan begint mijn echte training weer. Voorlopig lekker 6 uurtjes per week licht mountainbiken.
  Veel plezier met Leon in les Chemins. tip: laat je niet teveel slopen op dag 1 en 2 door Leon…probeer te overleven … en neem wraak op hem op dag 3!
  Groeten uit HongKong… (vanavond Tokyo… en zaterdag weer in Singapore)

 2. Hey Ronald! idd mooi verslagje 🙂
  Nu wil ik volgend jaar toch echt gaan.. hahah
  iig zie ik je in Zuid-Frankrijk…. gaan we samen Leon slopen hahahaha

  Greetz JBke

 3. Hé wereldburger Cas!
  Je hebt een goede prestatie neergezet met Leon in de Epic! Leon moet wel in een topvorm zijn nu. Bedankt voor je tips! Werk ze daar in het Verre Oosten en vergeet ook niet te trainen.
  Groeten, Ronald

 4. Hoi ronald en familie,
  het lijkt mij geweldig om daar te biken.
  Ik zie dat je met hemelvaart in de buurt van
  Gap bent.
  Zit zelf met een aantal racefietsers in Barcelonnette vanaf 16 t/m 22 mei.
  Hotel du Cheval Blanc wie weet mischien zien
  we elkaar someware

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s