11/4/2007 Trails in “Bergischen Wald”

Pasen

Traditioneel gaan we tijdens het Paasweekend "op kamp" met mijn kayakclub Naviculare. Dat doen we al een jaar of 18. 2007 wordt geen uitzondering.

Nadat we jaren in de Ardennen en de Eiffel geweest zijn werd deze keer gekozen voor een wat minder bekende streek: "Bergische Wald". Het zegt me niets. Ik moest de kaart erbij halen om er achter te komen dat dat nauwelijks 96 kilometer van mijn huisdeur ligt; iets ten zuiden van Keulen. Mijn eerste gedachte was: dat ligt wel erg dicht bij de stad! Bij Naviculare zijn we gewend naar wilde en afgelegen streken te gaan, wilde rivieren te bevaren, nog even een stevig stuk te mtb-en en dan s’avonds sterke verhalen te vertellen bij een kampvuur. Hoe moet dat zo dicht bij de bewoonde wereld?

In mijn nieuwe baan heb ik op Goede Vrijdag voor het eerst in mijn leven een vrijedag! ’s Ochtends als de kinderen naar school gaan, ga ik nog even een flinke trainingsronde maken. Kris kras door het Heuvelland, zig zag door de Voerstreek. Na 4,5 uur heb ik een lekkere training gedaan. Het weer is prachtig. Dat beloofd in ieder geval een zonnig weekend met mijn club. We hebben in het verleden al eens anders meegemaakt in deze tijd van het jaar.

Om 15.00u gaan we op weg. Het Bergische Wald ligt immers hier om de hoek. Binnen een uurtje zijn we dan ook op de camping. Edie, Lizette, Erik, Bert, Miriam, Ted en Ardie zijn al aanwezig. Jo, Stella, May en Angelo volgen daarna. Dit wordt een gezellig weekend. Al op de eerste avond steken we het kampvuur aan!

Op zaterdagochtend volgt het gebruikelijke Naviculare ritueel: een groepje mannen en vrouwen buigen zich over de landkaart, op zoek naar de rivier met de hoogste moeilijkheidsgraad met een goede waterstand. Waar is voldoende water? Waar zijn de in- en uitstappunten? Wie rijdt met de auto? Ach..dat ritueel,…. dat is Naviculare. Met koppen koffie in de hand  beraden de wijze mannen zich over de plannen van de dag. Waar gaan we naar toe met de kayaks? De waterstanden zijn laag, de rivieren wel heel erg gemakkelijk………….. We gaan MTB-en!

Terwijl de kinderen paaseieren gaan verven gaan wij op pad op de bike. In het begin is het nog even zoeken naar een mooie route. Niemand kent de weg hier. Dan komen we in het het bos. Mooie klimmen en afdalingen krijgen we voorgeschoteld. Dan komen we op wandeling "A5" in de buurt van Lohmar. Wat een mooie single trail!  Redelijk technisch, veel bochten, riviertjes, greppels, boomwortels, rotsplaten. Heel erg mooi! en dat in een mooi dennenbos. Op deze site kun je informatie vinden over de trails in Bergische Wald.

Hoe ver van de bewoonde wereld kun je komen, zo dicht bij Keulen? De bossen zijn uitgestrekt en rustig. Wandelaars komen we slechts af en toe tegen. De trails zijn echt heel erg mooi. Nadeel is wel dat er geen vaste MTB routes te vinden zijn. Wij hebben elke keer de reguliere wandelroutes gevolgd. Dat gaat prima. Een overzichskaart zou wel makkelijk zijn.

De volgende dag krijgen weer het zelfde ritueel nadat de paaseieren door de kinderen allemaal zijn gevonden: de kayaks blijven op het dak. Eerst gaan we een flink stuk wandelen. Darik wil op zijn fiets mee. Nou ja goed dan. Img_1543_1 Hij vindt het prachtig crossen door het bos!

Dan rond 15.00u gaan we weer een flink stuk op de MTB door het Bergische Wald. Deze keer gaan we over de single track die we zojuist te voet ontdekt hadden. Super trail!

Veel trails in het Bergische Wald zijn trouwens super. Op de bike of te voet zeker de moeite waard om eens te bezoeken. En wie weet: als er een keer voldoende water is, valt er ook nog iets aan wildwater te ontdekken! Volgend jaar dan maar weer eens proberen.

Tussendoor had ik ook nog even tijd om Edie en Jo op de video te zetten. Zie hier: flimpje 1.   filmpje 2   Filmpje 3   (All broadcasted on YouTubes)

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s