1/4/2007 Raid Olne – Spa – Olne

Trails,…Ardennentrails

De Raid Olne Spa Olne staat bij mij bekend als een typische Ardennen parcours: mooi met redelijk wat technische passages. Een lekkere warming up voor het echte marathonseizoen. Zo in het begin van het seizoen met 65 kilometer nog niet te lang. Alle marathons die er na Olne Spa Olne aan staan te komen hebben alweer een normale lengte (80-130 km).

Op zaterdag stond een rustige duurtraining op het programma. Vrijdagmiddag gaat mijn mobieltje op mijn werk: "met Gertjan, ben net terug uit Amerika,…maar ik ga mee morgen!".  Zo gezegd zo gedaan. Met Gertjan maak ik een rustig 3 uurs rondje Heuvelland op zaterdagochtend.

Dan is het zondag. De chrono die ik zo graag had willen rijden zit er voor mij niet in vandaag: ik heb ’s middags nog een verjaardagsfeestje thuis. Ik moet dus absoluut 13.30 weer thuis in Heerlen zijn. Het eerste startblok is om 8.30u. Dat zou heel erg krap worden. Ik waag het er niet op. Ik wil gewoon op tijd thuis zijn vandaag! Daarom start ik een uur eerder, om 7.30u, zonder tijdswaarneming dan maar. Ik klok mijn eigen tijd gewoon deze keer.

Tibor die met me mee zou rijden naar Olne, kan gelukkig met Gertjan mee; hoeft hij de chrono in ieder geval niet te missen zoals ik. Dat is op de valreep nog goed gekomen gelukkig.

Als ik rond 7.25u aankom in Olne, zijn Gertjan en Tibor ook net gearriveerd. Zij moeten nog een uur wachten op de start.

Ik ga snel inschriiven om zo snel als mogelijk te vertrekken. Is de route al uitgepijld?, vraag ik nog. "Biensur!". Nou ja, snel starten dan maar. Ik rijd het startvak in, duw op mijn eigen stopwatch. en rijden maar! Solo dan wel. Er is niemand. Helemaal niemand. Ik volg de witte pijlen en de linten. Het duurt niet lang of ik rijd over prachtige single trails. Een heerlijke trail over een hoogtelijn langs een steile helling. Jippie zeg! Dit is leuk. Smalle, stenige en steile afdalingen. Mooi, mooi, mooi. Ik krijg de slag te pakken.

Dan maakt het parcours een vreemde draai. Het zal wel aan mijn oriëntatievermogen liggen, maar ik heb het gevoel dat ik weer terug naar Olne rijd! Na een tijdje hoor ik zelfs de speaker op het finishterrein. En ja hoor. Ik ben weer terug binnen een uur. Vloek! Wat is dit nu? 65 kilometer zou het zijn! Ik heb toch echt de pijlen gevolgd. Hum,..

Om er dan toch nog een leuke training van te maken ga ik gewoon nog een keer van start.  De route ken ik nu wel. Daarom ga ik nu extra hard. Dan komt er een splitsing die er in mijn eerste ronde nog niet was! Hier is nu een groot bord geplaatst! Ik blijk de eerste keer het rondje van 20 kilometer gereden te hebben! Nog 38 kilometer moet er gezien de tijd toch zeker nog wel inzitten. Dat is dan bijelkaar dan toch nog 58 kilometer. Beter als niks.

De route is in ieder geval schitterend. Op onderdelen lekker technisch. De bekende haarspeldtrail in de buurt van Theux is ook weer onderdeel van het parcours. Prachtig! Ik kan ondanks de sportieve tegenslag genieten.

Dan kom ik na 3.01 uur uiteindelijk voor de tweede keer op het finish terrein. Als ik de organisatie moet geloven heb ik 20+38=58 kilometer gereden.

Ondanks dat ik niet mee kon doen met de officiële chrono heb ik toch stevig doorgereden. Mijn conditie voelde goed, maar het ontbrak toch aan "vuur in de benen". Mijn gemiddelde hartslag in Sart Tilman was 161 over de hele rit. Hier in Olne kwam ik uit op een gemiddelde van 152. Gelukkig heb ik nog een maandje voor de volgende marathon.

Mijn eerst volgende marathon zal zich afspelen in Italie: Riva del Garda.

En,..ik was nog ruim op tijd terug voor de party!

Ronald

Img_1487 Img_1493

5 Reacties op “1/4/2007 Raid Olne – Spa – Olne

 1. Hi Ronald,

  Leuk verslag ! Jammer dat je niet de hele route hebt kunnen rijden ! Toch wel goed bezig als je 58km in 3 uur fietst op dit parcours. Dat gaat helemaal goed komen dit seizoen. Was idd een top parcours !

  Heb je je fietst al gepoetst ? Ik nog niet 🙂

  Gertjan

 2. He Ronald,

  Zo aan je Epic te zien heb je de modderige stukken overgeslagen, mijn fiets zag er toch wat anders uit!
  Bedankt voor de bemoedigende woorden op het forum. Komt allemaal goed. In Saarschleifen moet ik er zeker bij zijn. Hopelijk al in Sorpetal. Het is alleen thuis een beetje onpraktisch met een kind van 2 en 0.

  Gr Ray

 3. Ray,
  Als er nog grote modderpassages in het achterste deel van de route zaten heb ik die helaas moeten missen ja. Maar heel erg vind ik dat niet.
  Sorpental is alweer snel. Hopelijk ben je dan weer van de partij. Ik ben op dat moment in Italie voor Riva.
  gr,
  Ronald

 4. Gertjan,
  Mijn Epic is inmiddels wel weer gepoetst. Ik heb gister alweer een hersteltraining gedaan op een schone Epic! Ik was redelijk op tijd thuis zodat ik ‘m nog even snel onder de spuit kon zetten!
  Wat de afstand betreft: ik neem het met een korreltje zout wat de organisatie opgeeft.
  Jammer dat ik niet het normale parcours heb kunnen rijden! Dan had ik kunnen vergelijken met mijn concurrenten! Nu niet.
  gr.
  Ronald

 5. Hi Ronald,

  Gezien de souplesse waarmee jij traint moeten de marathons dit jaar wel goed gaan hoor.. Je Souplesse is Team Rabobank waardig 🙂

  Zelf net terug uit Belgie (Grand Halleux). Super parcours. Heb je deze ook gedaan ?

  Fiets is inmiddels al weer erg vies. Blij dat ik de derraileur wieltjes niet vervangen hebben. Er zat weer een beek-passage in en een aantal modderige passages :=))

  Tot binnenkort !

  Groet, GJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s