18/3/2007 Sart Tilman

Modder, modder, modder…

De hele week was het prachtig weer,….dan wordt het weekend en krijgen we regen en storm. De Raid du Sart Tilman is aan de beurt. Mijn eerste race in 2007. 

De voorspellingen zijn slecht, en ’s morgens is het ook slecht. Het regent, het waait. De modderfiets inpakken dus. Bovenop de berg achter Luik ligt de start. Als ik aankom op de parkeerplaats zie ik Jean Biermans en consorten nog even vlak voor hun start.

Op de plek van het altaar in een klein kerkje is de inschrijving. Ik doe mee aan de chrono vandaag. Als   ik iets later warm aan het rijden ben, wordt ik achterna gezeten door een auto van de organisatie. Een bezorgde man draait het raam open en vraagt of ik de route kwijt ben…. Nee hoor dit is de warming up pas!

Daarna meld ik me bij de start waar ik gelijk "weggeschoten" wordt met een "quatre, trois, deux, un, start!"

Img_1456 Snel na de start wordt duidelijk: we hebben te maken met een flinke partij modder vandaag. Het wordt veel glibberen vandaag. Bovendien is het koud. Tijdens het eerste uur van mijn race regent het. Daarna wordt het weer iets droger.

Zoals we gewend zijn in Sart Tilman, gaat het eerste deel van de route hoofdzakelijk bergaf. We rijden in Tilff de Ourthe over. Hier in Tilff was een jaar of 10 geleden nog een klein wildwater slalom parcours waar ik veel getraind heb in de wildwater kayak. Ik heb begrepen dat dit "baantje" inmiddels niet meer bestaat.

Het parcours van deze raid is niet bijzonder technisch. Wel zitten er in het eerste stuk nog wat lastigere klimmetjes. Het is hier glibberen over de stenen. Doordat de bril inmiddels helemaal onder de modder zit, is mijn zicht erg beperkt.

Dat is lastig in dit soort klimmetjes. Het is koud, nat, glibberig en ik zie veel te weinig door de modder op mijn bril. Dan slipt mijn achterwiel weg in de klim, ik probeer in een snelle beweging te corrigeren, maar er schiet een vervelende steek in mijn rug. Ik kan verder gewoon op de fiets blijven, maar het zit niet goed. Ik stap af om even te voelen hoe het zit. Niet goed! Een oude blessure steekt weer de kop op! Vervelende kramp in de rug spieren. De oorzaak is me wel duidelijk nu: door de kou waren mijn rugspieren nog niet voldoende opgewarmd. Had de onderrug toch moeten insmeren met warmende olie!

Maar het is gebeurt. Ik kan niks anders dan toch maar gewoon voorzichtig verder fietsen. Na een minuut of 20 begint het weer lekker te lopen. Ik begin warm te draaien. Dan komen een paar lekker lange klimmen. Daar houd ik van. In de eerste lange klim ben ik zeker 20 man voorbij gereden. In de tweede nog een hele serie. Het loopt weer lekker nu. In de klimmen die volgen kan ik elke keer weer posities winnen.

Uiteindelijk komt de finish in zicht. 3 uur 11 minuten. 46ste in de uitslag. Ondanks de modderige omstandigheden en de problemen met mijn rug heb ik mijn tijd uit 2006 aardige geëvenaard. En dat terwijl de snelste rijder er dit jaar 20 minuten langer over heeft gedaan dan vorig jaar! Ik mag wat dat betreft dus niet ontevreden zijn. Alleen die rug…

Als ik na de finish even naast de fiets ga staan merk ik gelijk dat het rechtop staand niet goed zit met mijn rug. Dat wordt werk voor de fysio volgende week!

Ik kom André Adams nog even tegen. Hij is al gedoucht en al! Andrë zal straks eind april ook aan het Gardameer te vinden zijn. Ook zie ik mijn belgische vriend Bart Verschueren op zijn nieuwe Edorfin! Mooie bak Bart!

Mijn eerste stuurbord van 2007 is alweer binnen:

Img_1483 Komende week maar eens een afspraak maken met de fysio: op 1Affiche2007_1  april staat namelijk Olne-Spa-Olne op het programma!

Ronald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s